Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odvážna slovenská režisérka o Mečiarovi, kontroverzných politických témach a najvyššej slovenskej korupcii!

Dokumentárny film o Mečiarovi je plný kontroverzných tém. Zobraziť galériu (5)
Dokumentárny film o Mečiarovi je plný kontroverzných tém. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V dokumente s názvom Mečiar zmapovala režisérka Tereza Nvotová (29) následky udalostí, ktoré sa odohrali v čase vlády niekdajšieho lídra HZDS. Mladá dokumentaristka v ňom analyzuje kontroverzné politické témy, stále rezonujúce kauzy, ale i dopad Mečiarovej moci na súčasnú spoločnosť ako takú.

Mečiar - afterko z premiéry

Na svete je film o mužovi, ktorého meno dodnes rezonuje celým slovenským národom. Mečiar – presne takto totiž znie názov nového dokumentu režisérky Terezy Nvotovej, ktorý rozpráva príbeh o kontroverznej ére „mečiarizmu“.

Pozoruhodné je najmä to, že počas nakrúcania sa Tereza dostala nielen do jeho tesnej blízkosti, ale  získala aj jeho exkluzívne vyjadrenia či vzácne autentické zábery z jeho legendárnej vily Elektra. A to aj napriek tomu, že niekdajší šéf HZDS pred rokmi ukončil akúkoľvek komunikáciu s  verejnosťou a masovými médiami.

Mohlo by vás zaujať:
Po megahite Únos mieri do kín ďalší tematický film: Výstižný názov snímky, v hlavnej úlohe Mečiar

Nvotová vo svojom autorskom projekte zmapovala Mečiarove najsilnejšie politické kauzy, ktorých korene sú, bohužiaľ, zapustené doteraz. Ide tak o stále nedoriešené  témy, ktoré sú odrazom vysokej korupcie, špinavých mafiánskych praktík, či obrovskej privatizácie.

Zaujímalo nás preto, či sa Tereza nebála možných následkov. „Najväčšou inšpiráciou pri tvorbe  bol stav slovenskej demokracie. Pretože tá demokracia vyzerá inak, ako sme si to predstavovali, a preto som sa vydala hľadať odpoveď na otázku, prečo to tak je. Tie praktiky, ktoré tu fungovali a aj fungujú, veď to je obrovská miera korupcie. Bol výskum, z ktorého Slovensko vypadlo ako druhá krajina v rámci Európskej únie, ktorá má najvyššiu korupciu.  A prečo sa to vlastne tvári ako demokracia a že tu máme nejaké demokratické inštitúcie, keď ono to tak vôbec nie je!“ povedala v rozhovore pre Topky.sk Nvotová.

„Odpovede na moje otázky som musela hľadať až na začiatku a Vladimír Mečiar je s tým celým spojený. On bol ten prvý,“ vysvetlila na záver. Tereza nám navyše prezradila i to, že finálnu verziu dokumentu poslala aj expolitikovi, ten jej však na správy doposiaľ neodpovedal.

Mladá režisérka Tereza Nvotová natočila kontroverzný film s názvom Mečiar. V dokumente nechýbajú ani autentické výpovede kedysi najsilnejšieho muža v krajine či jeho politických oponentov.
Zobraziť galériu (5)
Mladá režisérka Tereza Nvotová natočila kontroverzný film s názvom Mečiar. V dokumente nechýbajú ani autentické výpovede kedysi najsilnejšieho muža v krajine či jeho politických oponentov.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: Vladimír MečiarTereza Nvotová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu