Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel legendárny český pesničkár: Jeho hit sa stal hymnou trampov

Wabi Daněk
Wabi Daněk (Zdroj: TASR)

PRAHA - Po dlhej chorobe dnes vo veku 70 rokov zomrel Wabi Daněk, folkový pesničkár, autor a pôvodné interpret neoficiálnej trampskej hymny Rosa na kolejích. ČTK o tom informovala rodina zosnulého. Viac informácií rodina oznamovať nebude.

Wabi Daněk dlhšiu dobu bojoval so zdravotnými problémami. V lete bol nútený kvôli zhoršujúcemu sa stavu zrušiť všetky svoje koncerty. Okrem iného odvolal svoje vystúpenie na festivale Benátska!. "Chodil som za ním a posledné dni na tom bol naozaj zle," povedal ČTK Daňkov spoluhráč z projektu Ďáblovo stádo David Landštof.

Wabi Daněk oslávil sedemdesiatiny tento rok 30. januára. Zlínsky rodák je pre mnohých ikonou českého trampského hnutia. Okrem "Rosy" gitaristu a skladateľa Danka preslávili desiatky ďalších piesní, napríklad Pieseň, čo mne učil listopad, Nevadí, Fram či Hudsonské šífy. Je držiteľom troch autorských a dvoch interpretačných Port z kedysi veľmi populárnej súťaže trampské a folkové piesne.

Za zásluhy o rozvoj žánru získal v roku 1979 Zlatú Portu. Na konte má viac ako 150 piesní. Až do roku 1983, kedy odišiel "na voľnú nohu", pracoval ako vodič sanitky.

Albumu Rosa na koľajniciach, ktoré vyšlo v roku 1984, sa v polovici 80. rokov predalo štvrť milióna kusov. Daněk hral okrem iného aj pre krajanov v Austrálii, v USA a Kanade a v roku 2012 na pražskom koncerte americkej legendy country hudby Krisa Kristoffersona, ku ktorému ho mnohí priaznivci prirovnávajú.

Viac o téme: Wabi Daněk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu