Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvodca Michael Douglas bojoval s rakovinou aj závislosťou: Bol z neho erotický štvanec!

Michael Douglas Zobraziť galériu (5)
Michael Douglas (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

LOS ANGELES - Už desiatky patrí medzi tie najväčšie hviezdy svetovej kinematografie a s rovnakou ľahkosťou a nadhľadom, s akou dokáže stvárniť uhladené elegánov aj bezohľadné zbabelcami, prepláva aj životom, ktorý mu už niekoľkokrát nastavil aj svoju temnú tvár.

Michael Douglas, ktorý 25. septembra oslavuje 75. narodeniny, sa v minulosti stretával so závislosťou na alkohole a úspešne tiež zdolal rakovinu. Člen slávnej hereckej dynastie okrem hereckých kvalít púta pozornosť aj manželstvom s krásnou, o 25 rokov mladšou herečkou Catherine Zeto-Jonesovou.

Michael Douglas sa narodil 25. septembra 1944 slávnemu hercovi Kirk Douglas, z ktorého tieňa dokázal úspešne vystúpiť. Kirk Douglas má cez sto rokov. Matkou Michaela bola britská herečka Diana Dillová, ktorá zomrela v roku 2015 vo veku 92 rokov. Keď bolo Michaelovi šesť, rodičia sa rozviedli. Po štúdiu herectva na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare (UCSB), kde sa spriatelil s Dannym DeVitom, si štúdium herectvo rozšíril na divadelnej škole v New Yorku.

Michael Douglas s otcom Kirkom Douglasom
Zobraziť galériu (5)
Michael Douglas s otcom Kirkom Douglasom  (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Prvé kontakty s filmom mu umožnil jeho otec a jeho prvou hlavnou rolou bol mladý hippík vo filme Hail, Hero! z roku 1969. Výraznejšie sa prvýkrát presadil v televíznom seriáli Ulica San Franciska. Zarobené peniaze mu umožnili založiť si vlastnú produkčnú spoločnosť. A hneď prvý film bol zásahom do čierneho - Prelet nad kukučím hniezdom (1975) v réžii Miloša Formana, natočený podľa románovej predlohy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola von v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom, získal päť Oscarov.

Prvej manželke nedokázal byť verný, bol z neho erotický štvanec

V roku 1976 stretol Michael študentku diplomacie Diandru Lukerovú, oženil sa s ňou a v decembri 1978 sa im narodil syn Cameron. Rovnako ako otec Kirk nebol Michael ideálnym manželom a Diandra trpela častými neverami svojho muža. Napriek tomu ich vzťah vydržal až do roku 2000, kedy ich súd po piatich rokoch ťahaníc rozviedol. Syn Cameron sa vydal v otcových stopách - zahral si síce pár menších rolí, ale na svojom konte má tiež škandály spojené s alkoholom a drogami. Kvôli predaju drog bol dokonca odsúdený na niekoľkých rokov väzenia. S návykovými látkami ostatne bojuje celý rodinný klan. Michael Douglas sa v 80. rokoch liečil zo závislosti na alkohole, jeho mladší brat Eric zomrel v roku 2004 na predávkovanie.


Pocta Jozefovi Kronerovi: Prídťe na exceletný československý muzikál KUBO


Po Prelete nad kukučím hniezdom nasledovali ďalšie producentské a herecké úspechy a v roku 1988 Michael definitívne vystúpil z otcovho tieňa, keď za rolu bezohľadného makléra Gordona Gekka vo filme Wall Street dostal Oscara. V ďalších rokoch nakrútil napríklad Vojnu Roseovcov, erotický thriller Základný inštinkt (1992), v ktorom si "užíval" posteľových scén sa Sharon Stoneovou, alebo fascinujúcu dráma Voľný pád (1993).

S rastúcim úspechom pribúdalo Michaelovi tiež mileniek. Bývalá manželka Diandra k tomu poznamenala: "Po úspechu filmu Základný inštinkt si vzal do hlavy, že je neodolateľný. Stal sa z neho erotický štvanec." Po rozvode o sebe Douglas dokonca vyhlasoval, že je na sexe závislý.

S druhou manželkou Catherine Zeta-Jones prekonali viacero kríz

Keď sa v roku 1998 zoznámil s waleskou herečkou Catherine Zeta-Jonesovou, zdalo sa, že to je len ďalší rozmar starnúceho zvodcu. Douglas si vraj vtedy ženu pôvodom z Walesu získal svojou vetou: "Chcem byť otcom vašich detí." Neskôr k tomu povedal: "Nikdy predtým som podobnú vetu nepoužil. Neviem, či som niekedy bol na prvom rande tak opitý. Zároveň som ale začul, že má rada starších mužov a to mi dodalo odvahy ju osloviť." Vzali sa o dva roky neskôr. Majú spolu syna Dylana, ktorý sa narodil pred svadbou, a dcéru Carys.

Ostro sledovaný pár v minulosti prekonal niekoľko vážnych kríz. Michael Douglas úspešne zabojoval s rakovinu hrtanu, Zeta-Jonesová sa po tom, čo sa dlhodobo vyrovnávala so stresom kvôli rakovine svojho manžela, liečila s bipolárnou afektívnou poruchou. Spoločne s manželkou si zahrali vo filme Stevena Soderbergha Traffic - Nadvláda gangov (2000).

Michael Douglas s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou
Zobraziť galériu (5)
Michael Douglas s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou  (Zdroj: SITA/Photo by Willy Sanjuan/Invision/AP)

V roku 2010 sa Douglas vrátil vo filme Wall Street: Peniaze nikdy nespia k úlohe finančníka Gordona Gekka. V roku 2017 mal premiéru akčný thriller V utajení, počas ktorého nakrúcania sa Douglas objavil aj v Prahe. V posledných rokoch na seba upútal rolou Hanka Pyma vo filmoch o Ant-Manovi slávneho štúdia Marvel. Tento rok v januári Douglas získal Zlatý glóbus ako najlepší komediálny herec za rolu v televíznom seriáli The Kominsky Method. Pre Douglasa to bola tretia soška z deviatich nominácií v kariére.

Viac o téme: Michael Douglas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu