Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandál Oprah Winfrey sa stupňuje: Nové fakty a klamstvá!

Oprah Winfrey Zobraziť galériu (6)
Oprah Winfrey (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Americká televízna celebrita Oprah Winfrey vyjadrila ľútosť nad mediálnym rozruchom okolo Švajčiarska, ktorý minulý týždeň sama vyvolala. Tvrdila totiž, že jej predavačka v luxusnom butiku v Zürichu údajne z rasistických pohnútok odmietla predať drahú kabelku. Najnovšie sa však objavili informácie, že si obľúbená moderátorka celú historku vymyslela, aby spropagovala svoj nový film.

Winfrey cúvla potom, čo obvinená predavačka reči slávnej moderátorky označila za „absolútne klamstvo”. Niektorí komentátori pokladajú celú historku Oprah za dobre načasovanú súčasť propagácie filmu, v ktorom hrá.

„Je mi naozaj ľúto, že sa to tak nafúklo. Zámerne som ten obchod nemenovala. Je mi ľúto, že som povedala, že to bolo vo Švajčiarsku,” povedala americká moderátorka televíznych šou na premiére filmu Butler od režiséra Leeho Danielsa. „Len som o ňom hovorila ako o príklade miesta, kde ľudia netušia, že by som tam mohla niekedy byť,” dodala Winfrey podľa agentúry Reuters.

Winfrey pritom v americkej televízii minulý týždeň najmenej dvakrát uviedla, že pri jej júlovej návšteve Švajčiarska jej predavačka v zürišskom butiku odmietla ukázať luxusnú kabelku z krokodílej kože s tým, že je pre ňu príliš drahá. Kabelka od návrhára Toma Forda stála asi 38 000 dolárov, teda zhruba 28 500 eur, a novinári čoskoro zistili, že ide o obchod Trois Pomme.

Winfrey sa už za údajný incident ospravedlňovali švajčiarske úrady, obvinená pracovníčka sa ale dôrazne ohradila proti obvineniu z rasizmu. To nie je pravda, Je to absurdné. Nikdy by som zákazníkovi niečo také nepovedala,” uviedla talianska predavačka, ktorá Winfrey v predajni evidentne nespoznala.

„Rozhodne nie je pravda, že som jej kvôli rasizmu odmietla ukázať kabelku,” povedala žena, ktorá odmietla uviesť svoje meno. Podľa jej verzie to bolo tak, že moderátorke najprv ukazovala rôzne kabelky z kolekcie Jennifer Aniston a Winfrey sa medzitým pozerala do políc za ňou, kde bola inkriminovaná kabelka. Predavačka jej vraj povedala, že je podobná tým, ktoré má práve v ruke, len oveľa drahšia, a spýtala sa jej, či ju jej má ukázať.

„Znovu sa pozerala po predajni a už nič nepovedala. Potom so svojím spoločníkom zišla do spodného podlažia... Nebola v obchode ani päť minút,” opisovala predavačka. Dôrazne pritom poprela, že by Winfrey povedala, že jej kabelku neukáže, pretože je pre ňu drahá.

„Neviem, prečo prichádza s takými obvineniami. Je tak mocná a ja som iba obyčajné dievča z predajne,” povedala pracovníčka obchodu a dodala, že sa tvárou v tvár obvineniu z rasizmu cíti bezmocne. „Ak to všetko bolo tak, ako ona tvrdí, prečo sa nesťažovala hneď na druhý deň na svadbe Tiny Turnerovej mojej šéfke Trudie Götzovej, ktorá tam tiež bola?” dodala. Götzová bola v minulosti hosťom moderátorky a celú túto udalosť označila za nedorozumenie.

Niektorí komentátori poznamenávajú, že príbeh, ako ho rozpráva Winfrey, až príliš dobre zapadá do globálnej propagácie filmu Butler, ktorý sa zo značnej časti venuje histórii hnutia za občianske práva černochov. „​Napadlo médiám aspoň na chvíľu, ako by potenciálne prehnaná a rasovo nabitá historka tohto druhu mohla pomôcť pri predaji jej nadchádzajúceho filmu?” napísal John Nolte na webe Breitbart.com.

Okolo historky je samozrejme veľký rozruch. Niektoré médiá sa dokonca začali púšťať do ďalekosiahlych úvah o latentnom rasizme vo Švajčiarsku, ktorý sa vraj odráža v jeho postoji k žiadateľom o azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu