Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zasiahne kráľovná? Problémy pred pohrebom princa Philipa: Harry sa so starým otcom možno nerozlúči

Manžel britskej panovníčky Alžbety II. a Harryho dedo zomrel v piatok ráno vo Windsore. Zobraziť galériu (6)
Manžel britskej panovníčky Alžbety II. a Harryho dedo zomrel v piatok ráno vo Windsore. (Zdroj: TASR/Buckingham Palace via AP, TASR/AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

LONDÝN - Britský princ Harry a jeho manželka Meghan by museli najmenej do päťdňovej karantény, ak by zo Spojených štátov prileteli do Británie na pohreb princa Philipa, napísal denník The Guardian. Manžel britskej panovníčky Alžbety II. a Harryho dedo zomrel v piatok ráno vo Windsore.

Dvojica zatiaľ neoznámila, či sa na jeho pohrebe zúčastní. Niektorí komentátori sa domnievajú, že Harry z Kalifornie, kde dvojica žije, pricestuje sám. Vojvodkyňa zo Sussexu totiž čaká druhé dieťa, ktoré sa má narodiť v lete. Vlani v júli potratila.

Meghan, Harry
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Návrat do Británie by bol prvým verejným vystúpením po ich šokujúcom rozhovore s moderátorkou Oprah Winfreyovou. V široko diskutovanom interview Harry a Meghan hovorili o dôvodoch svojho odchodu z Británie. Meghan, ktorá je rasovo zmiešaného pôvodu, sa v rozhovore okrem iného posťažovala, že sa nemenovaný člen kráľovskej rodiny pýtal, ako tmavú pleť môže mať jej syn, až sa narodí. Uviedla tiež, že intenzívny tlak okolia i médií ju dohnal až k myšlienkam na samovraždu. Winfreyová po rozhovore uviedla, že podľa Harryho rasistický komentár nepochádzal ani od kráľovnej, ani od Philipa.

Princ Harry s manželkou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: CBS)

Po televíznom vystúpení vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu klesla ich obľuba u britskej verejnosti na najnižšiu úroveň za dobu merania, vyplynulo z prieskumu agentúry YouGov. Kriticky sa k nemu postavila aj Angela Levinová, ktorá sa kráľovskou rodinou zaoberá. Napísala okrem iného aj knihu o Harrym. Čo sa týka rozlúčky s Philipom, má za to, že Harry na pohreb pôjde, ale Meghan sa k nemu zrejme nepridá, čo odôvodní tehotenstvom.

Podľa súčasných nariadení britskej vlády musí každý, kto do Anglicka pricestuje, zostať v karanténe po dobu desiatich dní. Karanténu možno skrátiť na päť dní, ak si cestujúci po ich uplynutí zaplatí za test na covid-19 a pokiaľ ten vyjde negatívne. Vzhľadom na štatút kráľovskej rodiny sa špekuluje o tom, že by Harry mohol dostať zo spomínaných obmedzení výnimku. Niektorým úľavám sa teraz tešia členovia diplomatických misií a konzulárnych úradov v Británii a zamestnanci medzinárodných organizácií, v oboch prípadoch vrátane ich rodín.

Viac o téme: PohrebKráľovnáKaranténaPrinc HarryAlžbeta II.Princ PhilipKoronavírusMeghan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu