Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Projekt RTVS za pol milióna bol prepadák: Katastrofálna sledovanosť a... Oni chcú pokračovať!

V RTVS vrazili pol milióna do inscenácie, ktorá medzi divákmi televízie pohorela. Zobraziť galériu (6)
V RTVS vrazili pol milióna do inscenácie, ktorá medzi divákmi televízie pohorela. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA – Slovenská televízia zažila v nedeľu veľmi nemilé prekvapenie. Do prime timu totiž nasadili inscenačnú novinku, no tento krok im neveľmi vyšiel. Hoci čakali úspech, program na Jednotke sa dočkal len 1-percentnej sledovanosti a viac ľudí si dokonca zaplo aj sekundárnu stanicu televízie. Do projektu vrazila RTVS pol milióna a hoci čísla hovoria jasne, podľa kompetentných boli Nero a Seneca úspešní a plánujú v podobných programoch pokračovať.

RTVS v nedeľu nasadila do hlavného vysielacieho času oživenú inscenáciu, ktorú režíroval programový riaditeľ televízie Marek Ťapák. Podľa vyjadrenia hovorkyne pre Denník N považujú v televízii toto vysielanie za úspešné. „Nero a Seneca považujeme za úspešný televízny film, pretože sme ním priniesli novú formu adaptácie divadelných hier filmovou technológiou pri istej dávke štylizácie, ktorá je tematicky zaujímavá, kontroverzná a pre dnešné dni aktuálna,“ tvrdí Erika Rusnáková.

Televízia vložila dôveru v rámci réžie do rúk programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka.
Zobraziť galériu (6)
Televízia vložila dôveru v rámci réžie do rúk programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka.  (Zdroj: TASR)

Napriek presvedčeniu televízie, pozitívnym reakciám a relatívne dobrému hodnoteniu inscenácie na stránke csfd.cz Nero a Seneca totálne pohoreli. Dokonca natoľko, že ich takmer predbehla aj spravodajská TA3. Inscenácia si totiž vyslúžila len 37 000 divákov, čo predstavuje sledovanosť 1,7%. Aj program, ktorý nasadili na druhý program – odovzdávanie cien sezóny Dosky 2019, si zaplo viac divákov.

Zaujímavé však je, že televíziu tento projekt stál naozaj závratnú sumu. Vrazili do neho pol milióna eur, a to len za 1 diel. V porovnaní s výpravným seriálom 1890, kde jeden diel vyšiel okolo 130 000, je to skutočne veľa. Režisérsku taktovku nad dielom Nero a Seneca prebral už spomínaný Marek Ťapák, pričom televízia uzavrela zmluvu s jeho eseročkou. Z tejto spolupráce mu kvaplo pekných 12 000 eur.

Televízna inscenácia Nero a Seneca si u divákov priazeň nezískala.
Zobraziť galériu (6)
Televízna inscenácia Nero a Seneca si u divákov priazeň nezískala.  (Zdroj: YouTube)

Pôvodný plán televízie bol nakrútiť 2 až 3 televízne inscenácie za rok. Chceli sa pustiť do románu Jozef Mak a pracovali aj na Vražde v mestečku Rov. V roku 2021 by sa malo začať robiť na rade adaptácií poviedok Mila Urbana. Napriek tomu, že pilotný projekt bol doslova prepadák, televízia nemieni od plánu tvorby televíznych inscenácií zľaviť.

„Od začiatku bolo v pláne dramaturgie priniesť od budúceho roka dva tituly, pričom jeden bude komediálenho žánru. So začatím natáčania dvoch nových projektov sa počíta v budúcom roku,“ znie stanovisko hovorkyne Eriky Rusnákovej. Či budú napokon ostatné projekty rovnako drahé a snáď úspešnejšie ako Nero a Seneca, na to si ešte počkáme.

Do inscenácie Nero a Seneca z obdobia Rímskej ríše vrazila RTVS pol milióna eur.
Zobraziť galériu (6)
Do inscenácie Nero a Seneca z obdobia Rímskej ríše vrazila RTVS pol milióna eur.  (Zdroj: YouTube)

Viac o téme: RTVSNero a Seneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu