Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Legendárny spevák Elvis Presley: Neuveríte, akej cti sa dostalo kráľovi rokenrolu

Elvis Presley Zobraziť galériu (4)
Elvis Presley (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump udelil v piatok siedmim vybraným osobnostiam - žijúcim i nežijúcim - Prezidentskú medailu slobody, ktorá je v Spojených štátoch najvyšším občianskym vyznamenaním.

Medzi posmrtne vyznamenanými je aj rokenrolový spevák Elvis Presley (1935-1977), ktorého samotný Trump označil za "legendárneho", pričom nechal zahrať ukážku jeho spevu, informovala tlačová agentúra DPA. Oceneniu Presleyho umenia zodpovedala štylizácia celého slávnostného obradu v Bielom dome, pripomínajúceho dávne časy či mesto Las Vegas, kde tzv. kráľ rokenrolu pôsobil v posledných rokoch života. Ďalšími posmrtne vyznamenanými sú americký hráč bejzbalu Babe Ruth (1895-1948) a sudca najvyššieho súdu USA Antonin Scalia (1936-2016).

Prezidentskú medailu slobody získala i Miriam Adelsonová, manželka kasínového magnáta a sponzora Trumpovej Republikánskej strany Sheldona Adelsona, ktorý má blízky vzťah s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Adelsonová bola ocenená za filantropiu a prácu v oblasti zdravotníctva. Trump vyznamenal aj dve bývalé hviezdy amerického futbalu - Rogera Staubacha a Alana Pagea - a dlhoročného republikánskeho senátora Orrina Hatcha.

Viac o téme: Donald TrumpElvis PresleySpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu