Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Láska nebeská kraľuje Vianociam už 10 rokov: Na začiatku čistá katastrofa!

Film Láska nebeská sa v mnohých krajinách stal televíznym symbolom Vianoc. Zobraziť galériu (4)
Film Láska nebeská sa v mnohých krajinách stal televíznym symbolom Vianoc. (Zdroj: hopelies.com)

LOS ANGELES – Snímka plná prekvapení! Aj vám učaroval vianočný film s pôvodným názvom Love Actually, ktorý v krátkych príbehoch rozdáva posolstvo lásky? Tieto Vianoce si ho v mnohých krajinách diváci pri televíznych obrazovkách pozrú alebo pozreli už desiaty raz. Zistite, aké zaujímavosti sa s ním spájajú – mnohé vás pobavia aj prekvapia.

♦ Aj keď sa Láska nebeská stala takpovediac kultovým vianočným filmom, s touto sviatočnou témou vlastne nikdy súvisieť nemala. „Veľmi ma prekvapuje a teší obľúbenosť Lásky nebeskej, pretože keď som ju začal nakrúcať, nebolo to zasadené do Vianoc. Ale ja milujem vianočné filmy, tak som si povedal, že jeden urobím. Nikdy sa mi pritom nezdalo, že by to mohol byť jeden z tých filmov, ktoré si ľudia počas Vianoc púšťajú stále dookola a preto je to pre mňa príjemným prekvapením,“ vysvetlil v rozhovore pre VH1 samotný režisér filmu Richard Curtis.

♦ Takmer všetko bolo treba prerábať! Keďže si Láska nebeská vyžaduje pozornosť diváka, aby pochopil jednotlivé príbehy, realizácia projektu nebola vonkoncom jednoduchá. Prvý výsledok sa podľa slov spomínaného režiséra dokonca nedal nazvať inak ako pohromou: „Som nesmierne kritický, ale hlavne nepredpojatý k tomu, čo som napísal. Čítalo sa to dobre, na pľaci sa zdalo, že nakrúcanie ide dobre. A keď sme si to pozreli – katastrofa!“ Aký bol teda ďalší priebeh? Viaceré scény sa museli pozmeniť vrátanie chronológie a celej dejovej línie.

♦ Cladia Schiffer sa v úlohe krásnej blondínky vo filme nikdy nemala objaviť. Prečo si teda nakoniec vyskúšala kúsok hereckého chlebíka? Nemohli nájsť žiadnu jej podobnú krásavicu. „Ak sa nemýlim, Richard Curtis chcel niekoho, kto vyzerá ako Schiffer, ale nemohol zohnať žiadnu, ktorá by mu sedela. Tak potom zavolal Claudii a dostal ju do filmu,“ prezradila pre VH1 Elisha Cuthbert.

♦ Režisér Curtis v Láske nebeskej zachytil svoj vlastný príbeh, ktorý je preňho mimoriadne intímny. Urobil tak prostredníctvom Marka zaľúbeného do mladučkej Juliet. Ten sa zo svojich citov vyznal tak, že všetko napísal na veľké karty a potom ich bez slov vymieňal pred očami svojej vyvolenej. Úlohy sa zhostil Andrew Lincoln, ktorého zasvätila režisérova milenka: „V polovici nakrúcania prišla Richardova partnerka Emma a pošepkala mi do ucha: ‘Vieš, v podstate hráš Richarda. Toto je to najintímnejšie, čo doteraz napísal.‘“

Záber z filmu Láska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hopelies.com)

♦ Vo filme nechýbajú ani autentické zábery z reálneho života. Tými najkrajšími sú tie na začiatku a v závere Lásky nebeskej, kde sa ľudia stretávajú a vítajú so svojimi milovanými. Štáb nakrúcal cestujúcich na letisku Heathrow Airport celý týždeň a žiadal ich o dovolenie použiť zábery v snímke.

♦ Thomas Sangster za celé desaťročie takpovediac vôbec nezostarol. „Vždy si ma pravdepodobne budú pamätať ako malého zlatého chlapca, ktorý hrá na bicie a na konci získa priateľku,“ nechal sa počuť dnes už 23-ročný herec. Tým najzaujímavejším prekvapením je, že Thomas aj s odstupom času stále stvárňuje 13-ročného chlapca. Ide o úlohu v tretej sérii seriálu Hra o tróny.

Záber z filmu Láska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hopelies.com)

♦ Rolu tajnej lásky malého bubeníka si strihla talentovaná speváčka Olivia Olson, ktorá špeciálne pre Lásku nebeskú naspievala vlastnú verziu vianočnej skladby All I Want For Christmas Is You. Vo svojom veku však bola taká dobrá a vokálne vyspelá, že jej hlas museli digitálne upraviť. Pýtate sa prečo? Aby znela detskejšie!

Záber z filmu Láska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hopelies.com)

♦ Voda v jazere, v ktorom Lucia Moniz (Aurelia) a Colin Firth (Jamie) „plávali“, nebola hlboká ani pol metra. Obaja aktéri sa preto doslova plazili po kolenách. V oblasti boli navyše premnožené komáre, ktoré Colina tak doštípali, že mu lakeť napuchol na veľkosť avokáda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu