Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Herecký svet v smútku: Zomrel oscarový Martin Landau!

Na archívnej snímke z 2. novembra 2009 americký filmový a televízny herec Martin Landau a herečka Eva Maria Saintová
Na archívnej snímke z 2. novembra 2009 americký filmový a televízny herec Martin Landau a herečka Eva Maria Saintová (Zdroj: TASR/AP)

LOS ANGELES - Americký filmový a televízny herec Martin Landau zomrel vo veku 89 rokov. Informovali o tom v noci nadnes agentúry AP a DPA. Herec bol krátko hospitalizovaný a skonal v sobotu po bližšie nešpecifikovaných komplikáciách, potvrdil vo vyhlásení jeho manažment.

Landau, všeobecne považovaný za univerzálneho herca, študoval kreslenie na Prattovom inštitúte v New Yorku a pracoval ako karikaturista. Neskôr odštartoval divadelnú kariéru na Broadwayi. Preslávil sa v televíznych seriáloch Mission: Impossible či Space: 1999. Odmietol účasť v seriáli Star Trek. Účinkoval vo filmoch ako Na sever severozápadnou dráhou (1959), Kleopatra (1963) či Nevada Smith (1966).

Bol trikrát nominovaný na Oscara za stvárnenie vedľajšej úlohy - vo filmoch Tucker: Muž a jeho sen (1988), Zločiny a poklesky (1989) a Ed Wood (1994), keď nomináciu premenil na zisk zlatej sošky. Landau bol v rokoch 1957-93 ženatý s herečkou Barbarou Bainovou, s ktorou mal dve dcéry - filmovú producentku Susan a herečku Juliet. Landau zomrel v nemocnici v Los Angeles.

Viac o téme: Martin Landau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu