Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Legendárny Paul McCartney už stratil nervy: Žaluje vydavateľstvo!

Paul McCartney Zobraziť galériu (6)
Paul McCartney (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Anglický hudobník a spevák Paul McCartney zažaloval spoločnosť Sony/ATV Music Publishing, pričom federálny súd v New Yorku žiada o potvrdenie, že na budúci rok bez problémov získa späť svoj podiel na autorských právach na skladby jeho niekdajšej kapely The Beatles. Ide o 267 piesní, ktoré od septembra 1962 do júna 1971 zložil McCartney s už zosnulým Johnom Lennonom.

Autorské práva na tieto skladby The Beatles boli súčasťou katalógu ATV, ktorý obsahoval celkovo približne 4000 skladieb. Tento katalóg pôvodne ešte v roku 1985 kúpil americký spevák Michael Jackson za 47,5 milióna dolárov. O desať rokov neskôr sa spojil so Sony, čím vznikol spoločný katalóg Sony/ATV, v ktorom mal spevák 50-percentný podiel. Ten však vlani v marci Sony odkúpila od spevákovej pozostalosti za 750 miliónov dolárov.

Sedemdesiatštyriročný McCartney v žalobe tvrdí, že už od roku 2008 upozorňuje predstaviteľov Sony/ATV Music Publishing, že chce získať späť svoj podiel na autorských právach, ako mu to zaručujú americké zákony. Sony/ATV však podľa neho doteraz neuznala, že autori skladby majú právo ukončiť presun autorských práv na svoje diela. Hudobník sa preto obrátil na súd, aby získal potvrdenie, že svoj podiel na autorských právach získa späť. 

James Paul McCartney je jedným z najslávnejších hudobníkov všetkých čias. Členom spomínanej kapely The Beatles bol v rokoch 1960 až 1970. Slávna štvorka, ako kapelu prezývajú, vo Veľkej Británii nahrala a vydala dvanásť štúdiových albumov. Po jej rozpade pôsobil do roku 1981 v skupine Wings, v ktorej hrala aj jeho zosnulá manželka Linda McCartney. Je tiež členom dua The Fireman, s ktorým vydal tri albumy. McCartney má na konte tiež šestnásť sólových štúdioviek. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, v roku 1988 ako člena The Beatles a o jedenásť rokov neskôr aj ako sólového umelca. Zahral si v snímkach Ťažký deň (1964) či Pomoc (1965). 

Viac o téme: Paul McCartney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu