Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šarköziovci to povedali otvorene: Aj Rómovia sú rasisti!

Ernest Šarközi s manželkou Silviou a dcérou Vanesskou Zobraziť galériu (4)
Ernest Šarközi s manželkou Silviou a dcérou Vanesskou (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Rasizmus na Slovensku je rozhodne vážnou a nie práve ľahkou témou. Slováci sú často kritizovaní pre neznášanlivosť a vulgárne poznámky na adresu Rómov nie sú ničím výnimočným. Hoci Silvia (43) a Ernest Šarköziovci (44) patria práve k tejto skupine, prostredníctvom pripravovaného muzikálu Prekliatie sa rozhodli poukázať na niekoľko spoločenských problémov a medzi nimi aj skutočnosť, že rasistickí dokážu podľa nich byť aj samotní Rómovia.

„Chceme upozorniť aj na to že v spoločnosti existuje rasizmus nielen zo strany bielych ľudí voči Rómom. Exituje aj opačný a je dosť silný, len sa o tom toľko nerozpráva. Zápletka spočíva v práve tomto a, samozrejme, je to aj o láske. Ide o vzťah práve medzi bielou ženou a cigánskym mužom,“ povedal nám úprimne talentovaný hudobník, keď sme sa ho pýtali, čo ho k tvorbe muzikálu inšpirovalo. Jeho krásna polovička Silvia ma ná túto problematiku rovnaký názor. 

„Práve preto, že sme v tej našej komunite, vieme, ako tí ľudia prežívajú, keď si ich dieťa začne s bielym. Prežívajú to rovnako, ako keď je to opačne a do rodiny príde Róm. Ťažko sa s tým vyrovnávajú a my to poznáme aj z tejto strany, vieme, že sú radi, ak si ich deti vyberajú vo vlastných kruhoch. Stále to tu je, platí to a vlastne potom aj strpčujú život svojim deťom. Nedajú slobodu, vnucujú im svoj názor, že môžu byť spolu iba v rámci tej svojej komunity. Stále to tu je, napriek tomu, že je to „predpotopný“ názor,” vysvetlila nám s tým, že sa s touto situáciou strela už neraz. 

Práve tieto roky zaužívané postoje sú podľa Ernesta najväčším kameňom úrazu. „Ja si myslím, že práve preto vzniká aj rasizmus z pohľadu bielych na Rómov. Možno si myslia, že sú viac, no zasa Rómovia si o sebe myslia to isté. Hoci to vyzerá tak, že Rómovia nemajú žiadne predsudky, majú ich,” priznal otvorene. 

Silvia sa na tento problém díva triezvo. Svojej dcére Vanesse by vraj rozhodne nestrpčovala život, ak by bol jej partner inej národnosti či pleti. „Stretli sme sa s tým. My máme tú výhodu, že žijeme aj medzi bielymi aj medzi Rómami, takže to vieme porovnať. Niekto si začne s bielym a už to rieši celá rodina. Že prečo a ako to určite zle dopadne, nemajú sa takto miešať manželstvá a podobne... Ale tak, keď to aj zle dopadne, tak čo? Veď to je bežná vec, to sa môže stať v hociktorom manželstve. Ľudia nad tým ale nerozmýšľajú. Majú to zaužívané a hoci sú moderní a vzdelaní, tie predsudky tam stále sú,” dodala na záver rozčarovane krásna hudobníčka. 

Viac o pripravovanom muzikáli sa dozviete TU»

Vstupenky na valentínsky koncert Cigánskych diablov si môžete zakúpiť TU»

Viac o téme: Cigánski diabliErnest Šarközi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu