Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hudobný svet zasiahla tragédia: Zomrel legendárny spevák Leonard Cohen (†82)!

Leonard Cohen Zobraziť galériu (3)
Leonard Cohen (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Legendárny kanadský básnik, spevák a skladateľ Leonard Cohen, ktorého kariéra trvala päť desaťročí, zomrel vo veku 82 rokov. Na jeho facebookovej stránke to v noci nadnes oznámilo hudobné vydavateľstvo Sony Music Canada.

"S hlbokým smútkom oznamujeme, že legendárny básnik, skladateľ a umelec Leonard Cohen zomrel. Stratili sme jedného z najviac cenených a plodných hudobných vizionárov," píše sa vo vyhlásení. Príčinu Cohenovej smrti spoločnosť neuviedla.

Cohenove piesne vychádzali spočiatku z folkovej hudby, no od 70. rokov je cítiť prevažujúci vplyv popu a kabaretnej hudby. Od 80. rokov spieval s preňho typickým hlbokým basom, podporovaným ženskými vokálmi v pozadí. Jeho piesne sú často melancholické so zložitými textami s množstvom metafor a iných básnických prostriedkov. Opakovane sa v nich vyskytujú témy ako náboženstvo, izolácia, sex a zložité medziľudské vzťahy.

Prečítajte si: Leonard Cohen sa lúči s hudbou na jednom z najlepších albumov roka

Leonard Cohen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Leonard Norman Cohen sa narodil 21. septembra 1934 vo Westmounte (štvrť Montrealu) v štáte Quebec v židovskej rodine. Ako tínedžer sa naučil hrať na gitaru a založil si folkovú skupinu Buckskin Boys. Keď sa však zoznámil s dielom španielskeho spisovateľa Federica Garcíu Lorcu, jeho záujem sa obrátil k poézii.

Po absolvovaní McGillovej univerzity sa Cohen presťahoval na grécky ostrov Hydra, kde si kúpil vďaka trustovému fondu zriadenému jeho otcom, ktorý zomrel, keď mal Leonard deväť rokov, dom za 1500 dolárov. Počas života na Hydre mu vyšla zbierka poézie Kvety pre Hitlera (Flowers for Hitler, 1964) a romány Obľúbená hra (The Favourite Game, 1963) a Krásni porazení (Beautiful Losers, 1966). Na Hydre sa zoznámil aj s Nórkou Marianne Ihlenovou, ktorá sa stala jeho múzou a inšpirovala ho k napísaniu skladby So Long, Marianne. Ihlenová zomrela tento rok v júli na rakovinu.

Frustrovaný zo slabého predaja kníh a unavený z práce v odevnom priemysle v Montreale odišiel Cohen v roku 1966 do New Yorku, kde stretol folkovú speváčku Judy Collinsovú. Tá je interpretkou jeho prvého veľkého hitu - piesne Suzanne, ktorú publikoval pôvodne ako báseň v roku 1966 a vyšla aj ako debutový singel z jeho albumu Songs of Leonard Cohen (1967).

Leonard Cohen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cohen sa napriek slabému ohlasu prvého albumu v USA okamžite stal žiadaným textárom. Nasledovali albumy Songs From a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), New Skin for the Old Ceremony (1974), Death of a Ladies' Man (1977) či Various Positions (1984). Naposledy menovaný obsahuje ďalší veľký hit Hallelujah, ktorý však spoločnosť Columbia Records odmietla vydať v Spojených štátoch s odôvodnením, že neznie príliš súčasne. Napriek tomu súhlasila, aby album vydalo menšie vydavateľstvo Passport Records.

V roku 1995 sa Cohen rozhodol prestať venovať hudbe a usadil sa v budhistickom kláštore Mount Baldy Zen Center pri Los Angeles. Z kláštora nakoniec odišiel v roku 1999, ale ešte predtým bol v roku 1996 vysvätený za zenbudhistického mnícha. K hudbe sa vrátil v roku 2001 albumom Ten New Songs, významne ovplyvnenom producentkou a spoluautorkou Sharon Robinsonovou. V roku 2004 mu vyšiel album Dear Heather, ktorý bol z veľkej miery založený na spolupráci s Anjani Thomasovou, Cohenovou priateľkou a džezovou hudobníčkou, a nie je už trpký ani temný. 

V roku 2005 Cohen zistil, že ho jeho dlhoročná manažérka Kelley Lynchová postupne okradla o ušetrené peniaze (viac ako päť miliónov dolárov) a na účtoch mu nezostalo prakticky nič. Po vyhratom súdnom spore sa Cohen vydal v roku 2008 na svetové turné, ktoré s prestávkami trvalo do roku 2013 a obsahovalo 387 vystúpení. Stačil ešte vydať albumy Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) a You Want It Darker (2016). Ten posledný produkoval jeho syn Adam a vyvolal nadšené ohlasy. Cohena však už trápili vážne zdravotné problémy, jeho posolstvá preto Adam Cohen zaznamenával na prenosnom počítači. "Som pripravený zomrieť," povedal v jednom odkaze. Leonard Cohen získal počas svojej kariéry množstvo rôznych ocenení. Zo vzťahu s umelkyňou Suzanne Elrodovou má syna Adama a dcéru Lorcu.

Svet reaguje

Po zverejnení informácie o úmrtí legendárneho interpreta, ktorý má na konte skladby ako Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love a Hallelujah, sociálne siete zaplavili reakcie osobností z celého sveta. Agentúra SITA prináša výber z nich.

"Hudba žiadneho iného umelca neznela tak ako hudba Leonarda Cohena. A predsa jeho hudba rezonovala naprieč generáciami. Kanade a svetu bude chýbať," napísal na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter kanadský premiér Justin Trudeau. 

"Leonard Cohen bol naozaj majstrovský skladateľ. Nikto neznel ako on, ani hlasovo ani textami. S jeho strhujúcim hlasom a prenikavými slovami sa dotkol až vašej duše. Leonard bol jediný svojho druhu, básnik a umelec, ktorý vás znovu a znovu očaril. Suzanne, So Long Marianne, That's No Way to Say Goodbye, Hallelujah, Bird on the Wire. Každá z nich je nezabudnuteľná a každá bude žiť večne, tak ako Leonard Cohen, uznávaný kanadský básnik," uviedol pre magazín Billboard hudobný producent Clive Davis. 

"Neporovnateľný duch a duša," reagoval spevák Justin Timberlake.

"Dnes zomrel brilantný kanadský umelec. Odpočívaj v pokoji, Leonard Cohen," herec a spevák Kiefer Sutherland. 

"Jeden z najlepších vôbec. Také smutné. Odpočívaj s anjelmi, Leonard," speváčka a herečka Nancy Sinatra. 

"Dobrý bože, nie. Temnota sa teraz stala oveľa temnejšou. Taký krásny človek, taká krásna duša. Prosím, odpočívaj v pokoji, Leonard," dídžej a producent Moby. 

"RIP Leonard Cohen. Vďaka za tvoju oddanosť hudbe a za napísanie jednej z mojich najobľúbenejších skladieb, Hallelujah," herečka a speváčka Kate Hudson. 

"Toto je srdcervúce. Nemôžem byť nič iné, len vďačný za množstvo piesní, ktoré po sebe zanechal, " hudobník, skladateľ a herec Lin-Manuel Miranda. 

"Sme zdrvení úmrtím Leonarda Cohena. Ďakujeme za tvoju úžasnú hudbu," členovia vokálnej skupiny Pentatonix. 

"Vďaka ti, Leonard Cohen. Skoré znovuzrodenie priateľ môj," napísala hudobníčka k.d lang, ktorá jeho skladbu Hallelujah zaspievala počas zimných olympijských hier 2010 vo Vancouveri. 

"Také smutné správy...Veľký Leonard Cohen zomrel. Vďaka ti za to, čo tvoja hudba urobila pre ľudstvo...láskavosť, láska, krása, poézia," speváčka a klaviristka Regina Spektor. 

"Leonard Cohen zomrel. Ďalší magický hlas stíchol," speváčka a herečka Bette Midler. 

"O môj bože, nie. Ty si môj najobľúbenejší básnik. Len včera som si púšťala tvoje piesne a pomyslela si, ako intenzívne môže človek preniknúť do mojej duše. Budeš mi navždy chýbať. Veľa si ma naučil," speváčka Lykke Li.

"Leonard Cohen R.I.P. 2016 je teraz oficiálne jeden z najsmutnejších rokov," hudobník Sean Lennon.

"Drahý Leonard Cohen, vďaka za pokojné noci, premýšľanie, perspektívu, ironické úsmevy a pravdu," herec Russell Crowe.

"R.I.P Leonard Cohen. Ty si bezpochyby jeden z najväčších tvorcov piesní všetkých generácií. Vďaka za ti za tvoj život," členovia skupiny OneRepublic.

"Básnik, skladateľ a tulák až do konca," napísal Paul Stanley z kapely Kiss.

"Jeden z mojich najobľúbenejších spevákov - básnikov. RIP Legendárny hudobník," režisér Ron Howard.

"Zbohom starý priateľu, moja inšpirácia vo všetkom, čo som kedy urobila. Dnes večer za tebou plačem v tvojej rodnej zemi. Chcem vedieť, či si šťastný tam, kde si skončil a postráž mi miesto vedľa teba (a Kurta). Ľúbim ťa, Leonard. Veľmi ťa ľúbim. Je mi ľúto, že som ti to nestihla povedať. Odpočívaj v pokoji a radosti," speváčka, herečka a vdova po hudobníkovi Kurtovi Cobainovi, Courtney Love. 

"...je čas, aby sme sa začali smiať a plakať, a znova plakať a smiať sa na tom všetkom. RIP Leonard Cohen, " napísala herečka Krysten Ritter odkazujúc na skladbu So Long Marianne. 

"Zomrel ďalší odvážny a skvelý umelec. Vďaka ti Leonard Cohen," moderátor a dídžej Zane Lowe. 

Viac o téme: Leonard Cohen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu