Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zdrvujúca závislosť uznávaného slovenského herca: Nedokázal sa jej vzdať ani na smrteľnej posteli!

Michal Dočolomanský Zobraziť galériu (4)
Michal Dočolomanský

BRATISLAVA - Uplynulo už takmer neuveriteľných 10 rokov, odkedy do hereckého neba odišla jedna z najväčších legiend našej umeleckej scény. Michal Dočolomanský (†66), ikona, ktorá výrazne ovplyvnila slovenskú filmovú i divadelnú tvorbu, by dnes oslávil 76 rokov. Bohužiaľ, nezameniteľný herec v roku 2008 prehral svoj boj o život so zákernou rakovinou...

Jeho najväčšia neresť ho stála život. Hoci uplynulo už takmer 10 rokov rokov, odkedy Michal Dočolomanský naposledy vydýchol, dodnes patrí k najväčším legendám česko-slovenskej umeleckej scény. V našej krajine neexistuje snáď nikto, kto by si nespomenul aspoň na jednu jeho hereckú rolu, do ktorej vždy vložil celé svoje srdce i dušu.

Tak, ako mu bolo dopriate v profesijnom živote, mu, bohužiaľ, nebolo po zdravotnej stránke. V roku 2008 fenomenálneho herca zabila rakovina pľúc. Tú mu lekári diagnostikovali rok predtým. Dočolomanskému sa však túto informáciu podarilo tajiť dlhé mesiace.

Posledný záber Michala Dočolomanského ukazuje neresť, ktorá si vyžiadala jeho život.
Zobraziť galériu (4)
Posledný záber Michala Dočolomanského ukazuje neresť, ktorá si vyžiadala jeho život.

Herec následne podstúpil náročnú liečbu. Žiaľ, ani pravidelné chemoterapie nedokázali zabrániť tomu, aby Michal zákernej chorobe podľahol. Niektorí jeho nešťastný koniec pripisujú jeho obľúbenej závislosti. Legendárny Jánošík totiž ani napriek mrazivej diagnóze nedokázal skoncovať s tým, čo jeho zdravie pustošilo najviac.

Cigarety boli neodmysliteľnou súčasťou jeho života. Dokonca aj jeho posledná oficiálna snímka ho zachytáva v momente, kedy si pochutnáva na obľúbenom tabaku. „Má na sebe tmavé slnečné okuliare, ktoré si dáva dole, keď mi pevne stisne ruku. Hovorím mu, máte pevnejší stisk ako drevorubač. Zasmeje sa, ale smiech sa zrazu zmení na kašeľ, ktorý sa snaží potlačiť," napísal na blogu sme.sk fotograf, ktorý mal ako jeden z posledných možnosť stretnúť vtedy už ťažko chorého umelca.

Michal Dočolomanský ako Jánošík, ktorý navždy zostane v pamäti všetkých fanúšikov divadelného umenia.
Zobraziť galériu (4)
Michal Dočolomanský ako Jánošík, ktorý navždy zostane v pamäti všetkých fanúšikov divadelného umenia.

Ten bol známy tým, že za deň dokázal bez najmenšieho problému „stiahnuť“ aj 60 cigariet. „Hovorí, že mu je to jedno, že na tých pár mesiacov života mu nezáleží, aby sa vzdal pôžitku,“ uviedol na svojom blogu pred rokmi fotoreportér, komentujúci záber, ktorý bol vystavený v Slovenskom národnom divadle.  

Dnes by legendárny herec oslávil svoje 76. narodeniny. Česť jeho pamiatke!

Viac o téme: Michal Dočolomanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu