Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel gitarista jednej z britských legiend: Navždy odišiel Jack Bruce

Jack Bruce Zobraziť galériu (7)
Jack Bruce (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Basgitarista Jack Bruce, spoluzakladateľ kultovej britskej formácie Cream zo 60. rokov minulého storočia, považovaný za jedného z najlepších hráčov na basgitaru rockovej histórie, zomrel dnes doma v Suffolku vo veku 71 rokov.

Smutnú informáciu priniesla dnes britská BBC a svetové agentúry s odvolaním sa na umelcovu hovorkyňu Claire Singersovú.

Rodák zo Škótska, konkrétne z glasgowského predmestia Bishopbriggs, bol aktívny aj autorsky a spevácky, s jeho menom sa spájajú napríklad tituly ako I Feel Free alebo Sunshine Of Your Love. Jack Bruce si navyše zahral s celým radom významných osobností rockovej či bluesovej scény.

V prvej polovici prvého desaťročia 21. storočia Bruceovi diagnostikovali nádorové ochorenie pečene, po čom sa podrobil transplantácii orgánu a uzdravil sa,. čo mu umožnilo zažiť triumfálny návrat skupiny Cream na koncertné scény vo Veľkej Británii a USA, množstvo ďalších vystúpení s rôznymi formáciami, ale aj  produkciu celého radu nových titulov v nahrávacích štúdiách.

Cream v zložení Eric Clapton (spev, gitara), Jack Bruce (spev, basgitara) a  Ginger Baker (bicie) sa napriek relatívne krátkemu pôsobeniu na scéne stali jednou z najvýznamnejších rockových formácií všetkých čias. Za necelé tri roky sa s ich nahrávkami predalo 35 miliónov nosičov. Dvojalbum s názvom Wheels of Fire (1968) vynieslo skupine vôbec prvé platinové ocenenie vo svete za predaj dvojalbumu. Ešte na začiatku nového milénia figuroval tento titul v rebríčku 500 najvýznamnejších albumov všetkých čias magazínu Rolling Stone.

Cream uviedli v roku 1993 do Rokenrolovej siene slávy a o 13 rokov neskôr ocenili skupinu prestížnou americkou hudobnou cenou Grammy za celoživotné dielo.

S mnohými z úspešných nahrávok Cream sa na začiatku normalizácie v bývalom Československu mohli vďaka vtedajšiemu Gramofónovému klubu zoznámiť na vinylových nosičoch aj fanúšikovia na území dnešnej ČR a SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu