Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hollywood smúti: Zomrel autor knihy a scenára kultového filmu Tanec s vlkmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Americký spisovateľ a scenárista Michael Blake, ktorý dostal Oscara za scenár k filmu Tanec s vlkmi, zomrel. Časopisu Variety to potvrdil jeho manažér a produkčný partner Daniel Ostroff. Podľa jeho slov Blake zomrel po dlhej chorobe v Tucsone, v Arizone, kde žil so svojou rodinou na ranči. Mal 69 rokov.

Blake bol autorom románu Dances With Wolves, ktorý vyšiel v roku 1988. Až potom napísal scenár k filmu, ktorý bol režijnou prvotinou herca Kevina Costnera. Ten v ňom súčasne stvárnil hlavnú postavu. Kniha bola preložená do 15 jazykov a predalo sa jej vyše 3,5 milióna výtlačkov. 

Film Tanec vlkmi (1990) má v angličtine rovnaký názov ako jeho knižná predloha a mal obrovský úspech. Získal sedem Oscarov, vrátane najlepšieho filmu. Blake za jeho scenár získal nielen Oscara, ale aj Zlatý glóbus a cenu Asociácie amerických scenáristov (WGA).

Blake s Costnerom spolupracoval aj na ďalších filmových scenároch. Jeho posledným scenárom bol v roku 2011 Winnetou, ktorý napísal podľa knihy Karla Maya pre filmové štúdio Constantin Films. Bol autorom viacerých románov ako “Airman Mortensen,” “Indian Yell,” “Marching to Valhalla,” “Twelve The King” a “Like A Running Dog.” Zanechal po sebe manželku a tri deti. Jeho rodina vyzvala jeho priaznivcov, aby prípadné dary venovali Medzinárodnej spoločnosti na ochranu mustangov, informoval magazín Variety.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu