Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smrť Georga Michaela zasiahla celý svet: Elton John v šoku, smutné vyznanie pre speváka do neba!

George Michael Zobraziť galériu (10)
George Michael (Zdroj: SITA)

OXFORDSHIRE- V nedeľu v Británii zomrel spevák George Michael. Britská popová hviezda (†53), mala množstvo celosvetových hitov v 80. rokoch so skupinou Wham! ale darilo sa mu aj pri neskoršej sólovej dráhe. Príčinou náhleho úmrtia autora a interpreta aj hitu Last Christmas počas Vianoc bol podľa jeho manažéra Michaela Lippmana infarkt.

Umelecká agentka Cindi Bergerová, ktorá o úmrtí informovala ako prvá, povedala, že spevák teraz nebol chorý. "V tejto fáze sa smrť berie ako nevysvetlená, ale nie podozrivá. Bude vykonaná pitva. Kým sa nevykoná pitva, nebudú zo strany polície žiadne ďalšie informácie," uviedla podľa BBC polícia. Podľa agentúry AP to povedala pred oznámením Lippmanová. Spevák zomrel v Goringu západne od Londýna v anglickom grófstve Oxfordshire. Privolaná záchranná služba dorazila k jeho obydliu v nedeľu o 14:42 SEČ.

"S veľkým smútkom môžeme potvrdiť, že milovaný syn, brat a priateľ George pokojne zomrel doma počas vianočných sviatkov. Rodina si želá, aby sa rešpektovalo jej súkromie v tejto ťažkej chvíli. Zatiaľ nebude žiadny ďalší komentár," uviedla vo vyhlásení v nedeľu večer umelecká agentka Bergerová. Autora hitov ako Wake Me Up Before You Go Go alebo Last Christmas, preslávili aj škandály spojené s užívaním drog.

Bol výborný v legendárnej skupine, aj ako sólista: Toto sú najväčšie hity Georgea Michaela!

Michael, ktorý po svete predal viac ako 100 miliónov albumov, mal v posledných rokoch množstvo zdravotných problémov a bol niekoľkokrát hospitalizovaný. V roku 2011 strávil niekoľko týždňov v rakúskej nemocnici s vážnym zápalom pľúc. Ochorel vtedy uprostred svojho európskeho turné a dokonca upadol do kómy. V roku 2013 bol hospitalizovaný, keď vypadol na anglickej diaľnici z idúceho auta. Kvôli bližšie nespresneným problémom bol hospitalizovaný aj v máji 2014. 

V roku 2010 ho súd poslal na osem týždňov do väzenia za riadenie pod vplyvom drog, držanie marihuany a spôsobenie dopravnej nehody, keď narazil so svojím automobilom do obchodu v Londýne. Michael, ktorý v roku 1998 verejne odhalil svoju homosexualitu, vydal posledný album v roku 2014. Vtedajšia kolekcia piesní nazvaná Symphonica sa v Británii stala zlatou platňou.

Na nečakanú stratu reagujú aj svetové hviezdy

Krátko po oznámení vyjadrilo mnoho osobností na sociálnych sieťach zármutok. "Som hlboko šokovaný. Stratil som drahého priateľa, najmilšieho a veľkorysého. Bol tiež skvelý umelec," povedal britský spevák Elton John.

"Nemôžem tomu uveriť. Ohromný spevák a milý človek. Bol príliš mladý na to, aby odišiel," uviedol kanadský rocker Bryan Adams.

"Zbohom môj priateľ! Opustil nás ďalší veľký umelec," uviedla americká speváčka Madonna v narážke na tohtoročné úmrtie Davida Bowieho, Prince, Leonarda Cohena a rady ďalších hudobných hviezd.

​Smútok vyjadril napríklad aj bývalý britský futbalista Gary Lineker.

Televízna moderátorka Ellen DeGeneres uviedla: "Práve som sa dozvedela o smrti svojho priateľa Georgea Michaela. Bol to úžasný talent. Som veľmi smutná."

„Mám zlomené srdce zo straty môjho milovaného priateľa Yoga. Ja, jeho milovaní, jeho priatelia, svet hudby, svet všeobecne. Navždy ťa budeme milovať," napísal Michaelov niekdajší kolega z už nefungujúcej skupiny Wham! Andrew Ridgeley. 

Andrew Ridgeley a George
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

„Som absolútne zdevastovaný správou o strate Georgea Michaela. Bol naozaj geniálny talent, je to smutné, smutné, smutné," napísal frontman kapely ABC Martin Fry.

„2016 - strata ďalšej talentovanej duše. Všetka naša láska a sympatie smerujú k rodine Georgea Michaela," uviedli členovia formácie Duran Duran. 

„George? George Michael? Nie, to nie. Je to viac ako smutné. RIP George Michael," napísal Brian May z kapely Queen. 

„George Michael. Ty si bol viac ako legenda," reagoval člen skupiny Wolf Alice Theo Ellis. 

„Môj Bože. George Michael nie! Nie, nie, nie, nie, nie! Tento rok sme stratili veľa krásnych osobností. RIP. Budeš nám neuveriteľne chýbať," speváčka LeAnn Rimes. 

„Je tomuto roku koniec? Veľmi veľa ľudí zomiera. Odpočívaj v pokoji, George Michael," herec William Shatner. 

„Miloval som Georgea Michaela tak dlho, ako si len dokážem pamätať. Bol veľkou inšpiráciou. Vždy bol nadčasový,“ herec a moderátor James Corden. 

„Odpočívaj so žiariacimi hviezdami, George Michael. Našiel si svoju slobodu, svoju vieru. Boli to tvoje posledné Vianoce a budeš nám chýbať," herec George Takei odkazujúc na spevákove piesne Freedom, Faith a Last Christmas. 

„No tak, 2016. Toto už je fraška. RIP George Michael," herečka a speváčka Audra McDonald.

„Sme smutné zo správ o smrti Georgea Michaela. Bol veľkou inšpiráciou," sesterské hudobné duo Tegan and Sara. 

„Môj Bože. Odpočívaj v raji George Michael - ikona, spojenec, legenda," komička a herečka Margaret Cho. 

Vzdali mu úctu pred domom

Fanúšikovia britského speváka Georgea Michaela sa dnes schádzali pred jeho domom v Highgate na severe Londýna i pred Mill Cottage v Goringu, kde v nedeľu zomrel, a kládli tam kytice kvetov a odkazy či zapaľovali sviečky. 

Smrť Georga Michaela zasiahla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Príčina spevákovej smrti zatiaľ nie je známa. Polícia, ktorej hliadku privolali do Mill Cottage, uviedla, že nezistila žiadne podozrivé okolnosti. Podľa medializovaných správ mohlo byť príčinou smrti Georgea Michaela zlyhanie srdca. Zomrel pokojne, v spánku.

Smrť Georga Michaela zasiahla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)
Smrť Georga Michaela zasiahla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa susedov z obce Goring-on-Thames George Michael v poslednom období svoj dom opúšťal veľmi zriedka, len občas šiel na večeru s priateľmi. Pôsobil pritom unaveným dojmom. Výrazne aj pribral. Na rozdiel od uplynulých rokov chýbal aj na vianočnej omši v Kostole sv. Tomáša, ktorý sa nachádza cez ulicu, oproti jeho domu, napísal denník Daily Mail.

Smrť Georga Michaela zasiahla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jeden zo spevákových susedov v Londýne si v rozhovore pre denník spomenul, že keď Georgea Michaela videl naposledy, "nevyzeral dobre (...) a pristaro na svoj vek".

Viac o téme: George Michael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu