Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Číslo, ktoré sa mu stalo osudným: Český herec a signatár Charty 77 zomrel vo veku 77 rokov

František Derfler
František Derfler (Zdroj: Profimedia)

BRNO - Včera popoludní zomrel 77-ročný brniansky herec, režisér a dlhoročný principál Divadla U stolu František Derfler. Bol signatárom Charty 77. V roku 1989 patril k tváram Občianskeho fóra v Brne, bol jeho hovorcom.

"Náš pedagóg, kolega a priateľ nám bude chýbať a vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom," píše sa na facebooku Divadelnej fakulty Janáčkovej akadémie múzických umení, kde Derfler vyučoval.

"Budeš tu navždy chýbať. Slová sa ťažko hľadajú," napísali kolegovia z Centra experimentálneho divadla. Práve pod hlavičkou centra riadil Derfler ešte v minulej sezóne svoje Divadlo U stolu, zamerané na komornú činohru.

Derfler sa narodil v Plzni, vyštudoval brniansku akadémiu. Ako herec prešiel Divadlom Jiřího Wolkera v Prahe, brnenským "Povrazom" a v roku 1980 zakotvil v činohre terajšieho Národného divadla Brno. V rokoch 1990 až 1997 bol šéfom činohry.

Už v roku 1988 založil neoficiálne Divadlo U stolu, ktoré sa od roku 1998 stalo súčasťou Centra experimentálneho divadla. Derfler vyberal repertoár a spolupracovníkov. Stály súbor divadlo nemalo.

Repertoár sa opieral predovšetkým o veľké diela svetovej i českej literatúry sprítomňujúce základné existenciálne otázky ľudského života, od príbehov Starého a Nového zákona cez Shakespeara a Dostojevského až ku kresťanským spisovateľom Jaroslavovi Durychovi a Jakubovi Demlovi. Nedávno divadlo v súvislosti s reštrukturalizáciou centra ukončilo činnosť.

Celoživotne sa Derfler venoval tiež umeleckému prednesu, pravidelne spolupracoval s Českým rozhlasom, napríklad v seriáli Toulky českou minulosťou. Účinkoval v rade televíznych filmov a seriálov.

Viac o téme: úmrtieFrantišek Derfler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu