Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozhovor s Wandou Hrycovou: O podpore umenia počas korony aj novinky o chorom otcovi!

Wanda Hrycová Zobraziť galériu (4)
Wanda Hrycová (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koronakríza a s ňou súvisiaca karanténa sa dotkli naozaj každého, slovenských umelcov nevynímajúc. Mnohí z nich sa ocitli v obrovských existenčných problémoch a projekty, ktoré sa starajú o ich živobytie, boli predčasne ukončené alebo ani nemohli začať. No a táto situácia sa citeľne dotkla aj slovenskej filmovej produkcie a distribúcie. Na ich "znovuzrodenie" si síce budeme musieť ešte chvíľku počkať, no fanúšikovia domácej tvorby majú dôvod na radosť...

V piatok dopoludnia sa v priestoroch kaviarne Slovenského národného divadla konala tlačová konferencia k prvému ročníku "festivalu" Kino pod hviezdami, ktorý na Námestí Milana Rastislava Štefánika štartuje už túto sobotu. Viac nám o ňom povedala Wanda Adamík Hrycová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

Rozhovor s Wandou Hrycovou: O podpore umenia počas korony aj novinky o chorom otcovi! (Zdroj: Vlado Anjel)
„Je to naša nová aktivita, ktorá vznikla z uvedomenia si, že toto leto v Bratislave zostalo dovolenkovať mnoho Bratislavčanov, no prichádza sem i veľa ľudí z iných miest Slovenska. A tej kultúry je tu teraz pomenej, tak sme si povedali, že poďme urobiť niečo, kde spojíme príjemné s užitočným. A keďže naším cieľom je propagácia slovenského filmu, vymysleli sme si Kino pod hviezdami,” opísala nám tento nový projekt jedna z jeho autoriek. 

Ľuďom chcú ponúknuť možnosť pozrieť si tie najúspešnejšie filmy z domácej tvorby. „Snažili sme sa urobiť tú dramaturgiu tak, aby oslovila veľké množstvo ľudí. Sú tam nejaké veci pre deti, teda rozprávky, večerný program bude venovaný dospelákom, ale dospelákom rôznych vekových kategórií. Máme tam filmy ako Sladké hry minulého leta, Všetko čo mám rád, ale zároveň aj napríklad Kandidáta či Lóve,” vysvetlila nám Wanda s tým, že sna snažia vyhovieť všetkým vekovým skupinám. 

Wanda Hrycová poteší všetkých fanúšikov slovenských filmov. Z námestia pri obchodnom centre sa na niekoľko dní stane letné kino!
Zobraziť galériu (4)
Wanda Hrycová poteší všetkých fanúšikov slovenských filmov. Z námestia pri obchodnom centre sa na niekoľko dní stane letné kino!  (Zdroj: Vlado Anjel)

V rozhovore nám porozprávala aj o tom, ako koronakríza ovplyvnila výrobu a distribúciu filmov, kedy by sa táto situácia mohla zmeniť a kiná prinesú nové domáce i zahraničné tituly. Odpovedala aj na otázky, či sú umelci schopní prežiť druhú vlnu koronavírusu s "podporou", akú dostávali počas tej prvej.

Rozprávali sme sa však aj o súkromí a prezradila nám, ako sa momentálne má jej otec Andy Hryc, ktorý bojuje s leukémiou, či sa jeho stav zlepšil a čo ho ďalej čaká. Všetko sa dozviete v našom video-rozhovore vyššie! 

Viac o téme: Andy HrycKino pod hviezdamiWandra Hrycová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu