Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tom Hanks, Meryl Streep i Spielberg prišli uctiť zosnulú Noru Ephron

Nora Ephron Zobraziť galériu (3)
Nora Ephron (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americkú esejistku, scenáristku a režisérku Noru Ephron, ktorá zomrela 26. júna, si na špeciálnej rozlúčke v New Yorku uctili také osobnosti ako Tom Hanks, Meryl Streep, Steve Martin, Meg Ryan, Matthew Broderick či Steven Spielberg.

Do Lincoln Center bolo pozvaných približne 800 ľudí vrátane jej priateľov a rodiny. Ephron rozlúčku podľa New York Times ešte pred smrťou sama naplánovala, pričom presne určila aj to, kto by mal rečniť. Prvý príhovor mal na pondelňajšej rozlúčke herec Martin Short. Ďalšími vystupujúcimi boli Tom Hanks s manželkou Ritou Wilson.

Meryl Streep na ceremónii povedala, že je ťažké hovoriť o tejto legendárnej scenáristke. "Ako môžem hovoriť o priateľke, ktorá povedala všetko, čo ste kedy chceli povedať? Všetko, čo ste na tomto svete chceli povedať, no lepšie, kratšie a vtipnejšie?" spýtala sa publika oscarová herečka. K slovu sa dostala aj sestra zosnulej Delia Ephron a syn Jacob Bernstein. "Bola mojou najlepšou priateľkou, mojou najväčšou fanúšičkou a môj prísny veliteľ výcviku, ktorým by mal byť každý rodič," povedal Bernstein. Medzi hosťami na rozlúčke bol aj primátor New Yorku Michael Bloomberg, režisér a producent Mike Nichols alebo herečka a moderátorka Rosie O'Donnell.

Nora Ephron skonala v Presbyterian/Weill Cornell Medical Center v New Yorku vo veku 71 rokov. V čase úmrtia s ňou bola jej rodina. Príčinou smrti filmárky bol zápal pľúc, ktorý sa rozvinul po tom, čo jej diagnostikovali akútnu myeloblastovú leukémiu. Rodáčka z New Yorku bola jednou z popredných scenáristiek a režisérok v Hollywoode. Počas svojej kariéry svet filmu obohatila o pozoruhodné romantické komédie, ako i niekoľko drám.

Ako režisérka pred dvadsiatimi rokmi debutovala drámou Toto je môj život (1992). Jej azda najznámejšími dielami boli romantické snímky Bezsenné noci v Seattli (1993) a Láska cez internet (1998), v ktorých hlavné postavy stvárnili Tom Hanks a Meg Ryan. Medzi jej ďalšie filmy patria diela ako Blázni a poloblázni (1994) so Steveom Martinom, Michael (1996) s Johnom Travoltom a Andie MacDowell, Šťastné čísla (2000) s Johnom Travoltom a Lisou Kudrow a Moja krásna čarodejnica (2005) s Nicole Kidman a Willom Ferrellom. Posledným filmom, ktorý režírovala, je romantická dráma Julie & Julia (2009). Predstaviteľka Julie Child - Meryl Streep - si za výkon v tomto filme vyslúžila nomináciu na Oscara.

Ephron si takmer ku všetkým svojim filmom napísala aj scenár. Takýmto spôsobom sa však podieľala aj na snímkach iných režisérov a režisérok. Svoju prvú oscarovú nomináciu si vybojovala ako scenáristka životopisnej drámy Silkwoodová (1983), v ktorej si zahrali Meryl Streep, Kurt Russell a Cher.

Nomináciu na Oscara jej vyniesol aj scenár romantickej komédie Keď Harry stretol Sally (1989) režiséra Roba Reinera. Tretiu nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied mala za spomenutý film Bezsenné noci v Seattli (1993), za ktorý napokon dostala "aspoň" cenu BAFTA. Nora Ephron bola počas 30 rokov vo filmovom priemysle nominovaná aj na Zlatý glóbus, Satellite Award a v roku 2003 si na WGA Awards prevzala Ian McLellan Hunter Award.

Filmárka, ktorá písala aj divadelné hry a pravidelne prispievala do rôznych periodík, bola v rokoch 1967 až 1976 vydatá za spisovateľa Dana Greenberga. Po tom, čo sa rozviedli, sa v roku 1976 zosobášila s investigatívnym novinárom Carlom Bernsteinom. V čase jej smrti bol pri nej jej tretí manžel - Nicholas Pileggi, ktorý je autorom scenára filmu Mafiáni (1990) režiséra Martina Scorseseho. Ephron po sebe zanechala dvoch synov - Jacoba a Maxa Bernsteinovcov. Informácie pochádzajú z webovej stránky bbc.co.uk a archívu agentúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu