Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český filmový svet v smútku: Zomrela hviezda komédie Slunce, seno!

Hviezda nezabudnuteľnej komédie Slunce, seno, jahody zomrela. Zobraziť galériu (5)
Hviezda nezabudnuteľnej komédie Slunce, seno, jahody zomrela. (Zdroj: FS Barandov)

PRAHA – Filmový svet našich susedov je opäť v smútku. Po tom, čo odišla do hereckého neba Jana Kopecká (†80) z filmu Noc na Karlštejne, objavila sa v Česku správa o ďalšom úmrtí. Ide o hviezdu z obľúbenej a legendárnej komédie Slunce, seno, jahody. Predstaviteľka Šimonovej mamy, pani Pláničkovej, Alena Karešová (†92) opustila tento svet. O jej smrti informoval režisér Zdeněk Troška (66).

Český portál Blesk priniesol informáciu o smrti herečky Aleny Karešovej, ktorá si zahrala mamu Šimona Pláničku v kultovej komédii Slunce, seno, jahody. Správu potvrdil českému portálu práve režisér spomínaného filmu Zdeněk Troška.

Ten ju obsadil aj do svojho ďalšieho filmu Boty jménem Melichar. „Mal som ju hrozne rád. Naposledy sme spolu hovorili po Veľkej noci. Hovorila mi, že už ju nebaví život. Nikoho nemala, telo chátralo, sťažovala sa, že sa šmykla cestou do jedálne, kam chodila na obed. O jej smrti ma informovala jej posledná žijúca kamarátka,“ prezradil portálu Troška.

Zdeněk Troška obsadil Alenu Karešovú do postavy pani Pláničkovej.
Zobraziť galériu (5)
Zdeněk Troška obsadil Alenu Karešovú do postavy pani Pláničkovej.  (Zdroj: FS Barandov)

Herečka, ktorá sa dožila skutočne krásneho veku, sa však už posledné roky držala v úzadí. V divadle ju diváci takmer nevideli, skôr bola obsadzovaná do filmov a zároveň viedla na FAMU predmet Práca s hercom.

Za Alenou Karešovou smúti aj režisér Zdeněk Zelenka, ktorý stojí za Nesmrteľnou tetou, kde ju obsadil. „Vychovala celé generácie režisérov,“ zaspomínal si Zelenka. Naposledy si Alena zahrala v roku 1995 vo filme Válka barev, no slovenskí diváci ju okrem spomínaných snímok môžu poznať aj z Trháku, Sestřičiek, Křštín, 30. prípadov majora Zemana a Jak básnikům chutná život.

Alena Karešová zahviezdila aj vo filme Bota jménem Melichar.
Zobraziť galériu (5)
Alena Karešová zahviezdila aj vo filme Bota jménem Melichar.  (Zdroj: FS Barandov)

Viac o téme: Alena Karešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu