Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zúfalý Bartošovej ex so slzami v očiach: Nádor sa vrátil... Vzdal boj o život!

Jiří Pomeje Zobraziť galériu (5)
Jiří Pomeje (Zdroj: SITA)

PRAHA – Stratil nádej! Exmanžel zosnulej Ivety Bartošovej (†48) Jiří Pomeje (52) v apríli tohto roka zistil, že má rakovinu hrtana. Hoci si niektorí mysleli, že ide iba o citové vydieranie, tentoraz to tak nie je a herec sa musel podrobiť náročnej liečbe. Absolvoval až 35 ožarovaní a jeho krk bol vypálený do mäsa. Napriek tomu sa herec a producent tejto pliagy nezbavil. Nádor hrtanu sa vrátil a Pomeje priznal, že už nemá síl s chorobou bojovať!

To, čoho sa Jiří Pomeje najviac obával, sa stalo skutočnosťou. Nádor na hrtane sa mu aj po drastickej liečbe, počas ktorej musel podstúpiť až 35 ožarovaní, vrátil. „Je to v prd*li. Vrátilo sa to. Histologické testy budú síce až v stredu, oni to ale takou kamerou zistili hneď. Pri operácii, kedy mi kvôli histológii odrezali kusy hlasiviek a krku,“ priznal pre český denník Aha! Pomeje. Lekári ho tak postavili pred ťažkú voľbu. Buď podstúpi operáciu hrtana, doživotne mu zavedú špeciálnu náhradu (tzv. slávika) a kvôli tomu príde i o hlas, alebo sa zmieri so smrťou.

„Rozliezlo sa mi to tak, že ani chemoterapiu či menej invazívny zákrok nezvažujem. Postavili ma pred otázku: Žiť, alebo zomrieť,“ priznal zúfalý umelec s tým, že pokiaľ na operáciu nepôjde, môže plnohodnotne žiť rok, dva, možno tri. „Dali mi na rozmyslenie mesiac. Po mesiaci, maximálne po mesiaci a pol, sa podľa nich rakovina začne šíriť ďalej do celého tela,“ dodal so slzami v očiach Pomeje, ktorý jednoducho vzdal boj o život.

„Viem to už 5 dní, ale nebol som vôbec schopný to niekomu povedať. Ani mame... Až teraz pred chvíľkou som jej to zavolal. Som úplne na dne, na tom najhlbšom!“ zveril sa včera Aha! herec, ktorý už nemá síl ďalej bojovať. „Už som sa rozhodol! Nechcem slintať, nechcem smrkať krkom, nechcem sa utopiť, keď sa ponorím do vody. Nedopustím, aby som skazil život manželke a dcérke. Na to nemám právo! To si radšej s nimi užijem ešte chvíľku pekné veci a potom zmiznem. Andy je veľmi mladá na to, aby si so mnou skazila život. Keď tu už nebudem, dám jej možnosť, aby si našla iného chlapa a Aničke nového tatina,“ dodal zmierene Pomeje.

Keby sa herec náhodou rozhodol pre operáciu hrtanu, takzvanú totálnu laryngektómiu, bude mať natrvalo zavedenú hadičku v krku, aby mohol dýchať, ale príde tým o funkčnosť hlasiviek. Navyše by musel po operácii kvôli hojeniu podstúpiť zavedenie sondy na umelú stravu do brucha, pretože 14 dní by nemohol prijímať potravu a tekutiny ústami. Na stálo zavedená hadička by ho pripravila o hlas.

Aby mohol komunikovať, musel by používať tzv. elektrolaryn, čo je aparát, ktorý sa prikladá na krk a vydáva zvuky pripomínajúce elektronický hlas. Alebo sa naučiť používať tzv. pažerákový hlas či hlasovú protézu. Najhoršie na tom je, že lekári i pri operácii hrtanu upozorňujú na fakt, že časom sa môžu objaviť druhotné ložiská rakoviny. A to by znamenalo ďalšie ožarovanie a chemoterapiu.

Viac o téme: Jiří Pomeje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu