Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok z ministerstva! Ľudí znova netestovali, japonskú loď opustili aj nakazení

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

TOKIO/RÍM - Koronavírus úraduje aj naďalej. V Japonsku zomrel už tretí pacient nakazený koronavírusom z výletnej lodi Diamond Princess. V Taliansku je nakazených viac ako sto ľudí a zrušili aj slávny karneval v Benátkach. Zatvárajú školy, úrady a verejné miesta.

Novému koronavírusu podľahol tretí pasažier výletnej lode Diamond Princess, ktorá sa od začiatku februára nachádzala v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama od začiatku februára. Japonsko momentálne registruje 770 nakazených, z ktorých väčšina je práve z tejto lode. Informovala o tom v nedeľu televízia NHK s odvolaním sa na japonské ministerstvo zdravotníctva.

Aktualizované 21:54 Izrael zrušil pre obavy z koronavírusu školské výlety do Poľska

Izrael sa v nedeľu rozhodol zrušiť školské zájazdy do niekdajšieho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Dôvodom sú obavy z rýchlo sa šíriaceho koronavírusu, informovala agentúra DPA. V Poľsku síce dosiaľ nezaznamenali nijaký potvrdený prípad koronavírusu, desiatky Izraelčanov vrátane viacerých školákov však už v Izraeli prišli do kontaktu s nakazenými juhokórejskými turistami, ktorí navštívili Izrael. Tamojšia vláda teraz v dôsledku tejto skutočnosti zavádza viaceré opatrenia.

Izraelské ministerstvo školstva uviedlo, že na zájazd nepôjde vyše 3000 izraelských žiakov, ktorí mali už v nedeľu odcestovať na desať dní do Poľska. Školské výlety, ktorých súčasťou je aj návšteva niekdajších nacistických koncentračných táborov, sú v Izraeli bežné na mnohých školách, píše DPA. Koronavírus SARS-CoV-2 potvrdili po návrate do vlasti u deviatich juhokórejských turistov, ktorí boli 8.-15. februára v Izraeli. Izraelská vláda teraz preto venuje zvýšenú pozornosť ľuďom, ktorí s juhokórejskými turistami prišli do kontaktu.

Okrem Číny sa infekčné
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Izraelské ministerstvo zdravotníctva nariadilo v nedeľu zostať doma zamestnancom hotela a reštaurácie, ako aj približne 30 žiakom ôsmej triedy základnej školy, ktorí boli v kontakte s nakazenými juhokórejskými turistami. Rezort zároveň vyzval všetkých, ktorí prišli s nakazenými Juhokórejčanmi do prinajmenšom 15-minútového kontaktu z vzdialenosti do dvoch metrov, aby preventívne zostali 14 dní doma.

V piatok v Izraeli tiež potvrdili nákazu koronavírusom. Išlo o Izraelčanku, ktorá sa spolu s ďalšími evakuovanými vrátila do vlasti z lode Diamond Princess, ktorá sa od začiatku februára nachádzala v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama. Izraelčanka bola po príchode do vlasti v karanténe.

Aktualizované 21:45 Rakúsko zastavilo železničnú dopravu s Talianskom 

Rakúsko v nedeľu z obáv zo šírenia nákazy novým koronavírusom úplne pozastavilo železničnú dopravu s Talianskom. Ako večer oznámila rakúska štátna železničná spoločnosť ÖBB, všetky vlakové spojenia so susednou krajinou sú zastavené, pretože u dvoch cestujúcich vlaku z Talianska vzniklo podozrenie na infekciu koronavírusom, informuje agentúra DPA.

Aktualizované 19:40 Na budapeštianskom letisku kontrolujú cestujúcich z Talianska

Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti začali v nedeľu merať teplotu cestujúcim, ktorí prichádzajú zo severotalianskych provincií. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság preverili v nedeľu popoludní - z dôvodu šírenia nového koronavírusu Taliansku - na budapeštianskom letisku zdravotný stav cestujúcich z talianskych miest Treviso a Bergamo.

V nedeľu priletelo do Budapešti - z krajín považovaných hľadiska šírenia koronavírusu za problematické - celkovo 12 letov. Od 31. januára merala spoločnosť Budapest Airport teplotu cestujúcim priamych letov z Číny, ktorá je považovaná za pôvodcu vírusu. Doposiaľ odmerali teplotu 1388 pasažierom a 180 členom posádky.

Do Maďarska pricestuje v nedeľu večer zo zájazdu z talianskeho regiónu Lombardsko 11 maďarských stredoškolákov so sprievodom. Centrum národného zdravia (NNK) pre agentúru MTI uviedlo, že skupinu umiestnia na dva týždne do karantény v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava.

Aktualizované 18:55 V Británii potvrdili koronavírus u štyroch ľudí evakuovaných z lode

Štyria z britských a írskych občanov, ktorí v sobotu pristáli v Británii po evakuácii z lode Diamond Princess, mali pozitívne testy na koronavírus, informovala v nedeľu na svojej webovej stránke stanica Sky News. Počet prípadov nákazy v Spojenom Kráľovstve sa tým zvýšil na 13. Štvorica sa vírusom nakazila počas pobytu na lodi Diamond Princess. Britské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že testy vykonané pred odletom u nich nákazu nezistili.

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Skupina 30 Britov a dvaja Íri pristáli v Británii v sobotu na základni ministerstva obrany neďaleko mesta Salisbury v grófstve Wiltshire. Následne ich autobusmi previezli do nemocnice. V karanténe majú stráviť dva týždne. Viac ako 100 ľudí, ktorí boli už dávnejšie do Británie prevezení z epicentra výskytu vírus v Číne, už z karantény prepustili.

Aktualizované 18:38 V Taliansku zomrel na koronavírus tretí človek

V Taliansku zomrela už tretia osoba infikovaná koronavírusom. Išlo o staršiu ženu, ktorá bola hospitalizovaná s rakovinou v meste Crema v talianskom regióne Lombardsko, pričom koronavírus potvrdili výsledky jej lekárskych testov. Oznámil to v nedeľu splnomocnenec pre zdravotníctvo v regióne Lombardsko Giulio Gallera, ktorého citovala agentúra DPA. „Hospitalizovaná bola niekoľko dní,“ uviedol Gallera. „Robili jej lekárske testy, a už vedeli, že mala koronavírus,“ dodal.

Aktualizované 18:15 Rezort diplomacie nevydáva výstrahy pred vycestovaním do exotických dovolenkových destinácií

Ministerstvo zahraničných vecí nevydáva v súvislosti s koronavírusom výstrahy pred vycestovaním do exotických dovolenkových destinácií. Informoval o tom vedúci tlačového oddelenia MZV Juraj Tomaga. Za exotické destinácie boli označené Thajsko, Maldivská republika, Filipíny, Nový Zéland, Vietnam, Kambodža, Indonézia (napr. Bali), Malajzia či Srí Lanka.

Aktualizované 17:51 U ďalších 57 ľudí z lode zistili koronavírus

Ďalších 57 osôb — 55 členov posádky a dvaja cestujúci —, ktoré sa nachádzali na palube výletnej lode Diamond Princess, malo pozitívne výsledky testov na prítomnosť nového koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámila to v nedeľu večer japonská televízna stanica NHK s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Zomrel 80-ročný muž

Rezort ďalej oznámil, že ide o 80-ročného muža, ktorý sa nakazil ešte na lodi a následne bol hospitalizovaný v nemocnici. Na palube lode Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára, sa pôvodne nachádzalo 3711 cestujúcich a členov posádky z 50 krajín sveta. Pozitívne testy na nový koronavírus malo doteraz 634 z nich.

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)


Najväčšia zdravotná kríza, počet nakazených stúpa: Čína a Južná Kórea hlásia nové obete


Zvyšní dvaja pasažieri, ktorí podľahli koronavírusu, zomreli 20. februára a mali taktiež viac ako 80 rokov. Na Diamond Princess sa v stredu skončila 14-denná karanténa. Postupne z nej vystúpili cestujúci, u ktorých sa prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 spôsobujúceho ochorenie COVID-19 nepotvrdila a počas uplynulých 14 dní nevykazovali nijaké príznaky nákazy. V sobotu do Británie dorazilo lietadlo s 32 pasažiermi tejto lode, ďalšich 19 pristálo v Taliansko. 

Japonský minister sa ospravedlňoval

Minister zdravotníctva Kacunobu Kató sa dnes ospravedlnil za postup úradov pri prepustení cestujúcich považovaných za zdravých. V stredu sa z lode spoločne s ostatnými zdravými ľuďmi dostala šesťdesiatročná cestujúca, ktorá tam strávila 14 dní v karanténe. Po návrate však mala pozitívne testy v prefektúre Točigi. 

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Kató priznal, že 23 ľudí, ktorým dovolili v stredu opustiť loď, od 5. februára znova netestovali. Ministerstvo sa snaží ľudí kontaktovať pre overenie ich stavu. „Hlboko sa za situáciu ospravedlňujeme. Prijmeme nezbytné opatrenia ako dvojité kontroly, aby sme predišli opakovaniu tejto situácie,“ povedal. 

Letné olympijské hry sú ohrozené

Pochybnosti ohľadom účinnosti opatrení japonských úradov proti šíreniu ochorenia však podľa agentúry AFP vzbudili už skoršie správy z Austrálie. Tam sa v piatok koronavírus potvrdil u dvoch ľudí evakuovaných z plavidla, ktorí pritom v Japonsku prešli začiatkom týždňa testami, ktoré boli negatívne. Ďalší podobný prípad je z Izraela, kde sa pozitívne diagnostikovaná žena tiež vrátila z lode Diamond Princess. Postup Japonska je sledovaný aj kvôli blížiacim sa letným olympijským hrám, ktoré sa budú konať v Tokiu. Organizátori už z preventívnych dôvodov odložili začiatok školenia dobrovoľníkov. 

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Vírusom sa v Taliansku nakazilo už vyše 130 ľudí

Koronavírusom sa v Taliansku nakazilo už viac ako 100 ľudí. Oznámil to v nedeľu vo vysielaní spravodajskej televízie Sky TG24 guvernér regiónu Lombardsko Attilio Fontana. Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Takmer všetky prípady sú koncentrované na severe krajiny. Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Najviac zo 132 infikovaných (89) hlásila z Lombardska. Prvé prípady boli zaznamenané aj v regiónoch Piemont a Emilia-Romagna. Vírusu už podľahli dvaja ľudia. Stav 26 infikovaných je kritický.

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Prvé prípady boli zaznamenané aj v regiónoch Piemont a Emilia-Romagna. Vírusu už podľahli dvaja ľudia. Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v regióne Lombardsko (Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a mestečka Vo v regióne Benátsko. Izolácia sa v Lombardsku týka okolo 50-tisíc ľudí, mestečko Vo má približne 3300 obyvateľov. 

Pohyb je možný len na osobitné výnimky

Tieto oblasti nemôžu ich obyvatelia opustiť a zvonka sa do nich nikto nedostane, keďže prístupové cesty sú zablokované, uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte. Pohyb v nich je možný iba na "osobitné výnimky". Conteho vláda však odmieta výzvy niektorých opozičných politikov na uzatvorenie suchozemských hraníc Talianska. Taliansko sa podľa premiéra nesme stať "nemocnicou". 

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Conte avizoval zatvorenie tovární a škôl, ako aj zrušenie masových verejných podujatí, ako sú karnevaly a športové súťaže. Opatrenie sa týka aj svetoznámeho karnevalu v Benátkach, ktorý trvá do utorka; jeho nedeľňajší program zatiaľ zrušený nebol.

Zrušili karneval v Benátkach

Z dôvodu šírenia nového koronavírusu sa ruší aj zvyšný program svetoznámeho karnevalu v Benátkach. Oznámili to v nedeľu svetové agentúry s odvolaním sa na miestne úrady. Guvernér regiónu Benátsko Luca Zaia podľa agentúry AP uviedol, že toto opatrenie začne platiť v nedeľu večer. Benátsky karneval, ktorý každoročne priťahuje desiatky tisíc návštevníkov, mal trvať do utorka. Úrady predtým informovali, že na prítomnosť nového koronavírusu boli v Benátkach pozitívne testované tri osoby. Všetky majú viac ako 80 rokov a v kritickom stave sú hospitalizované v nemocnici.

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

Epicentrum šírenia koronavírusu

Epicentrum šírenia koronavírusu v Taliansku je lombardská provincia Lodi. Ako sa tam vírus dostal, však zatiaľ nie je známe. "Na situácii v Taliansku je znepokojujúce to, že nie všetci infikovaní ľudia mali priame alebo nepriame kontakty s ľuďmi, ktorí boli v Číne, alebo s potvrdenými prípadmi infekcie," povedal riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge v rozhovore pre denník La Repubblica.

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Šírenie nového koronavírusu v severnom Taliansku vyvolalo obavy z vážnych dopadov na ekonomiku krajiny. V lombardskej provincii Lodi totiž sídli niekoľko spoločností generujúcich miliardové zisky a Lombardsko je motorom talianskeho priemyslu. Taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri vyzval krajiny skupiny G20, aby prijali koordinované kroky na zmiernenie hospodárskeho dopadu epidémie.

Turecko, Afganistan a Pakistan uzavreli hranice

Turecko, Afganistan a Pakistan v nedeľu oznámili, že v rámci preventívnych opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu dočasne uzavrú svoje hranice s Iránom, kde v uplynulých dňoch zaznamenali osem úmrtí a 43 prípadov infikovania. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že všetky cestné a železničné hraničné priechody budú uzavreté v nedeľu od 17.00 h miestneho času (15.00 h SEČ). Pozastavené budú aj lety z Iránu.

Ďalšia obeť koronavírusu: Šok
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Národná bezpečnostná rada v Afganistane v nedeľu informovala o prechodnom pozastavení cestnej a leteckej dopravy do a z Iránu. Takisto bol pozastavený dovoz hydinových výrobkov z tejto krajiny. Afganské ministerstvá financií a vnútra sa budú usilovať zabrániť pašovaniu rúšok z krajiny a vyčlenenia zdroje na ochranu zdravia obyvateľstva.

Pakistanské úrady podľa stanice Radio Pakistan v nedeľu uzavreli hraničný priechod s Iránom v Taftane. Týka sa to aj prihraničných trhov. V Taftane sa prijímajú preventívne a ochranné opatrenia, ktorých súčasťou je i 100-lôžková nemocnica zriadená vo veľkom stane. Väčšina prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 v Iráne je hlásená z mesta Kom a jeho okolia. Kom je považovaný za centrum šiitského islamu a významné pútnické miesto.

Viac o téme: LoďEpidémiaKoronavírusDiamond Princess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu