Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Medzinárodný úspech, aký sa len tak nevidí: Náš Ďurovčík valcuje zahraničné médiá... môže za to TOTO!

Ján Ďurovčík Zobraziť galériu (4)
Ján Ďurovčík (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Predstavenie svetových rozmerov! Tak možno bez debaty označiť fenomenálnu baletnú inscenáciu Carmen, ktorá zožala obrovský úspech rovno v troch národných zahraničných divadlách. Vášnivá tanečná dráma pod taktovkou Jána Ďurovčíka (46) vyvolala nadšenie nielen medzi divákmi, no najnovšie sa o nej dokonca hovorí aj v tých najprestížnejších cudzokrajných médiách! Jano, to sa ti ako podarilo?

Muzikál Carmen v Helsinkách

Úspešný režisér ja na Slovensku vo všeobecnosti známy tým, že všetko, do čoho sa pustí, dosiahne okamžitý úspech. Ako sa však ukázalo, Ďurovčík nedokáže šmahom ruky vypredať len predstavenia na domácej scéne. Na zadok je schopný posadiť aj tých najnáročnejších divákov v zahraničí, ktorí sú zvyknutí na produkciu svetovej úrovne. 

Slovenskému divadlu tanca sa opäť podarilo niečo, čo v našej krajine nemá obdobu. V priebehu šiestich dní so svojou baletnou inscenáciou Carmen vystúpili rovno v troch rôznych národných divadlách, kde sa po vstupenkách len tak zaprášilo. V Srbskom národnom divadle, v Chorvátskom národnom divadle a v historickej budove opery národného divadla Aleksanterin Teatteri vo fínskych Helsinkách spôsobil hotovú senzáciu, o ktorej sa aktuálne vo veľkom hovorí aj v zahraničných médiách.

Talentovaní umelci zo Slovenského divadla tanca pod vedením Jána Ďurovčíka žnú jeden úspech za druhým.
Zobraziť galériu (4)
Talentovaní umelci zo Slovenského divadla tanca pod vedením Jána Ďurovčíka žnú jeden úspech za druhým.  (Zdroj: archív J.D.)

„Keď uvidíte predstavenie Carmen v podaní SDT, ostanete v nemom úžase. Podobné tanečné zoskupenie je možné vidieť len zriedkakedy a každý z tanečníkov by mohol byť hviezdou akéhokoľvek predstavenia. Ďurovčíkova Carmen je pastvou pre oči. Nádherní účinkujúci, profesionálny tanec, brilantné nápady v choreografii. Toto predstavenie naplní dušu diváka,“ napísali o Janovej inscenácii nadšení kritici z fínskeho denníka Helsingin Sanomat.  

Vášnivá baletná inscenácia Carmen rozpálila aj náročných zahraničných divákov.
Zobraziť galériu (4)
Vášnivá baletná inscenácia Carmen rozpálila aj náročných zahraničných divákov.  (Zdroj: archív J.D.)

Vypredať obrovské Národné divadlo v Chorvátsku nie je pre Ďurovčíka a jeho tím žiadny problém
Zobraziť galériu (4)
Vypredať obrovské Národné divadlo v Chorvátsku nie je pre Ďurovčíka a jeho tím žiadny problém  (Zdroj: archív J.D.)

„Fantastické, kiežby sme videli viac takýchto predstavení,” nechala sa uniesť Saija Nisula, riaditeľka medzinárodných podujatí v Alexandrovskom národnom divadle v Helsinkách a radosť zo slovenského predstavenia neskrýval ani Goran Golovko, generálny riaditeľ Chovátskeho národného divadla. „Som veľmi hrdý, že nám SDT pomohlo otvoriť sezónu tým najlepším možným spôsobom,”vyhlásil po vystúpení užasných talentovaných Slovákov. 

A čo na tento úspech hovorí sám režisér? „Je to historický úspech slovenského tanečného umenia. Naozaj je to krásny pocit, keď viete, že diváci vo významných európskych metropolách a kritickí diváci národných divadiel prídu na predstavenie slovenského divadla moderného tanca a ocenia ho spôsobom, na ktorý sme my aj Slovensko hrdí,” povedal nám a prezradil, že už koncom novembra sa so súborom chystá vycestovať za veľkú mláku. Našu Carmen totiž plánujú uviesť až v ďalekom Mexiku a my veríme, že sa tam zožne rovnaký úspech, akého sa dočkala v Európe. 

Viac o téme: CarmenJán Ďurovčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu