Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Celý Hollywood smúti, hudobníci zahltili internet: Svet soulu opustila Sharon Jones

Sharon Jones Zobraziť galériu (8)
Sharon Jones (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Vo veku 60 rokov zomrela v piatok americká soulová a funková speváčka Sharon Jones. Vokalistka formácie Sharon Jones & The Dap-Kings skonala po zdĺhavom boji s rakovinou pankreasu. Smutnú správu potvrdil vo vyhlásení pre média hudobníčkin hovorca, podľa ktorého Jones naposledy vydýchla obklopená blízkymi, vrátane členov jej kapely The Dap-Kings.

Na úmrtie uznávanej interpretky reagovalo aj niekoľko známych osobností ako napríklad Chaka Khan, John Legend, Whoopi Goldberg, Hayley Williams, Leon Bridges či St. Vincent. Speváčke diagnostikovali rakovinu pankreasu prvý raz v roku 2013, pričom išlo o druhé štádium. Následne podstúpila liečbu a operáciu, počas ktorej jej odstránili žlčník, časť pankreasu a časť tenkého čreva.

Deväť mesiacov po zákroku sa hudobníčka dostala do remisie, no v novembri 2015 sa ochorenie vrátilo, pričom prešlo do štvrtého štádia a metastáz na pľúcach, pečeni a lymfatických uzlinách. Jones informovala, že sa jej skončila remisia, v júli tohto roka na premiére dokumentu Miss Sharon Jones! (2016), ktorý rozpráva o jej kariére i boji s ťažkou chorobou. 

Sharon Lafaye Jones sa narodila 4. mája 1956 v meste North Augusta v Južnej Karolíne, no vyrástla v newyorskom Brooklyne. Pôvodne pracovala ako dozorkyňa vo väznici Rikers Island, pričom pravidelne spievala v kostoloch a privyrábala si vystúpeniami na svadbách. Hudobnú kariéru odštartovala pomerne neskoro, a to vo veku 40 rokov, keď sa stala vokalistkou soulového speváka Leeho Fieldsa.

V tom istom roku naspievala piesne Switchblade a The Landlord, ktoré sa objavili na debutovom albume formácie The Soul Providers s názvom Soul Tequila (1996). Vrchol kariéry však zaznamenala vďaka pôsobeniu v spomínanej skupine Sharon Jones & The Dap-Kings. Debutovali v roku 2002 štúdiovkou Dap Dippin' With Sharon Jones And The Dap-Kings, po ktorej nasledovali Naturally (2005), 100 Days, 100 Nights (2007), I Learned The Hard Way (2010) a Give The People What They Want (2014), vďaka ktorému si vlani vyslúžili nomináciu na Grammy v kategórii Najlepší r'n'b album. Na konte majú tiež kompiláciu Soul Time! (2011) a vianočný album It's A Holiday Soul Party (2015). V roku 2010 sa predstavili na festivale Pohoda v Trenčíne. 

Viac o téme: Sharon Stone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu