Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko v smútku: Umrel známy spisovateľ Dušan Mitana... TOTO je dôvod smrti!

Dušan Mitana Zobraziť galériu (3)
Dušan Mitana (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Patril medzi slovenskú spisovateľskú klasiku a jeho diela čítali aj žiaci na školách. Zo súčasných autorov sa tak zaradil medzi povinnú literatúru a niet Slováka, ktorý by nepoznal jeho zbierku poviedok Psie dni. Spisovateľ Dušan Mitana navždy odišiel.

Sedemdesiatdvaročný spisovateľ Dušan Mitana bol rodákom z obce Moravské Lieskové. Patril do robotníckej rodiny a hoci po škole nasledoval povolanie, popri ktorom vyrastal, nakoniec jeho kroky viedli na vysokú školu v Bratislave, kde študoval novinárčinu. Odtiaľ to už bolo len na skok ku spisovateľstvu.

Jeho prvotiny sa objavili v časopise Mladá tvorba, Slovenské pohľady a Romboid. Vôbec prvou vydanou zbierkou poviedok boli Psie dni ešte v roku 1970. Neskôr v roku 2001 boli Psie dni vydané opäť. Práve tie sa stali súčasťou povinného čítania na školách. Mitana vo svojich dielach staval najmä na grotesknosť situácií zo života.

Ďalšie dielo už však známy slovenský dramatik, scenárista a spisovateľ nenapíše. Dnes sa navždy pobral do umeleckého neba. Dušanovi Mitanovi sa mal stať osudným skok z okna. Spisovateľa našli ležať na chodníku, pričom boli okamžite privolaní záchranári, no lekár už len konštatoval smrť.

„Dnes v ranných hodinách sme prijali oznámenie o nehybnom tele muža, ktoré sa nachádzalo pod oknami jedného z obytných domov na Lotyšskej ulici v mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice," potvrdila hovorkyňa KR PZ Bratislava Lucia Miháliková pre topky.sk. „Podľa doterajších informácií muž podľahol zraneniam, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou mali nastať následkom pádu z 5. poschodia obytného domu," vyjadrila sa hovorkyňa. Prípad je vo fáze vyšetrovania a je začaté trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Presnú príčinu smrti preukáže až súdna pitva.

Dušan Mitana patril medzi slovenskú klasiku.
Zobraziť galériu (3)
Dušan Mitana patril medzi slovenskú klasiku.

Viac o téme: Dušan Mitana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu