Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Krušné chvíle "Komisára Rexa" Juraja Baču: Zháňa peniaze na drahú operáciu!

Juraj Bača sa vo voľnom čase rád venuje podpore rôznych dobročinných podujatí. Zobraziť galériu (5)
Juraj Bača sa vo voľnom čase rád venuje podpore rôznych dobročinných podujatí. (Zdroj: Jan Zemiar)

GALANTA - Kým drvivá väčšina ľudí počas sviatkov oddychuje a užíva si pohodlie domova, sú aj takí, ktorí sa nezastavia a majú plné ruky povinností. K nim patrí jednoznačne aj Juraj Bača (30). Mladý herec sa vo vianočnom období musel venovať aj niečomu inému, ako vyjedaniu dobrôt, či pozeraniu obľúbených rozprávok. Zháňal totiž finančnú pomoc na nesmierne drahú operáciu v Nemecku pre zdravotne postihnutého chlapčeka.

Juraj totiž po Vianociach pravidelne v Galante organizuje charitatívny koncert venovaný ľuďom, ktorým nebolo dopriate to najdôležitejšie, čo mnoho z nás považuje za samozrejmosť – zdravie. Deviaty ročník krásneho a emotívneho podujatia sa uskutočnil za účelom pomôcť 5 mesačnému Andráškovi.

Napriek tomu, že prekrásny chlapček nemá ešte ani pol roka, so svojimi rodičmi nesie na pleciach ťažké bremeno, aké si väčšina z nás ani nevie predstaviť. Hoci počas tehotenstva bolo všetko v poriadku a mentálne je v úplnom poriadku, synček Katky a Gergelyho z Galanty trpí chorobou PEC (konskou nohou), pruhom a artogrypózou, teda postihnutím mäkkých tkanív. To sa prejavuje stuhnutými kĺbmi a skrátenými šľachami nielen na všetkých končatinách, ale aj v oblasti bruška, čo bráni bežnému fyzickému vývinu a pohybu.

Charitatívny koncert v Galante
Hoci slovenskí lekári chlapčekovi pomôcť nedokázali, jeho rodičia napokon našli nádej v Nemecku. Napriek tomu, že Andráško robí pokroky, nezaobíde sa bez operácie kĺbov. Jeden takýto zákrok však stojí 15 000€ a hlava sa zatočí i z ceny pár dňového pobytu, ktorí vyjde na viac než 500€.

Prognózy nemeckých lekárov boli jasné. Andráško má nádej, že raz bude chodiť ako bežný zdravý chlapec, no bez nákladných operácií a rehabilitácií to skrátka nepôjde. Aj to je dôvodom, prečo sa Juraj Bača rozhodol deviaty ročník koncertu, ktorý prišlo podporiť množstvo známych osobností, venovať práve tejto rodinke.

Rodinu Pódových pomoc známych osobností i divákov dojala.
Zobraziť galériu (5)
Rodinu Pódových pomoc známych osobností i divákov dojala.  (Zdroj: archív)

Zaujímalo nás, ako tento nápad, organizovať charitatívne koncerty, vznikol. „Prvotnú myšlienku si asi ani nepamätám, keďže to začalo pred desiatimi rokmi, mal som čerstvých 20 rokov. Celé to vzniklo ako maličká myšlienka, keď sme sa s bratom a švagrinou rozhodli, že by sme mohli spraviť nejaký koncert a vyzbierať peniažky. Najprv sme ani nevedeli pre koho, ale tým, že v Galante a okolí je veľa domovov sociálnych služieb, ktoré sa starajú o mentálne alebo fyzicky postihnutých, rozhodli sme sa to venovať im“ povedal nám sympatický herec.

Slovenským hudobníkom, vrátane úžasnej Gizky Oňovej, Denisa Lacha či saxofonistu Jána Slezáka, sa napokon vďaka podpore divákov podarilo vyzbierať peknú sumu peňazí, ktoré sú síce pri finálnej cene za operácie iba kvapkou v mori, no dojali šťastných rodičov krásneho bábätka, ktorí sú neskonale vďační za každú jednu pomoc. 

Viac o téme: RexJuraj Bača
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu