Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fanúšikovia Johna Lennona v pozore: Za TOTO vysolia 30 tisíc libier!

John Lennon Zobraziť galériu (5)
John Lennon (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská aukčná spoločnosť Tracks Auction ponúkne 24. marca do online dražby list, ktorý v roku 1951 napísal vtedy 11-ročný John Lennon. Ide o najstarší známy list od tohto zosnulého anglického hudobníka. Vyvolávacia cena bude 30-tisíc libier (v prepočte takmer 39-tisíc eur), pričom organizátori odhadujú, že by sa mohol predať za 40-tisíc libier (51 600 eur).

Budúci člen kapely The Beatles v liste ďakuje svojej tete Harriet za vianočné darčeky, medzi ktorými boli kniha o slávnych lodiach, uterák a sveter. Harriet bola mladšia sestra Lennonovej matky Julie. List pochádza zo zbierky Harrietinho syna Davida Bircha a je jedným z celkovo 314 predmetov súvisiacich s The Beatles, ktoré budú dražiť. Aukcia potrvá do 3. apríla. 

John Lennon sa preslávil ako zakladajúci člen spomínaných The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmierny vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret, na konte má napríklad kultový album Imagine (1971).

V roku 1975 po narodení syna Seana, ktorého mal s manželkou Yoko Ono, sa z hudobnej scény stiahol. O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona zastrelil 8. decembra 1980 v New Yorku Mark David Chapman, keď sa hudobník vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1988 ako člena The Beatles a v roku 1994 ako sólového umelca. 

Viac o téme: John Lennon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu