Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Za natáčanie videí milióny: Populárni YouTuberi, takto začínal aj Justin Bieber!

Justin Bieber začínal ako YouTuber. Zobraziť galériu (5)
Justin Bieber začínal ako YouTuber. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Milióny dolárov ročne v súčasnosti zarábajú najpopulárnejší Youtuberi, t.j. ľudia, ktorí publikujú svoje vlastné videá na internete. Témy sú často banálne, ale zo života bežných ľudí. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa táto aktivita stala fenoménom za posledných desať rokov.

Sledovanosť Youtuberov, ktoré sa označujú ako webové stránky na zdieľanie videí YouTube, prinášajú obrovské reklamné zisky. Môže sa však použiť aj na získavanie finančných prostriedkov na charitu alebo napríklad na predvolebnú kampaň, ako to urobila pred niekoľkými dňami spolková kancelárka Angela Merkelová.

Autori domácich videí, ktorí sú často populárnejší než celebrity zo sveta filmu a hudby, dostávajú svojich fanúšikov práve tým, že sú "jeden z nich". Vystavujú svoje súkromie, takže veľa ľuďom môžu pomôcť riešiť rôzne problémy. Prínosné sú tiež akékoľvek inštruktážne videá z od témat vytvárania účesov a makeupu až po témy, ako najlepšie umývať WC.

Niektorí YouTuberi podporujú práva menšín. Napríklad jeden z najsledovanejších Američan Tyler Oakley (28), ktorý vlani zarobil šesť miliónov dolárov, prispieva na nadáciu, ktorej cieľom je prevencia samovrážd medzi mladými homosexuálmi. Od roku 2007 zverejňuje gay Oakley komediálne videá, vďaka neskoršej popularite ale urobil napríklad aj videorozhovor s Michelle Obamovou či Hillary Clintonovou.

Najviac sledovaný YouTuber na svete je 25-ročný Švéd Felix Kjellberg, ktorý sa nazýva PewDiePie. Bol obzvlášť známy svojimi tzv. Let's Play výstupmi, komentujúc rôzne videohry. Prvý účet YouTube ako PewDiePie bol zaregistrovaný v roku 2010 a za dva roky mal milión predplatiteľov. Dnes má viac ako 56 miliónov a je najviac zarábajúcim YouTuberom na svete. V minulom roku získal 15,5 milióna dolárov.

Kjellberg, ktorého v roku 2016 časopis Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta, svoju popularitu využíva i k získavaniu peňazí na charitu, napríklad pre detské nemocnice, pre boj s AIDS v Afrike, pre Svetový fond na ochranu prírody (WWF) či pre organizáciu Save the Children.

Ako Youtuber začal napríklad dnes slávny kanadský spevák Justin Bieber (23). Videá, na ktorých spieval ako tínedžer cover verzie piesní známych hudobníkov, začala na YouTube dávať jeho matka, kde ho objavil lovec hudobných talentov.

YouTuberstvo nie je len otázka teenagerov a mladých ľudí. Skôr v roku 2006 sa Peter Oakley stal najväčším britským kupujúcim. Vtedy osemdesiatročný Oakley, vystupujúci pod pseudonymom geriatric1927, na kratučkých videách zdieľal okrem iného svoje zážitky z druhej svetovej vojny či rozprával o svojej životnej láske k motorkám. Posledné video vydal vo februári 2014, asi mesiac pred jeho smrťou.

Mnohí sú ochotní pre sledovanosť prekročiť hranice vkusu alebo etiky. Napríklad jeden z najslávnejších YouTuberov Američan Roman Atwood (34), ktorý vlani zarobil sedem miliónov dolárov, sa preslávil takzvanými Pranks (scénami, v ktorých je niekto zaskočený bizarnými či dramatickými správami). Atwood si napríklad vystrelil zo svojej priateľky, keď jej povedal, že zabil trojročného syna, čo nebolo pravda.

Tragicky skončila honba za sledovanosťou v americkom štáte Minnesota. Pred niekoľkými mesiacmi médiá oznámili, že tehotná dievčina zastrelila pri natáčaní videí pre YouTube svojho priateľa. Obaja a niektorí z divákov verili, že guľku zastaví encyklopédia s pevnou väzbou, s ktorou si muž pokryl hrudník.

Viac o téme: Justin BieberYouTuberi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu