Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pochybnosti okolo smrti hudobnej legendy: Bola to vražda, tvrdia dcéry!

Ben E. King Zobraziť galériu (7)
Ben E. King (Zdroj: SITA)

LAS VEGAS – Dve dedičky amerického bluesového hudobníka B.B. Kinga, ktoré otvorene kritizovali starostlivosť o legendárneho gitaristu v posledných dňoch jeho života, obvinili dvoch Kingových asistentov, že ho otrávili. Právny zástupca Kingovej pozostalosti Brent Bryson však tieto tvrdenia označil za absurdné a polícia vyhlásila, že vyšetrovanie vraždy nevedie.

Traja lekári určili, že o Kinga bolo náležite postarané, dostával 24-hodinovú starostlivosť a profesionálni lekári ho pozorovali "až do chvíle, keď v spánku pokojne skonal". Právny zástupca Bryson to v pondelok vyhlásil pre tlačovú agentúru AP.

Hudobníkove dcéry Karen Williamsová a Patty Kingová tvrdia, že rodinným príslušníkom zabránili navštevovať Kinga a že Kingova obchodná manažérka LaVerne Toneyová a jeho osobný asistent Myron Johnson urýchlili otcovu smrť.

Toneyová je vymenovaná za správkyňu pozostalosti, ktorá môže dosahovať desiatky miliónov dolárov, ako sa uvádza v súdnych dokumentoch odovzdaných advokátmi niektorých Kingových dedičov. Johnson bol pri posteli B.B. Kinga, keď 14. mája ako 89-ročný zomrel doma v Las Vegas v starostlivosti hospicu. Nijakí príbuzní neboli vtedy prítomní.

"Som presvedčená, že môj otec bol otrávený a že mu podali cudzie látky," napísala Patty Kingová a rovnako aj Williamsová vo svojom prísažnom vyhlásení, ktoré poskytla agentúre AP ich právnička Larissa Drohobyczerová.

"Som presvedčená, že môj otec bol zavraždený," dodali obe dcéry. Pitva bola vykonaná v nedeľu 24. mája. Výsledky testov budú o osem týždňov a nemala by ich ovplyvniť ani skutočnosť, že Kingovo telo bolo zabalzamované, uviedol koroner okresu Clark John Fudenberg.

Fudenberg vydal v pondelok vyhlásenie, že momentálne neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali tvrdenia o vražde. Navyše, policajný predstaviteľ v Las Vegas Ray Steiber pre AP povedal, že vyšetrovanie zabitia sa nevedie.

Toneyová aj Johnson sa k obvineniam Kingových príbuzných odmietli vyjadriť. "Oni nás obviňujú neustále. To nie je nič nové," povedala Toneyová, ktorá pracovala pre B.B. Kinga 39 rokov a v jeho záležitostiach mala právomoci právneho zástupcu. Týždeň pred Kingovou smrťou sudca v Las Vegas odmietol žiadosť jeho dcéry Williamsovej prevziať opatrovníctvo a zastupovanie Kinga.

V sťažnosti z 29. apríla sa nachádza obvinenie, že Toneyová zabránila Kingovým priateľom navštíviť bluesmana a zaradila členov svojej rodiny na Kingovu "výplatnú listinu". V dokumente sa tiež nachádza obvinenie, že z Kingových bankových účtov zmizli veľké sumy peňazí.

Okresný súd v Clarku však 7. mája uviedol, že vyšetrovania polície a sociálnych úradov v októbri aj v apríli nenašli dôvod odobrať Toneyovej právomoci právnej zástupkyne. Williamsová, Patty Kingová a ďalšia dcéra - Rita Washingtonová - sa zaviazali, že v boji budú pokračovať. "Prehrali sme bitku, ale nie vojnu," dodala Williamsová.

V prísažnom vyhlásení Patty Kingovej, ktorá predtým žila v Kingovom dome, sa uvádza, že videla, ako Johnson dával Kingovi každý večer počas niekoľkých mesiacov pred smrťou na jazyk dve kvapky neznámej látky, a že Toneyová jej nikdy nepovedala, aká je to látka.

Tohtotýždňové obvinenia sa objavili niekoľko dní po tom, čo mala verejnosť cez víkend možnosť vidieť Kingove vystavené pozostatky v Las Vegas. Prišlo vyše 1000 fanúšikov a smútiacich hostí. Na stredu je v Memphise v štáte Tennessee naplávaný smútočný sprievod a pocta hudobnému velikánovi.  

Potom jeho telo prevezú do mesta Indianola v štáte Mississippi, ktoré hudobník pokladal za svoj domov. Jeho pozostatkom sa bude môcť verejnosť pokloniť v piatok 29. mája v Múzeu B.B. Kinga v Indianole a pohreb sa uskutoční 30. mája v neďalekom Misionárskom baptistickom kostole Bell Grove. Pätnásťnásobný držiteľ prestížnych hudobných cien Grammy bude pochovaný v uvedenom múzeu.

B.B. King je považovaný za jedného z najlepších a najuznávanejších bluesových umelcov všetkých čias. Ovplyvnil generáciu rockových gitaristov, počínajúc Ericom Claptonom a Steviem Rayom Vaughanom končiac. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu