Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rapper si zaslúžil najväčšie hudobné ocenenie ako prvý: Cenu prevezme priamo pred Trumpom

LL Cool J Zobraziť galériu (5)
LL Cool J (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - LL Cool J je prvým sólovým rapperom, ktorý dostane prezidentskú cenu Kennedyho centra. Na 40. ročníku podujatia, ktoré je naplánované na 3. decembra, ocenia aj Gloriu Estefan, Lionela Richieho, Normana Leara a Carmen de Lavallade, informuje denník New York Times.

„Byť prvým rapovým umelcom oceneným Kennedyho centrom prekonáva všetky moje predstavy. Sny nemajú uzávierky," napísal rodák z Bay Shore v štáte New York na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v reakcii na ocenenie. V rozhovore pre New York Times zároveň zdôraznil dôležitosť oddelenia politiky a umenia s tým, že podujatie podľa neho nie je o prezidentovi Donaldovi Trumpovi. „Nedám si prekaziť to požehnanie a nenechám politické rozpory, aby mi zabránili v prijatí môjho umenia. Vsádzam na dobrotu a optimizmus ľudí," vyjadril sa s tým, že dúfa, že ľudia mu ocenenie doprajú.

Ostatní ocenení sa však k tomu nepostavili rovnako. Televízny producent Lear už Kennedyho centrum informoval, že sa na ceremoniáli nezúčastní. „Tento prezident sa rozhodol úplne zanedbať umenie a humanitné vedy - vedome im zastaviť finančné dotácie - a to sa mi nepáči," uviedol.

Kubánsko-americká speváčka Gloria Estefan sa zase podľa vlastných slov teší na rozhovor s Trumpom, v ktorom mu bude môcť jasne prezentovať svoje názory, najmä na migráciu. „Pre mňa, ako hrdú prisťahovalkyňu, je veľmi dôležité, aby ste videli náš úžasný prínos. Tento rok sme zažili veľa odporu voči imigrantom, takže je to pre nás možno omnoho krajšie ako pre niekoho, kto tu žije celý život. Dostať takúto cenu je také americké," povedala 59-ročná rodáčka z Havany.

Správna rada Kennedyho centra vyberá každý rok ocenených na základe ich prínosu americkej kultúre, pričom prvý raz ceny udelila v roku 1978. Ocenenie Kennedyho centra si v minulosti vyslúžili napríklad Meryl Streep, Morgan Freeman, Bob Dylan, Dustin Hoffman, Martin Scorsese, Tom Hanks, Johnny Cash, Andrew Lloyd Webber, Clint Eastwood, Sting, Elton John, Kirk Douglas, Barbra Streisand, Oprah Winfrey, Neil Diamond, Paul McCartney, Robert De Niro, Steven Spielberg, George Lucas, Bruce Springsteen, Carol King, Carlos Santana, Al Pacino alebo kapela Eagles.

Viac o téme: LL Cool JCena Kennedyho centra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu