Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neskutočná suma za exemplár legendárnej skupiny: Vydražili aj bicie hviezdneho člena kapely

George Harrison a The Beatles Zobraziť galériu (5)
George Harrison a The Beatles (Zdroj: SITA)

SACRAMENTO - Za rekordných 790.000 USD vydražili v sobotu miestneho času v Beverly Hills číslovaný prvý exemplár kultového "Bieleho albumu" britskej skupiny The Beatles z roku 1968. Relikviu dejín rockovej hudby, ktorú kedysi vlastnil John Lennon, ponúkli do aukcie dražobnej siene Julien's Auctions niekdajší člen formácie Ringo Starr s manželkou-herečkou Barbarou Bachovou ako jeden z celkove asi 800 predmetov z ich zbierky. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Vyvolávacia cena tejto memorabílie bola 20.000 dolárov a experti očakávali, že by ju budúci majiteľ mohol získať za trojnásobok tejto sumy. Realita však výrazne prevýšila tieto prognózy. 
Deviaty štúdiový opus Beatles sa na trhu s nosičmi zvukových záznamov objavil 22. novembra 1968. Dvojalbum, ktorého súčasťou je 30 titulov, dostalo hovorový názov "The White Album (Biely album) podľa jednoduchého obalu s názvom The Beatles. Prvú kolekciu nahrávok Elvisa Presleyho vydražili v minulosti za 300.000 USD. 

Súpravu bicích, ktorú v prvých rokoch existencie britskej skupiny The Beatles používal práve Ringo Starr, vydražili v predchádzajúci deň rovnakej aukcie v kalifornskom Beverly Hills za 2,2 milióna dolárov. Bicie značky Ludwig z roku 1963 pozostávajúce z troch bubnov a troch činelov používal Starr v období máj 1963-február 1964 na vyše 200 koncertoch. Nahral na nich aj hity ako Can’t Buy Me Love, She Loves You či All My Loving. 

Iba v piatok odhalili v centre Liverpoolu, na brehu rieky Mersey, nový impozantný bronzový pamätník formácie z tohto mesta. Sochár Andy Edwards znázornil Johna Lennona, Paula McCartneyho, Georgea Harrisona a Ringa Starra pri rozhovore počas prechádzky. Súsošie s celkovou hmotnosťou 1,2 tony predstavuje kvarteto v nadživotnej veľkosti v oblekoch s kravatami a kabátoch. Ide o dar Cavern Clubu mestu, kde Beatles naposledy koncertovali práve pred polstoročím, 5. decembra 1965. 

The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970.

V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Medzi najväčšie hity skupiny patria aj skladby ako napríklad Please Please Me, Help!, Ticket to Ride, Yesterday, All You Need Is Love, Hey Jude, Come Together, A Hard Day's Night alebo And I Love Her.

Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku, Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia, Paul McCartney (basgitara, spev) a spomínaný Ringo Starr sú stále hudobne aktívni. 

Viac o téme: Ringo StarrThe BeatlesJulien's Auctions
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu