Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český herec hral mafiána, stúplo mu to do hlavy: Nadobudol som pocit, že som nadčlovek!

Hynek Čermák ako Radim Kraviek v dráme Gangster Ka. Zobraziť galériu (8)
Hynek Čermák ako Radim Kraviek v dráme Gangster Ka. (Zdroj: Bioscop)

PRAHA - Vo štvrtok večer uviedli do kín v slovenskej premiére kriminálnu drámu Gangster Ka v réžii Jana Pachla. V hlavnej úlohe sa predstavil český herec Hynek Čermák. Na toho mala podľa jeho vlastných slov snímka naozaj veľký dopad - kvôli stvárňovaniu mafiána vraj dokonca nadobudol pocit, že je nadčlovek.

Okrem herca, ktorý v dráme stvárnil mafiána Radima Kravieca, si v snímke zahrali aj Predrag Bjelac, slovenská herečka Vlastina Svátková, Filip Čapka či Alexej Pyško. Triler nakrútili podľa knihy Jaroslava Kmentu Padrino Krejčíř.

Gangster Ka skúma mechanizmus organizovaného zločinu, vnáša svetlo do šesťmiliardového tunelu a snaží sa objektívne ukázať zrod skutočného gangstra. Radim Kraviec alias Káčko sa vyznačuje vysokou inteligenciou a talentom pre dokonalý podvod. Kde iní siahajú po zbrani, on využíva lesť, armády právnikov a obrovský kapitál. Káčko mrknutím oka okráda štát o miliardy českých korún. Dobre si ale uvedomuje hranicu, ktorú nesmie prekročiť - nemôže fyzicky eliminovať nikoho zo svojho okolia.

Vďaka kontaktom na politickej scéne chystá Kraviec triumfálny majstrovský počin - ovládnutie ČEPRA, spoločnosti kontrolujúcej všetky zásoby pohonných hmôt v republike. Keby to vyšlo, bol by to obchod storočia. Káčka však nečakane zradí jeho pravá ruka, Albánec Dardan Cirkel, ktorý začne spolupracovať s hospodárskou kriminálkou. Nepolapiteľný tunelár Káčko končí vo väzení a štátu sa vracajú miliardy korún. Kraviec sa však vďaka šikovným právnickým kľučkám dostáva veľmi rýchlo na slobodu. Z väzenia sa vracia gangster, ktorý rozbehne neľútostnú mašinériu pomsty. Káčko prekračuje pomyselnú hranicu od finančného zločinca k neľútostnému mäsiarovi.

Ako povedal predstaviteľ hlavnej postavy Hynek Čermák, nakrúcanie snímky zamávalo s jeho osobným životom a názormi. „S ľuďmi s tak negatívnou energiou sa nepracuje dobre. Veľmi ťažko to potom zo seba dostávate. Teraz prežívam obdobie akoby som bol v rehabilitačnom centre. Musím sa dostať nazad do normálneho stavu. Začal som jazdiť nepripútaný a veľmi rýchlo, pretože som nadobudol pocit, že som nadčlovek, ktorý si to môže dovoliť. Sú to maličkosti, ktoré postupne miznú, ale musím sa dať zasa dohromady, stať sa sebou,“ vyjadril sa herec. Život gangstra sa podľa jeho slov netočí len okolo pomyselného bohatstva a blahobytu, ale do veľkej miery aj okolo strachu, ktorý však gangstri navonok nikdy nepriznajú. „Mafiáni podľa mňa celkovo nemyslia na zajtrajšok. Je to dané rebríčkom ich hodnôt, je to hnus. Páchať podvody a násilie? Na to je potrebné mať žalúdok a vhodnú náturu,“ poznamenal Čermák.

Svoje si pri nakrúcaní užila aj Vlastina Svátková, ktorá si zahrala manželku Káčka Sandru. „Už keď som čítala scenár, bola mi rola Sandry veľmi blízka. My ženy sme také - veríme, dávame druhé šance, snažíme sa za každú cenu udržať rodinu, vydržať, zlepšiť sa, byť silnejšie, nevzdať sa... Bohužiaľ, potom prelomíme všetky hranice dôstojnosti a dovolíme i to, čo by sme už dávno nemali,“ povedala herečka. Práve oddané ženy s neoblomnou vierou v lepší zajtrajšok podľa nej priťahujú podliakov. „Vždy je to však lekcia, niekto sa chce učiť, niekto nie. Hovorí sa, že keď padne prvá facka, má sa žena okamžite zbaliť a odísť. Nie vždy je to však také jednoduché. Ženy sú často na mužoch finančne závislé a pokiaľ majú deti a sú na materskej a bez práce, tak sa mnohokrát boja toho, čo bude a ako to zvládnu. A muži-manipulátori sa vyhrážajú a desia. Tak ako hlavná postava v našom filme. Káčko Sandre hrozil s nabitou zbraňou a vyhrážal sa, že ak od neho odíde, tak ju zabije. A ona veľmi dobre vedela, že Káčko to urobí. Jediné jej východisko bolo modliť sa, aby ho zatkli a nikdy nepustili,“ priblížila Svátková, ktorá zároveň dúfa, že film bude apelovať aj na odkaz domáceho násilia. „Ja sama som tvárou občianskeho združenia Isida Amenti, ktoré bojuje proti domácemu násiliu. Som v tom veľmi citovo zainteresovaná, pretože viem veľmi dobre, o čom to je,“ uviedla.

Prvá časť filmu sa sústredí na udalosti okolo Káčka na území Českej republiky. Druhá časť Gangster Ka: Afričan, ktorá vychádza z Káčkovej exilovej anabázy, príde do kín koncom novembra.  

Viac o téme: Hynek Čermák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu