Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Helena Růžičková by slávila 82 rokov: Viete, ako sa volala vlastným menom?

Helena Růžičková Zobraziť galériu (7)
Helena Růžičková (Zdroj: YouTube)

PRAHA – K neprehliadnuteľným osobnostiam českého filmu patrila dlhé roky Helena Růžičková, ktorá zomrela 4. januára 2004 vo veku 67 rokov. Zjav a herecký prejav ju predurčili pre komediálne role. Treba ale podotknúť, že počas svojej takmer päťdesiatročnej kariéry dokázala, že má oveľa bohatší register. Umelkyňa bola nezdolnou optimistkou a aj počas svojho boja s rakovinou dokázala rozdávať druhým smiech a povzbudenie.

Helena Růžičková sa narodila ako Helena Málková 13. júna 1936 v Prahe. Po štúdiách na Vyššej zdravotníckej škole krátko pracovala ako zubná laborantka. Bola tiež absolventkou baletnej prípravky. Napokon ju zlákalo divadlo a film.

Helena Růžičková by slávila
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Filmové studio Barrandov / DEFA)

Jej manželom bol herec Jiří Růžička (1932 - 2003). Spolu mali syna Jiřího Růžičku (1956 - 1999), s ktorým si umelkyňa zahrala aj v slávnej sérii Zdeňka Trošku Slunce, seno... Do sŕdc divákov sa však zapísala už viac než desať rokov predtým. A to ako Heduš Homolková z Papouškovej trilógie o rodine Homolkových. 

K Růžičkovej najznámejším dramatickým rolám patrí postava ráznej aj citlivej kuchárky Anny v televíznom seriáli Karla Kachyňu Vlak detstva a nádeje. Zahrala si aj v televíznej adaptácii knihy Evy Kantúrkovej Priateľka z domu smútku. Ružičková sa uplatnila tiež v rozhlase a dabingu, napísala niekoľko kníh - okrem kuchárok vydala aj pamäte nazvané A tak som išla životom. V roku 2013 zas vyšla kniha Věštírna Heleny Růžičkové zaoberajúca sa výkladom snov tak, ako ich chápala herečka.

VIDEO: Scéna z filmu Slunce, seno, jahody - pozeranie Angeliky.

Ruzickova - angelika

VIDEO: Scéna z filmu Slunce, seno, erotika - Echt gold!

Slunce, seno, erotika - Echt gold!

VIDEO: Scéna z filmu Slunce, seno, a pár facek - Mami, co je to coura?! Hajzle jeden!

Mami, co je to coura?

VIDEO: Josef. Takovej slušnej člověk. Do hospody nechodí, pivo nechlastá, družstevní byt má... zařízenej. Auto má, video má, tak co by si chtěla? 

Slunce, seno a par facek

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu