Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Osobné spomienky na Milana Lasicu: Volali ho Bubu... Nikto ho nikdy nenahradí!

Milan Lasica Zobraziť galériu (11)
Milan Lasica

BRATISLAVA - Mnohí jeho hereckí kolegovia nemôžu uveriť, že Milan Lasica navždy odišiel. Topky.sk získali pár naozaj osobných spomienok na tohto velikána.

Elena Vacvalová

Osobné spomienky na Milana
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TV JOJ)

Toto je čas otázok a ešte nemáme odpovede, sama sa s tým musím najprv vyrovnať. Čo sa stalo, vo mne urobilo obrat v názore na isté životné veci. Hovorí sa, že v takýchto chvíľach zložitých sa ťažko hľadajú slová a to je pravda. Tiež sa hovorí, že netreba smútiť, lebo každý je nahraditeľný. Dnes som si uvedomila, že to pravda nie je. Nie každý je naozaj nahraditeľný. 

Oľga Feldeková

Osobné spomienky na Milana
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TV Joj)

V nedeľu sme sa mali stretnúť u Eni Vacvalovej na večeri, ale Milan sa ospravedlnil, že hrá, tak sme sa stretli v sobotu. Milan bol vo výbornej forme, veselý, spokojný so životom a so všetkým, tešil sa na nedeľné predstavenie. Vyzeral skvele a keď som počula správu o jeho smrti, bol to šok, myslela som si, že je to zlý žart. Spomínam na neho ako na priateľa, človeka a umelca. Mala som ho naozaj rada.

Matej Landl

Matej Landl
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Ja som mal to šťastie, že mama bola jeho kolegyňa a on ma naozaj poznal od narodenia. Pamätám si, keď som to už viac mohol vnímať, že chodili k nám s Julom Satinským na návštevu a keď som zaspával v detskej izbe, počul som z obývačky salvy smiechu. Ja som potom vyrastal na Bumerangu a pamätám si hru Plné vrecká peňazí, doteraz z toho žijeme, z tých dialógov. Vyrastali sme na ich úžasnom inteligentnom humore. 

Ako 15-ročný som s nimi nakrúcal v Gottwaldove, dnešnom Zlíne, dva mesiace film Nekonečná, nevystupovať. Nemohol som uveriť, že títo dvaja velikáni si so mnou potykali. Vždy ma upozorňovali, že si tykáme a ja som sa snažil tomu vyhýbať a formuloval som vety tak, aby som im nemusel tykať. Bolo to neuveriteľné, veď to boli obrovské osobnosti. A keď sa smiali na nejakom mojom vtipnom príbehu... Nemohol som tomu veriť. 

Neskôr prišla spolupráca v Astorke, kde režíroval hru Hlava medúzy. A 12 rokov sme spolu účinkovali v predstavení Cyrano a keď sme neboli na javisku, pozerali sme na jeho skvelý výkon a úžasné dialógy s ostatnými hercami. Bola tam záverečná scéna, kde umiera, pokladá hlavu na stôl a má repliku: „Môj štít zostal čistý.“ A jeho štít naozaj zostal čistý. 

Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine a vlastne celému Slovensku. 

Ady Hajdu

Osobné spomienky na Milana
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: RTVS)

Keď sme hrávali Cyrana, chodil som sa na neho pozerať, ako umiera. To bolo prvé predstavenie, kde som plakal a smial sa zároveň. Teraz len plačem... Silno som ho rešpektoval. 

Prvýkrát som ho rozosmial, keď sme hrali so Zuzanou Fialovou Iluzionistov a mal som ho vyšetrovať. Ja som ho tam namiesto toho zbil fonendoskopom. On mi potom rozprával o Moliérovej smrti, ktorý bol taký disciplinovaný, že zomrel až po predstavení. Tak on zomrel ako Moliére – dohral, dospieval a odišiel. To považujem za odchod velikána. Tak si zaslúžil odísť. 

Ja som ho prezýval Bubu a keď sa ho Eňa Vacvalová pýtala, prečo Bubu, odpovedal: „Ja som nič neurobil!”

Chcel by som poďakovať ľuďom, čo sa o neho starali, jeho blízkym a doktorom, že vďaka nim tak dlho bol medzi nami, že bol v takej kondícii.

Pavol Topoľský

Osobné spomienky na Milana
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TV JOJ)

Každé stretnutie s ním bolo príhoda. On mal veľký zmysel aj pre uťahovanie si sám zo seba. Raz Štefan Kožka vymyslel, že by sme mohli urobiť Dona Chichota v úprave Lasicu a Štrassera, tak sme im volali. Ja som hovoril s Lasicom, bol nadšený a dohodli sme si stretnutie o pol hodiny, no ešte na konci telefonátu, ja neviem, čo mi to napadlo, zrazu som povedal: „A ako vás spoznáme?” Nastalo ticho, asi 5 sekúnd, čo mne pripadalo ako roky a Kožka už zúfalý, že máme po predstavení. A potom sa ozvalo: „No, Palko, ja som taký vysoký a štíhly.” A keď sme prišli do kaviarne, v rohu sa zdvihol vysoký a štíhly pán a mával na nás: „Chlapci, ja som Milan Lasica.” On proste vedel oceniť aj vtipy iných, aj na úkor seba samého. 

Anna Šišková 

Anna Šišková
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Tv Prima)

Zomrel pri mne na javisku ako Cyrano asi 200-krát a ja som ho 200-krát oplakala, teraz to je naozaj... Odišiel veľký a múdry človek a v srdci nám zostal smútok. 

Ivan Tuli Vojtek 

Osobné spomienky na Milana
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

A opäť je kráľovstvo komediantské čiernym súknom obtiahnuté. Je smutno mojej duši hereckej. Ako povedal Werich: „Byli tady lidé, kterí žili 40 let a ještě 200 let by tady měli co dělat. A jsou mezi námi lidé, kterí žijí 40 let a již před 200 lety tady neměli co pohledávat.” A Milan by tu mal čo robiť ešte minimálne 200 rokov. Bolo mi cťou, Maestro. 

Bibiana Ondrejková

Osobné spomienky na Milana
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Instagram BO)

S pánom Lasicom som sa v posledných rokoch stretávala najčastejšie na chodbe v televízii Joj. Ja som išla z vysielania Ranných novín, on na nakrúcanie relácie Sedem. Tie krátke stretnutia s ním či Olinkou Feldekovou mi rozjasnili deň. Vynára sa mi viacero spomienok. Vyjadrujem hlbokú sústrasť jeho rodine, priateľom a špeciálne pánovi Tomášovi Janovicovi. Mám ich oboch pred očami na ich pravidelných prechádzkach v Starom meste pod Michalskou bránou. 

Zuzana Mauréry

Osobné spomienky na Milana
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Z môjho pohľadu bol pán Lasica pre náš národ „ten, čo nám držal chrbát”. To, čo povedal, vždy sedelo a sedieť ešte dlho bude. Tak, ako máme Tatry, mali sme Lasicu. Bol azimut. Pre mňa Majster. Nespolupracovala som s ním často, ale občas mi dal najavo, čo si o mne myslí, a za to mu ďakujem. Česť jeho pamiatke. 

Michaela Čobejová

Michaela Čobejová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TV JOJ)

Ja som sa s pánom Lasicom stretávala málo, bol o trošku starší a v inom divadle. Od mladosti som mala k nemu priveľký rešpekt na to, aby som sa mu prihovorila, nieto ešte nadviazať nejaký rozhovor. Až teraz si uvedomujem, aký výnimočný a nenahraditeľný umelec odišiel. Jeho miesto zostane nenaplnené. 

Milan Lasica a vtip o vrabcovi (Zdroj: TV Joj)

Viac o téme: Milan Lasica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu