Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Umelecký svet v slzách: Zomrela uznávaná speváčka a herečka!

Gisela May
Gisela May (Zdroj: youtube/vaimusic)

BERLÍN - Nemecká herečka a šansonierka Gisela Mayová zomrela dnes v skorých ranných hodinách v Berlíne vo veku 92 rokov.

S odvolaním sa na tamojšiu divadelnú scénu Berliner Ensemble o tom informovali nemecké internetové servery a elektronické médiá. Rodáčka z Wetzlaru pochádzala z umeleckej rodiny a študovala ešte počas druhej svetovej vojny herectvo.

Umelkyňa začínala vo vidieckych angažmánoch, ale jej talent ju doviedol na divadelné scény v metropole krajiny, kde po takmer 15 rokov (1978-1992) predstavovala titulnú postavu v divadelnej hre Bertolta Brechta Matka Guráž a jej deti.

Mimochodom, interpretácia šansónov dvojice B.Brecht-K.Weill Mayovú preslávila aj ďaleko za hranicami Nemeckej demokratickej republiky a postarala sa i o jej triumfálne úspechy v Carnegie Hall v New Yorku či v La Scale v Miláne. Umelkyňa mala však vo svojom bohatom repertoári aj piesne Jacquesa Brela, Hannsa Eislera, či texty Kurta Tucholského alebo Ericha Kästnera.

Od roku 1972 bola členkou východonemeckej Akadémie umení, od roku 1993 aj členkou Akadémie umení po znovuzjednotení krajiny. umelkyňu, ktorá zanechala rozsiahlu filmografiu a diskografiu, ale aj početné produkcie pre televíziu a rozhlas, ocenili celým radom trofejí a vyznamenaní vrátane Národnej ceny (bývalej) NDR, Spolkového kríža za zásluhy, ale aj Grand Prix du Disque francúzskej Akadémie Charlesa Crosa či talianskej Premio Trieste Contemporanea.

Viac o téme: Gisela Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu