Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovské gesto legendárnej speváčky: Takto si uctila obete tragického požiaru!

Patti Smith Zobraziť galériu (5)
Patti Smith (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Americká speváčka a spisovateľka Patti Smith si uctila obete nedávneho požiaru v bývalom skladisku v kalifornskom Oaklande. V čase tragédie sa na mieste známom aj pod názvom Ghost Ship nachádzalo 50 až 100 ľudí, ktorí tam prišli na párty. Medzi 36 obeťami požiaru bolo aj viacero hudobníkov.

Šesťdesiatdeväťročná interpretka si pripomenula udalosť počas vystúpenia v New Yorku, ktoré sa konalo pri príležitosti 20. výročia relácie Democracy Now!. Smith venovala obetiam požiaru skladbu Peaceable Kingdom z albumu Trampin' (2004). Slávnu rodáčku z Chicaga sprevádzali gitarista Tony Shanahan a hudobníčkina dcéra Jesse Paris Smith, ktorá zahrala na klávesoch. Počas piesne People Have the Power si s nimi zaspieval aj niekdajší líder už nefungujúcej kapely R.E.M. Michael Stipe, ktorý je blízkym priateľom legendárnej poetky. 

Patricia Lee "Patti" Smith vydala v roku 1975 debutovú štúdiovku Horses, ktorú americký dvojtýždenník Rolling Stone zaradil na 44. priečku rebríčka 500 najlepších albumov všetkých čias. Na konte má tiež nahrávky Radio Ethiopia (1976), Easter (1978), Wave (1979), Dream Of Life (1988), Gone Again (1996), Peace And Noise (1997), Gung Ho (2000), spomínanú Trampin' (2004), Twelve (2007) a zatiaľ poslednú Banga (2012). K jej najznámejším skladbám patria napríklad aj Gloria, Redondo Beach, Birdland, Free Money, Pissing In A River, Because The Night, Rock N Roll Nigger či Dancing Barefoot. V roku 2010 vydala memoáre Just Kids, ktoré vyšli v českom preklade pod názvom Just Kids: Vždyť jsou to jen děti (2011). Vďaka publikácii získala aj prestížnu National Book Award. Od roku 2007 je členkou Rock'n'rollovej siene slávy. Vlani vydala ďalšie memoáre s názvom M Train. 

Viac o téme: Patti Smith
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu