Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia má za sebou krst malej princeznej Charlotte: Čakali na ňu davy fanúšikov!

Krst malej Charlotte Zobraziť galériu (10)
Krst malej Charlotte (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Davy fanúšikov dnes vítali britského princa Williama s manželkou Kate a ich deťmi, malým princom Georgeom a deväťtýždňovou princeznou Charlotte v historickom kočíku pred kostolom sv. Márie Magdalény v Sandringhame, kam dorazili na krst malej princeznej. Verejnosť ju mala príležitosť vidieť dnes po druhý raz odkedy sa 2. mája narodila. Charlotte je v nástupníckej línii na trón štvrtá po svojom starom otcovi, otcovi a bratovi.

Krst sa uskutočnil v Sandringhame, vo vidieckom sídle kráľovnej Alžbety II., na východnom pobreží Anglicka. Charlotte bola podobne ako v  minulosti jej brat George oblečená pre túto príležitosť v replike krstnej košieľky, vyrobenej pre najstaršiu dcéru kráľovnej Viktórie v roku 1841. Všetky kráľovské deti mali až do roku 2008 oblečené na krst túto starú košieľku, vrátane kráľovnej. 

V súlade s kráľovskou tradíciou bola na krst Charlotte použitá voda z rieky Jordán. Kostol zo 16. storočia, kde sa krst konal, sa nachádza neďaleko vidieckeho sídla Williama a Kate - Anmer Hall. Kráľovská rodina ho tradične navštevuje na vianočnú omšu. V tomto kostole bola v roku 1961 pokrstená aj zosnulá stará mama Charlotte, princezná Diana.

Zástupcovia Kensingtonského paláca zverejnili prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter mená krstných rodičov britskej princeznej Charlotte. Sú nimi kamarátka princa Williama a jeho manželky Catherine Sophie Carter, Williamova sesternica Laura Fellowes a jeho kamaráti James Meade a Thomas van Straubenzee a tiež Catherinin bratranec Adam Middleton.

Na dnešnej slávnosti v kostole svätej Márie Magdalény v Sandringhame v grófstve Norfolk sa zúčastnia okrem spomínaných rodičov Charlotte aj jej brat, princ George, ďalej princ Philip s manželkou, kráľovnou Alžbetou II., princ Charles s manželkou Camillou, rodičia Catherine Carole a Michael Middletonovci, jej sestra Pippa a brat James. 

Princezná mala na sebe repliku krstnej košieľky, ktorú pre svoju dcéru nechala v roku 1841 vyrobiť kráľovná Viktória. Obrad bude celebrovať arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Jej výsosť princezná z Cambridgeu prišla na svet 2. mája v londýnskej St. Mary's Hospital o 8:34 miestneho času. Bábätko po narodení vážilo približne 3 700 gramov. Tridsaťtriročnú Catherine priviezli autom do nemocnice v ten deň o 6:00. Po jej boku bol 33-ročný William, vojvoda z Cambridgeu, ktorý bol s manželkou aj pri pôrode. Princezná Charlotte je štvrtá v poradovníku čakateľov na trón. 

William, ktorý je starším synom už zosnulej princeznej Diany a spomínaného princa Charlesa, sa s Catherine zoznámil v roku 2001 na univerzite v Škótsku. Pár tvoria s krátkou prestávkou od roku 2003. Zásnuby sa konali v októbri 2010, princ svojej nastávajúcej daroval 18-karátový zafírový prsteň, ktorý patril jeho matke. Svadba roka, ako ju označili médiá, sa konala 29. apríla 2011. Ženích navliekol neveste na prst obrúčku z waleského zlata, ktoré svojmu vnukovi darovala kráľovná Alžbeta II.. Dvojicu sobášila vtedajšia hlava anglikánskej cirkvi Rowan Williams. Ich prvorodený syn George Alexander Louis prišiel na svet 22. júla 2013. 

Viac o téme: Princ WilliamKate Middleton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu