Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vrah Johna Lennona požiadal po ôsmy raz o prepustenie

Mark David Chapman Zobraziť galériu (7)
Mark David Chapman (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Vrah legendárneho britského hudobníka Johna Lennona Mark David Chapman žiadal po ôsmy raz o podmienečné prepustenie z väzenia, kompetentní mu však nevyhoveli.

Päťdesiatdeväťročný muž podľa oficiálneho vyjadrenia "zdevastoval rodinu a všetkých, ktorí milovali obeť". "Vaše prepustenie by bolo nezlučiteľné s blahom spoločnosti, podceňovalo by vážny čin, ktorý ste spáchali a podlomilo by úctu k zákonu," uviedla vo vyhlásení trojčlenná porota.

Mark David Chapman zastrelil bývalého člena už nefungujúcej britskej kapely The Beatles 8. decembra 1980 v New Yorku, keď sa vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Odsúdili ho na doživotie s možnosťou podmienečného prepustenia. Chapman môže opäť požiadať o prepustenie o dva roky. 

John Lennon sa narodil 9. októbra 1940 v Liverpoole. Preslávil sa ako zakladajúci člen spomínanej formácie The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmierny vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret, na konte má, okrem iných, napríklad kultový album Imagine (1971). V roku 1975 po narodení syna Seana, ktorého mal s manželkou Yoko Ono, sa z hudobnej scény stiahol. O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona v roku 1994 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu