Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Selfies ovládli svet, na červenom koberci sú však tabu: Každý na nej vyzerá ako hlupák!

Ellen DeGeneres zdieľala fotku s celebritami, ktorou spôsobila kolaps sociálnej siete. Zobraziť galériu (2)
Ellen DeGeneres zdieľala fotku s celebritami, ktorou spôsobila kolaps sociálnej siete. (Zdroj: SITA)

CANNES - Hviezdy filmového plátna by si mali počas svojej návštevy tohtoročného festivalu v Cannes dvakrát rozmyslieť, než si začnú na červenom koberci cestou do premietacej sály robiť autoportréty - takzvané selfies. Šéf festivalu Theirry Frémaux totiž vyhlásil tejto móde vojnu. Povedal, že fotiť seba samého je "smiešne a groteskné" a že celebrity týmto zvykom čím ďalej, tým viac zdržujú.

"Nechceme to zakazovať, ale je to skutočne záležitosť časového harmonogramu. Máme určité množstvo času na to, aby sa ľudia dostali cez červený koberec a naozaj to dosť zdržiava, keď si niekto každé dva metre robí fotky seba samého," vyhlásil šéf festivalu pri prezentácii účastníkov súťažnej sekcie. "Okrem toho sme toho názoru, že táto prax je nesmierne smiešna a groteskná," dodal.
 
Tomu, že to usporiadatelia slávneho festivalu s vojnou proti selfies myslia vážne, napovedajú aj slová prezidenta tejto akcie Pierra Lescureho. "Prenosy z červeného koberca obehnú celý svet a pozeráte sa na ľudí, ktorým to veľmi pristane - a úprimne, na selfie vyzerá každý ako hlupák."
 
Vytváranie autoportrétov sa vďaka rozmachu chytrých telefónov a sociálnych sietí lavínovite rozšírilo po celom svete a reagovať na to už muselo mnoho inštitúcií. Niektoré múzeá a galérie vrátane britskej Národnej galérie či newyorského Múzea moderného umenia zakázali svojim návštevníkom používanie držiakov (takzvaných "selfie stick") pre pohodlnejšie robenie snímok. Vlani zasa Brazília zakázala robenie selfies za plentou počas volieb.
 
Čím ďalej, tým viac sa fotografujú aj účastníci festivalov či odovzdávania filmových a hudobných cien. Jednou z najslávnejších selfie sa vlani stala snímka moderátorky filmových Oscarov Ellen DeGeneres, ktorá sa odfotila v obkľúčení filmových hviezd vrátane Brada Pitta, Angeliny Jolie, Meryl Streep, Julie Robertsovej a Kevina Spaceyho.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu