Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimoriadna situácia v Európe: Taliansko hlási karanténu a nárast nakazených! Strach aj v ďalších štátoch

Koronavírus straší celý svet Zobraziť galériu (11)
Koronavírus straší celý svet (Zdroj: Twitter/c)

RÍM, PARÍŽ, VIEDEŇ, ATÉNY, BUDAPEŠŤ, TEHERÁN – V Taliansku sa v noci na pondelok zvýšil počet nakazených koronavírusom, aktuálne hlásia 219 ľudí. Zákerná infekcia si vybrala aj štvrtú a piatu boli nimi muž († 84) hospitalizovaný v Nemocnici pápeža Jána XXIII v Bergame a ďalší muž († 88) z Caselle Landi, ktorý zomrel dnes ráno. O šiestej obeti informovala agentúra ANSA s tým, že mala 88 rokov a trpela na rakovinu. Jedenásť miest je zablokovaných.


  • V Taliansku je 219 ľudí nakazených koronavírusom a hlásia šesť obetí
  • Karanténa je v jedenástich talianskych mestách a dedinách
  • Obklopené dopravnými uzávierkami je mesto Codogno v regióne Lombardia
  • Niektorým cestujúcim z Talianska nedovolili na Mauríciu vystúpiť z lietadla
  • V Miláne izolovali autobus, pretože šofér začal mať prejavy koronavírusu
  • Európska únia zatiaľ pre koronavírus neuvažuje o pozastavení Schengenu
  • Rakúsko prerušilo dopravu do Talianska
  • Cestujúcich z Talianska budú od utorka kontrolovať na bratislavskom letisku​

Taliansko v pondelok popoludní oznámilo, že koronavírusu v krajine podľahla v poradí už siedma osoba. Šiesta v poradí zomrela žena z mesta Crema v Lombardsku, ktorá sa liečila na rakovinu a bola v kritickom stave. Zomrela v nemocnici v meste Brescia. Informovali o tom miestne zdravotnícke orgány, píše agentúra APA. Ide už o piateho človeka, ktorý zomrel na koronavírus v regióne Lombardsko - ohnisku nákazy v Taliansku. Siedmou obeťou mala byť 80-ročná žena, ktorá zomrela v nemocnici v Brescii, no zdravotnícke orgány v Lombardii túto správu odmietli.  

Mimoriadna situácia v Európe:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

Muž, ktorý zomrel na koronavírus v Bergame a aj ďalší z Caselle Landi († 88), boli „starší ľudia aj s inými ochoreniami,“ vysvetlil guvernér regiónu Lombardia Attilio Fontana. "Počkáme na výsledky opatrení prijatých včera, ktoré prispejú k spomaleniu a zastaveniu infekcie. Nikto z nás si však nemyslel, že šírenie nákazy bude až také agresívne.“

Mimoriadna situácia v Európe:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

Po vývoji situácie týkajúcej sa rozšírenia koronavírusu v Taliansku bude vyslaná do tejto krajiny spoločná misia ECDC a WHO „po dohode s talianskymi orgánmi“. Oznámila to európska komisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidesová, ktorá zdôraznila, že v posledných dňoch bola „v pravidelnom kontakte“ s ministrom zdravotníctva Robertom Salutem. Taliansko prijalo „všetky potrebné opatrenia“ na sledovanie šírenia vírusu a zabránenie ďalším infekciám. 

Od 8.00 hodiny rána je zablokovaný prístup do talianskej obce Vo. Toto opatrenie má zabrániť šíreniu koronavírusu. Pred prístupovými cestami do obce hliadkujú karabinieri a polícia. Starosta obce však už požiadal o zmenu: „Jeden z kontrolných bodov sa musí posunúť ďalej dozadu, inak bude v oblasti Zovon odrezaných od sveta asi päťdesiat rodín.“

Mimoriadna situácia v Európe:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

„Všetci občania, ktorí sa vracajú do regiónu Basilicata z Piemontu, Lombardie, Ligúrie, z oblastí Veneta a Emilia Romagna alebo ktorí tam boli počas posledných dvoch týždňov, musia zostať v karanténe vo svojom dome po dobu 14 dní a oznámiť svoju prítomnosť príslušným službám verejného zdravia.“ Toto je nariadenie podľa uznesenia o koronavíruse, ktoré vydal predseda regiónu Basilicata Vito Bardi.

Taliani zo strachu vykupujú obchody, pričom na mnohých miestach sú už iba prázdne regály. Nakupujú predovšetkým dezinfekciu, čistidlá, gumové a jednorazové rukavice, dezinfekčné gély, ale aj trvanlivé potraviny a zeleninu.

Mimoriadna situácia v Európe:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

Mimoriadna situácia v Európe:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

Obklopené dopravnými uzávierkami je mesto Codogno v severotalianskom regióne Lombardia. Predpokladá sa, že aktuálna epidémia nového typu koronavírusu sa začala šíriť práve z tohto 16-tisícového mesta. V karanténe sa aktuálne podľa informácií úradov ocitlo asi 11 talianskych miest. V oblasti karantény sa nachádza približne 50.000 obyvateľov.

Mimoriadna situácia v Európe:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

Niektorým cestujúcim z Talianska nedovolili na Mauríciu vystúpiť z lietadla

Úrady afrického ostrova Maurícius v pondelok nedovolili časti cestujúcich leteckej spoločnosti Alitalia, aby vystúpili z lietadla, ktoré v nedeľu odštartovalo z rímskeho letiska Fiumicino. Informovala o tom talianska vláda, ktorá dodala, že opatrenie súvisí s obavami zo šírenia nového koronavírusu v Taliansku.

Taliansky denník Corriere della Sera napísal, že maurícijské úrady cestujúcim oznámili, že buď pôjdu do karantény na ostrove, alebo sa obratom vrátia do Talianska. Toto nariadenie sa však týka len tých osôb, ktorí pochádzajú z koronavírusom najviac zasiahnutých oblastí na severe Talianska - z Lombardska a Benátska. Podľa médií ide o skupinu asi 70 osôb z celkovo asi 300 ľudí na palube.

Ostatní cestujúci po lekárskej prehliadke mohli opustiť lietadlo, dodala agentúra AFP. ANSA dodala, že talianske ministerstvo zahraničných vecí je v kontakte s talianskym veľvyslanectvom v Juhoafrickej republike, aby Talianom na palube lietadla poskytli pomoc.

Izolovaný autobus z Milána

Francúzske úrady v pondelok zadržali na lyonskej stanici Perrache autobus spoločnosti Flixbus, ktorý dorazil z talianskeho Milána, kvôli podozreniu, že jeden z talianskych vodičov sa nakazil koronavírusom. Informovali o tom noviny Le Parisien

Šofér podľa médií silno kašľal, a preto ho úrady nechali sanitkou previezť do nemocničnej karantény. Izolovaní boli podľa informácií serveru LyonMag aj všetci pasažieri. Polícia a hasiči ihneď zabezpečili blízke okolie. Výsledky testov by mali byť známe okolo 16:00.

EÚ zatiaľ pre koronavírus v Taliansku neuvažuje o pozastavení Schengenu

Európska únia zatiaľ nemá v úmysle pozastaviť voľné cestovanie v rámci schengenského priestoru. V pondelok to uviedla Európska komisia (EK). Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič spolu s eurokomisárkou pre zdravie Stellou Kyriakidisovou v pondelok pred zástupcami médií predstavili najnovší finančný balík EÚ v hodnote 232 miliónov eur, ktorý má pomôcť pri zastavení šírenia epidémie koronavírusu.

Mimoriadna situácia v Európe:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Na otázku, či po náraste počtu nakazených v Taliansku, ktoré už hlási päť obetí na životoch a vyše 200 infikovaných, nepristúpi EÚ k obnoveniu hraničných kontrol v celom schengenskom priestore, Lenarčič odpovedal, že "koordinované pozastavenie Schengenu" zatiaľ nie je v pláne. Zároveň však dodal, že eurokomisia pracuje na rôznych núdzových plánoch. EK je v nepretržitom kontakte so všetkými členskými krajinami EÚ a pozorne sleduje vývoj situácie okolo šírenia koronavírusu.

Komisárka Kyriakidisová v tejto súvislosti dodala, že cestovné obmedzenia v schengenskom priestore - medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ - by mali byť "primerané a koordinované" a hlavne by mali byť založené na vedeckých dôkazoch. "Svetové zdravotnícka organizácia zatiaľ neodporučila zaviesť obmedzenia voči cestujúcim ani voči obchodu," povedala Kyriakidisová pred novinármi.

Koronavírusom sa nakazil aj maďarský občan, je na lodi v Japonsku

Na lodi Diamond Princess, ktorá bola v karanténe v Japonsku, sa nakazil koronavírusom SARS-CoV-2 už aj občan Maďarska. O prvom prípade nákazy u maďarského občana informoval v pondelok v Budapešti hovorca tamojšieho rezortu diplomacie Tamás Menczer. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV hovorca dodal, že na výletnom plavidle pracujú traja Maďari, avšak iba u jedného z nich zistili nákazu.

V súčasnosti sa pacient má dobre, nekašle a nemá ani horúčku, povedal Menczer. Infikovaného Maďara umiestnili do karantény a pravidelne ho budú testovať. Na palube lode Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a po svojom návrate začiatkom februára sa nachádzala 14 dní v karanténe, bolo pôvodne  3711 cestujúcich a členov posádky. Počet osôb s pozitívnymi výsledkami testov na nový koronavírus sa v nedeľu zvýšil na 691.

Rakúšania prerušili dopravu do Talianska

Osobná železničná doprava medzi Rakúskom a Talianskom cez Brennerský priesmyk bola v nedeľu večer úplne prerušená v dôsledku podozrenia na koronavírus u dvoch cestujúcich. Oznámili to podľa agentúry APA rakúske štátne dráhy (ÖBB). Talianske železnice Ferrovie dello Stato (FS) informovali rakúskych kolegov, že vo vlaku smerujúcom z Talianska do Rakúska sa nachádzajú dve osoby s podozrením na nákazu koronavírusom. Bolo upovedomené aj rakúske ministerstvo vnútra a úrady vjazdu vlaku do Rakúska zabránili.

Vlak mieriaci z Benátok do Mníchova zastal na hraničnej stanici na talianskom území a ďalší postup sa riešil v spolupráci s talianskymi úradmi. Dvom nemeckým cestujúcim, ktorých sa podozrenie z nákazy týkalo, urobili testy, ktoré prítomnosť koronavírusu nepotvrdili. Rakúska spoločnosť ÖBB teda premávku obnovila. Vlak prepravoval asi 300 cestujúcich, väčšinou Rakúšanov a Nemcov. Dnes sa má v Rakúsku zísť skupina, ktorá má na starosti koronavírus, aby diskutovala o zavedení pohraničných kontrol s Talianskom. V Rakúsku sa doposiaľ vyskytlo 181 prípadov podozrenia na koronavírus, ale žiadny sa podľa ministerstva vnútra nepotvrdil.

Osobná železničná doprava medzi
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

Nemecko v súčasnosti neuvažuje o uzavretí hraníc s Talianskom, uviedlo to dnes nemecké ministerstvo zahraničia.

Administratívne hranice vírus nezastavia

Na situáciu v Taliansku reaguje aj český minister zdravotníctva, ktorý v pondelok zvolal epidemiologickú komisiu. V Česku sa však prítomnosť koronavírusu doteraz nepotvrdila.

Lekári v Budapešti začali vyšetrovať 11 maďarských stredoškoláčok, dvoch pedagógov a dvoch vodičov, ktorí sa  v nedeľu večer vrátili do vlasti zo zájazdu do talianskeho regiónu Lombardsko. Primár Centra hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik povedal v pondelok vo vysielaní verejnoprávnej televíznej stanice M1, že žiaci i dospelí, ktorí sú umiestnení v karanténe, sú zdravotne v poriadku. Dodal, že nemajú žiadne ťažkosti ani horúčku, avšak zostanú na 14 dní v karanténe.

Skupina mala ubytovanie pri Miláne, veľmi blízko k oblasti, ktorú talianske orgány pre prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 hermeticky uzatvorili, preto je podľa Szlávika nutná karanténa. "Priebežne kontrolujeme ich zdravotný stav, dúfame, že nebudú žiadne problémy," povedal primár a zdôraznil, že šíreniu takýchto epidémií možno zabrániť iba drastickými opatreniami. Do konca tohto týždňa zostáva v 14-dňovej karanténe ešte trojica Maďarov, z ktorej dvaja sa vrátili z výletnej lode MS Westerdam kotviacej v Kambodži. Podľa Szlávika ani oni nemajú žiadne príznaky ochorenia.

Osobná železničná doprava medzi
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

Štátny tajomník francúzskeho ministerstva dopravy Jean-Baptiste Djebbari v pondelok uviedol, že napriek šíreniu nového koronavírusu nie je dôvod na uzavretie hranice medzi Francúzskom a Talianskom. Francúzsko prijalo sériu opatrení na zvládnutie prípadnej epidémie. Štátny tajomník Djebbari však vo vysielaní televíznej stanice BFM v pondelok vyhlásil, že „uzavretie (štátnej) hranice by nemalo význam, keďže administratívne hranice vírus nezastavia“. 

Ako informoval francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, vláda v nedeľu nariadila zmobilizovať ďalších 70 zdravotníckych zariadení, takže v každom departmáne Francúzska je najmenej jedna nemocnica, kde môžu prijať a ošetrovať nakazených novým koronavírusom. Vláda tiež rozhodla navýšiť kapacity pri diagnostických testoch a ochranných pomôckach, a to v prvom rade pre lekárov a zdravotnícky personál. Zatiaľ jediný nakazený Francúz je hospitalizovaný a jeho stav nie je znepokojivý.

Po udalostiach v Taliansku pristúpilo k prijatiu nových preventívnych opatrení aj Grécko. Posádky trajektov premávajúcich medzi Talianskom a Gréckom boli oboznámené s preventívnymi opatreniami, ktoré je potrebné prijať, aby sa rýchlo izolovali prípady podozrenia na nákazu, informoval v pondelok grécky rozhlas.

Už v nedeľu večer pozastavili Atény všetky školské zájazdy do Talianska. Študenti z desiatich škôl, ktorí sa aktuálne v Taliansku nachádzajú, by sa mali vrátiť do Grécka, uviedlo ministerstvo. „Všetky tieto opatrenia prijímame preventívne. Nie je žiadny dôvod na znepokojovanie sa,“ povedala v pondelok ráno vo vysielaní ministerka školstva Niki Kerameosová. V Grécku dosiaľ prípad nákazy novým koronavírusom nezaznamenali.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

V Iráne stúpol počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v meste Kom na 50. Informovala o tom v pondelok iránska polooficiálna tlačová agentúra ILNA. Počet úmrtí na nový vírus je teda výrazne vyšší, než medzitým potvrdili iránski predstavitelia, ktorí hlásili 64 potvrdených prípadov nákazy vrátane 12 smrteľných. Podľa miestneho zákonodarcu Ahmada Amírabádího Faráháního sa v Kome nachádza v karanténe viac ako 250 ľudí. Prvé úmrtia v tomto meste, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov a leží neďaleko Teheránu, podľa neho zaznamenali už 13. februára. Iránske úrady však prvé prípady nákazy novým koronavírusom, ako aj prvé úmrtia oficiálne potvrdili až 19. februára, píše agentúra AP. Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí potvrdil v pondelok 12 úmrtí. Faráhání podľa ISNA obvinil Namakího "z klamstva". Podľa neho totiž infekcii podľahlo 50 ľudí len v samotnom Kome.

"Zvyšné médiá tento počet nezverejnili, ale my nechceme cenzurovať nič, čo súvisí s koronavírusom, pretože sú ohrozené životy ľudí," uviedol pre agentúru AFP redaktor ILNA. Námestník iránskeho ministra zdravotníctva však správu agentúry poprel. Iránska vláda sa zaviazala, že v súvislosti s koronavírusom bude transparentná. "Budeme oznamovať akékoľvek počty úmrtí na území celej krajiny," povedal hovorca vlády.

Viac o téme: ObeteKarabinieriBlokáciaTalianskoGréckoFrancúzskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu