Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Známeho herca obvinili z bondovského rasizmu: Takto sa vyjadril na adresu svojho kolegu!

Roger Moore Zobraziť galériu (10)
Roger Moore (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Roger Moore, ktorý sa v minulosti v niekoľkých filmoch premenil na agenta 007 Jamesa Bonda, čelí obvineniu z rasizmu. To sa na neho znieslo potom, čo poskytol rozhovor francúzskemu listu Paris Match, v ktorom sa podľa mienky niektorých fanúšikov vyjadril rasisticky k možnosti, že by sa budúcom Bondom mohol stať britský herec Idris Elba, ktorý je tmavej pleti.

Sám Moore však akýkoľvek rasizmus vo svojom vyjadrení popiera a rasistický podtext vylučuje tiež Paris Match, napísala dnes agentúra AFP. Osemdesiatsedemročný Moore, ktorý hral agenta s povolením zabíjať v siedmich filmoch v rokoch 1973 až 1985, si myslí, že sa skutočný zmysel toho, čo v rozhovore povedal, zahmlil v preklade.

"Rozhovor, ktorý som poskytol listu Paris Match, naznačuje, že som o Idrisovi Elbovi povedal niečo rasistické. To jednoducho nie je pravda," napísal Moore na Twitteri. "Keď sa vás novinár spýta, či by 'Bond mal byť Angličan', a vy súhlasíte, potom citácia, že to vyhlasujete na adresu Idrisa Elby, je vytrhnutá z kontextu," dodal Moore.

V rozhovore Moore hovoril o rôznych hercoch, ktorí na filmovom plátne stvárnili Jamesa Bonda. V doteraz natočených 23 bondovkách sa tejto roly ujali Sean Connery, George Lazenby, Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan a Daniel Craig, ktorý teraz nakrúca zatiaľ poslednú snímkú nazvanú Spectre; do kín má ísť tento rok v novembri.

V preklade rozhovoru, ktorý vyšiel po francúzsky v liste Paris Match, Moore hovorí: "Aj keď Jamesa (Bonda) už hral Škót, Velšan i Ir, myslím si, že by to mal byť anglický-Angličan. Je to zaujímavý nápad, ale nerealistický. Pred niekoľkými rokmi som vyhlásil, že skvelým Bondom by bol Cuba Gooding Jr, ale to som žartoval!"

Benjamin Locoge, ktorý vedie kultúrnu rubriku Paris Match, uviedol, že záznam rozhovoru podporuje tvrdenie, že slová Rogera Moorea bola prepísaná presne. Novinár, ktorý rozhovor viedol, si je istý, že zaznel výraz 'English-English' (anglický-Angličan). "Moore to tak povedal, je to na nahrávke," dodal Locoge, ktorý sa však britského herca zastáva.

"Roger Moore naznačil, že by bolo ťažké mať čierneho Jamesa Bonda v tom zmysle, ako si nedokážeme predstaviť, že by černošský herec hral generála de Gaulla, alebo že by Jamesa Browna hral beloch," vyhlásil Locoge. "Nikto by nemal jeho slová interpretovať rasisticky. Osadenstvo Twitteru sa nepochybne nechalo príliš uniesť."

Štyridsaťdvaročný Elba pochádza z Hackney vo východnom Londýne, kde sa narodil otcovi zo Sierry Leone a matke z Ghany. Medzi jeho doteraz najslávnejšie filmové úlohy patrí úloha bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu v snímke Mandela: Dlhá cesta k slobode. Britskí bookmakeri dávajú Elbovi najväčšiu šancu prevziať úlohu Bonda po Craigovi, ktorý najslávnejšieho agenta na svete vyobrazuje desať rokov. Medzi ďalšieho potenciálneho uchádzača patrí napríklad Tom Hardy, Henry Cavill či Michael Fassbender.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu