Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovská tragédia: Zomrela 22-ročná americká speváčka!

Cash Askew
Cash Askew (Zdroj: Facebook/Cash Askew)

OAKLAND - Medzi obeťami požiaru v bývalom skladisku v kalifornskom Oaklande, kde sa v piatok miestneho času konal večierok pre priaznivcov elektronickej hudby, bola aj Cash Askew, členka amerického dreampopového dua Them Are Us Too.

Hudobníčka, ktorá debutovala spolu s kolegyňou Kennedy Ashlyn vlani albumom Remain, sa dožila 22 rokov. Informoval o tom úrad koronera okresu Alameda, ktorý zverejnil prvý zoznam identifikovaných obetí. Smutnú správu následne vo vyhlásení pre médiá potvrdil manažment labelu Dais Records, v ktorom skupina pôsobila. 

Úrad koronera zatiaľ zverejnil sedem mien, pričom identitu ôsmej obete neuviedol, keďže mala iba 17 rokov. Spomedzi interpretov zahynul okrem Cash Askew aj 35-ročný hudobník Travis Hough. Medzi nezvestnými sú interpreti ako napríklad Cherushii, Nackt či Joey Casio. Dídžej a producent Golden Donna, ktorý v objekte známom aj ako Ghost Ship vystupoval, vyviazol bez zranení. 

Podľa aktuálnych informácií si požiar vyžiadal najmenej 33 mŕtvych. Medzi obeťami by mali byť aj ľudia z Európy a Ázie. Podľa šéfky miestneho hasičského zboru Melindy Frayton sa zasahujúcim zložkám podarilo zatiaľ prehľadať približne iba 20 percent zvyškov dvojposchodovej budovy, ktorá slúžila skupine miestnych umelcov. 

Požiar vypukol v piatok približne o 23:30 miestneho času (v sobotu o 8:30 SEČ). V čase tragédie sa v prebudovanom skladisku nachádzalo 50 až 100 osôb. Polícia vyjadrila ešte v sobotu obavy, že bilancia požiaru by mohla stúpnuť na niekoľko desiatok mŕtvych. 

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Podľa dostupných informácií majiteľ areálu nemal potrebné povolenia na usporadúvanie verejných akcií. Vysoký počet obetí je zrejme aj následkom neporiadku, chýbajúcich hasiacich zariadení či obmedzených možností úniku. 

V budove sa pred požiarom nachádzalo tiež množstvo kobercov, tapisérií, čalúnený nábytok, látkových lámp či hudobných nástrojov, pričom steny pokrývalo z veľkej časti drevo. Ľudia, ktorí v budove bývali alebo ju často navštevovali, tiež uviedli, že viacerí umelci v nej mali svoje ateliéry a ilegálne tam striedavo bývalo približne pätnásť ľudí. 

Viac o téme: Cash Askew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu