Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kanye West mal byť hviezdou večera, nevyšlo to: Publikum protestovalo, jeho prítomnosť nás uráža!

Kanye West na festivale v Glastonbury Zobraziť galériu (10)
Kanye West na festivale v Glastonbury (Zdroj: SITA)

GLASTOBURY - Na festivale v britskom Glastonbury vystúpil v sobotu neskoro večer ako hlavná hviezda dňa americký raper Kanye West, ktorého plánovaná prítomnosť predtým vyvolala protesty časti divákov. Uviedli to miestne médiá.

Sobotňajší koncert amerického rappera Kanyeho Westa na britskom hudobnom festivale Glastonbury nakrátko prerušil komik Simon Brodkin, ktorý často vystupuje ako Lee Nelson. Na pódiu sa objavil v bielom tričku s nápisom Lee-zus, čím odkazoval na rapperov album Yeezus (2013). Po niekoľkých sekundách ho však odviedla ochranka. "Niektorí ľudia vraveli, že by Kanye nemal byť headlinerom Glastonbury, tak som si povedal, že mu pomôžem," napísal komik na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, pričom narážal na petíciu, ktorou množstvo ľudí protestovalo proti účasti Westa na spomínanom podujatí.
 
West podľa prvých komentárov predviedol "veľkolepú a megalomanskú" show, ktorou uspokojil svojich fanúšikov, ale nezískal si srdcia tradičného publika festivalu. Pri vystúpení dlhom hodinu a pol ponúkol tridsiatku skladieb vrátane hitov Stronger, Gold Digger a All Falls Down.
 
Tridsaťsedemročný Američan, ktorý na festival priletel vrtuľníkom, nešetril pyrotechnickými a ďalšími efektmi. "Pozeráte sa na najväčšiu žijúcu rockovú hviezdu planéty," povedal publiku. Zaspieval aj útržok z hitu legendárnej britskej kapely Queen Bohemian Rhapsody a jednu pesničku venoval svojej tehotnej manželke, ktorou je americká modelka a hviezda televíznej reality šou Kim Kardashian.
 
S Westovou účasťou na festivale, ktorý bol pôvodne zameraný na priaznivcov hnutia hippies a rockovú hudbu, sa niektorí fanúšikovia festivalu nechceli zmieriť. Ich petíciu za vyradenie rapera z programu vraj podpísalo na 140-tisíc ľudí.
 
"Kanye West je urážkou priaznivcov hudby na celom svete. Minuli sme stovky libier, aby sme mohli byť na Glaste, a preto očakávame určitú úroveň zábavy," stálo v texte petície.
 
Spoluorganizátorka festivalu Emily Eavisová uviedla, že sa jej dokonca vyhrážali smrťou. "Bolo to strašné, bolo to šialené. Bolo to tiež dosť skľučujúce, pretože hovoríme o niečom, čo je pre festival tak vzrušujúce, zaujímavé, osviežujúce a skvelé," dodala Eavisová, ktorá je dcérou teraz 79-ročného zakladateľa festivalu Michaela Eavisa.
 
Kontroverzný búrlivák West, ktorý je považovaný za jednu z najväčších osobností súčasnej popovej hudby, označil petíciu za urážku hudobných fanúšikov po celom svete. Je držiteľom 21 prestížnych cien Grammy Awards a len v Spojených štátoch predal podľa BBC 11 miliónov albumov.
 
Kanye West odštartoval hudobnú kariéru v roku 1996, keď ako producent spolupracoval s rapperom Gravom. Známym sa však stal až v roku 2001, keď sa podieľal na albume The Blueprint od Jay Z. Debutovú štúdiovku The College Dropout vydal v roku 2004. Nasledovali nahrávky Late Registration (2005), Graduation (2007), 808s & Heartbreak (2008), My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) a Yeezus (2013). So spomínaným Jay Z okrem toho nahral album Watch The Throne (2011). Medzi najväčšie hity 21-násobného držiteľa Grammy patria skladby Jesus Walks, Gold Digger (feat. Jamie Foxx), Diamonds From Sierra Leone, Stronger, Love Lockdown, Heartless alebo All Of The Lights (feat. Rihanna). V súčasnosti pracuje na albume SWISH. 
Viac o téme: GlastonburyKanye West
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu