Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovský ŠKANDÁL v kráľovskej rodine: Williamova krstná mama to poriadne prehnala... Nemilosrdne ju potrestali!

Susan Hussey s kráľovnou Alžbetou II. Zobraziť galériu (3)
Susan Hussey s kráľovnou Alžbetou II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Jedna z členiek britskej kráľovskej domácnosti ukončila svoju službu pre panovnícky dvor po utorkovom incidente, pri ktorom sa dopustila "neprijateľných a hlboko poľutovaniahodných komentárov". Prominentnej obhajkyne práv obetí domáceho násilia - ktorá je černoškou, avšak vyrastala v Spojenom kráľovstve - sa na podujatí organizovanom Kráľovnou manželkou Kamilou totiž opakovane pýtala, odkiaľ "skutočne pochádza". TASR informuje na základe správ agentúr PA Media a AFP.

Buckinghamský palác sa v stredu ospravedlnil a zdôraznil, že tento incident berie "mimoriadne vážne". Nemenovaný zdroj pre agentúru PA potvrdil, že daných výrokov sa dopustila 83-ročná Lady Susan Husseyová, ktorá bola v službe už zosnulej kráľovnej Alžbety II. vyše 60 rokov a je krstnou mamou dediča trónu Williama, princa z Walesu.

Susan Hussey
Zobraziť galériu (3)
Susan Hussey  (Zdroj: SITA)

Ngozi Fulaniová, výkonná riaditeľka združenia Sistah Space so sídlom v Londýne, opísala incident, ktorý sa jej osobne veľmi dotkol, na sociálnej sieti Twitter. Uviedla, že keď povedala, že sa narodila a vyrástla v Británii a je Britkou, členka kráľovskej domácnosti, ktorú identifikovala len ako "Lady SH", sa jej spýtala: „Odkiaľ ale skutočne pochádzate, odkiaľ sú vaši ľudia?” Prinútila ju potom pripustiť, že "afrického pôvodu, karibského pôvodu", avšak napriek tomu zopakovala, že je britskou občiankou.

Ngozi Fulani
Zobraziť galériu (3)
Ngozi Fulani  (Zdroj: SITA)

Buckinghamský palác dodal, že pani Fulaniovú oslovil a ponúkol jej osobné stretnutie s cieľom prediskutovať celú záležitosť. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že "medzičasom daná osoba vyjadrila hlboké ospravedlnenie za spôsobenú ujmu a skončila vo svojej čestnej role s okamžitou platnosťou". 

„Všetkým členom kráľovskej domácnosti pripomíname politiku rozmanitosti a inkluzívnosti, ktorú musia za každých okolností dodržiavať," dodal Palác.

Kráľovská rodina minulý rok po prvý raz odhalila, koľko ľudí z radov etnických menšín zamestnáva a priznala, že v otázke diverzity nedosiahla dostatočný pokrok. Zameranie sa na zlepšenie v tejto sfére podnietili obvinenia najmladšieho syna kráľa Karola III., princa Harryho a jeho manželky Meghan, týkajúce sa rasizmu v kráľovskej rodine. Dvojica vlani v televíznom rozhovore povedala, že nemenovaný člen rodiny sa opýtal na to, akú farbu pleti bude mať ich syn Archie, nakoľko Meghan má i afroamerické korene.

Viac o téme: Kráľovská rodinaSusan Hussey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu