Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdrvujúca rana pre Josefa Abrháma: Pomáhala mu s vozíčkom a teraz... Libuška navždy odišla!

Libuše Šafránková a Josef Abrhám Zobraziť galériu (4)
Libuše Šafránková a Josef Abrhám (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Prežili spolu 45 rokov! Za ten čas sa Josef Abrhám staral o Libušku Šafránkovú po operácii nádoru a ona mu zas pomáhala privyknúť si na nový vozíček. Tesne pred poslednými Vianocami ich český fotograf nasnímal, ako skúšali nový vozík a herečka sa zo všetkých síl snažila svojho mrzutého manžela rozveseliť. A teraz o ňu navždy prišiel...

Libuše Šafránková a Josef Abrhám zažili lásku na prvý pohľad. Hoci bol vtedy herec zadaný a nejaký čas žil paralelne dva životy, nakoniec zostal práve s obľúbenou Popelkou. Vzali sa v roku 1976. 

Zdrvujúca rana pre Josefa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Pripomeňte si Libušku Šafránkovú a jej účinkovanie vo vybraných filmoch.

Ako spomínajú ich kolegovia, ich vzťah bol plný lásky. A zostalo to tak aj s pribúdajúcim vekom, keď čelili rôznym problémom. „Libuška má neuveriteľnú oporu v Josefovi Abrhámovi, ale pozor, je to vzájomné! Je to ľudsky nádherná dvojica,” povedala pre Extra.cz herečka Eva Hrušková v čase, keď Šafránková bojovala s rakovinou. Podstúpila vtedy náročnú operáciu pľúc, pri ktorej jej odobrali nádor aj časť samotného orgánu a následne musela absolvovať dýchacie cvičenia. 

V tom čase jej bol oporou manžel a neskôr sa to obrátilo. Josef začal mať problémy s chôdzou a termoreguláciou. Českí novinári niekoľkokrát zachytili Libušu, ako tlačila manžela na vozíku. Naposledy len pred pár mesiacmi – pred Vianocami s jej pomocou mrzutý Abrhám testoval úplne nový vozík a manželka sa ho snažila rozveseliť. 

Josef Abrhám v roku 2016 na vozíčku vo filme Jak básníci čekají na zázrak
Zobraziť galériu (4)
Josef Abrhám v roku 2016 na vozíčku vo filme Jak básníci čekají na zázrak  (Zdroj: Bio Illusion)

V posledných mesiacoch sa herec spoliehal práve na svoju životnú partnerku. Uzavrel sa do seba a prestal komunikovať aj s kamarátmi. „Pepík mi robí starosti. Volám mu už niekoľko mesiacov, márne. Vždy sa mi hneď ozve. Zrejme je to s ním naozaj veľmi vážne,“ prezradil českému Blesku v marci herec Jan Kačer.

Tomu, že Abrhámove problémy s chôdzou pretrvávajú, nasvedčuje aj fakt, že Šafránkovú v pondelok popoludní neodprevádzal do nemocnice. Manželia sa podľa všetkého rozlúčili v dome, vonku prebehlo lúčenie so sestrou Miroslavou a na zákrok odviezla herečku jej kamarátka. Bohužiaľ, po operácii Josefovi milovaná Libuška navždy odišla... Niet sa čo čudovať, že umelecká obec má o neho teraz starosti. 

Josef Abrhám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Bezprostredná príčina smrti legendárnej herečky zatiaľ známa nie je. „Neviem. Mysím, že to lekári ešte skúmajú,” povedala s plačom sestra Miroslava denníku Aha! 

Viac o téme: Libuše ŠafránkováJosef Abrhám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu