Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brzobohatý v modrej rakve: Zbohom láska moja, lámal sa hlas Gregorovej

Radoslav Brzobohatý spočíval v modrej rakve, vyprevádzali ho slová smutnej manželky Hany Gregorovej. Zobraziť galériu (21)
Radoslav Brzobohatý spočíval v modrej rakve, vyprevádzali ho slová smutnej manželky Hany Gregorovej.

PRAHA - Posledné zbohom! V piatok napoludnie sa nielen herecká obec lúčila s legendárnym Radoslavom Bzobohatým (†79). Do strašnického krematória povolila manželka Hana Gregorová (60) spolu s ostatnou rodinou aj vstup širokej verejnosti. Napriek avizovanému pohrebu bez slov nakoniec slovenská herečka prehovorila - nielen k smútiacim prítomným, ale aj k zosnulému životnému partnerovi. Ten bol umiestnený v modrej rakve.

Hana Gregorová si uvedomuje, že jej zosnulého manžela obdivovalo mnoho ľudí. Preto sa rozhodla neusporiadať tajný pohreb, ale verejnú rozlúčku. Tá sa začala v piatok napoludnie v strašnickom krematóriu.

Už hodinu pred začiatkom bolo na mieste konania zhromaždených asi 250 ľudí. Nechýbali medzi nimi ani známe tváre - herci Miroslav Vladyka (My všichni školou povinní), Jan Antonín Duchoslav (Sněženky a machři), či speváčka Marie Rottrová. O pol dvanástej bolo podľa informácií českého Blesku pred krematóriom už asi 500 zúčastnených. Približne pätnásť minút pred začiatkom obradu dorazila Jiřina Bohdalová, druhá Brzobohatého manželka. 

Telo Radoslava Brzobohatého bolo umiestnené v modrej rakve. Do tejto farby bola ladená celá výzdoba. A to z jednoduchého dôvodu - bola umelcova obľúbená. Priamy prenos z rozlúčky sprostredkoval fanúšikom fenomenálneho herca český internetový portál idnes.cz.

Hana Gregorová najprv avizovala, že obrad bude bez príhovorov, nakoniec sa však rozhodla ujať slova. Prihovorila sa nielen k smútočným hosťom, ale aj k zosnulému partnerovi. „Ďakujem ti za nádherných 32 rokov. Ďakujem ti, láska moja,” povedala zlomeným hlasom. „Buďme všetci radi, že sme mohli kráčať životom vedľa neho,” dodala. V týchto náročných chvíľach je jej oporou nielen rodina, ale aj kamaráti, napríklad bývalá modelka Jana Šišoláková-Pišteková. 

Po skončení videoprojekcie z pracovného aj súkromného života sa začala za rakvou zaťahovať čierna opona. Vtedy sa celé zhromaždenie v sále postavilo a doprialo hercovi búrlivé standing ovation za sprievodu cimbálovky a skladby My sme Valaši. Rozlúčka trvala necelých 45 minút. Vdova už vo svojej reči upozornila, že to bude krátke a bez zbytočnej patetickosti. Z tohto dôvodu nechcela ani prijímať kondolencie. Rodina a najbližší známi sa však na Brzobohatého pamiatku ešte po obrade stretli súkromne.

Z rozlúčkovej reči Hany Gregorovej:

Chcem vám všetkým poďakovať, že ste prišli. Aj tým, čo neprišli, lebo by to pre nich bolo ťažké. Radek nenávidel pohreby z hĺbky svojej duše. Preto sme to aj nazvali, že je to rozlúčka. V našich srdciach a v srdciach všetkých, čo ho mali radi, zostane navždy. Myslím, že aj teraz sa na nás díva zhora. 

Bol to nádherný chlap, pravý chlap, Valach telom aj dušou. Preto je tu cimbálovka a preto sme túto rozlúčku poňali takto v réžii našich detí. Tak to prijmite. Ak sa vám bude chcieť zasmiať, tak sa smejte. Netrúchlite. On by to tak nechcel. Vždy hovoril, že sa máme baviť, veseliť a oslavovať, pretože on mal život rád. 

Ja ďakujem za 32 nádherných rokov. Ďakujem ti, láska moja. Buďme radi, že sme mohli kráčať životom vedľa neho. Ďakujem vám za prejavy sústrasti, ale kondolencie prijímať nebudeme, nehnevajte sa. 

Čo povedala pred poslednou rozlúčkou s Radkom Brzobohatým smútiaca vdova Hana Gregorová? Čítajte tu.

VIDEO: Počas poslednej rozlúčky odznela aj skladba od Václava Neckářa s názvom Chci tě líbat. Bola to obľúbená pieseň manželov.

Brzobohaty slideshow

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu