Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Spomienka na neopakovateľného Jožka Bednárika: Slová jeho kolegov vás dojmú k slzám

Jozef Bednárik Zobraziť galériu (8)
Jozef Bednárik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská umelecká obec pred štyrmi rokmi horko zaplakala. Opustil ju totiž fenomenálny režisér Jozef Bednárik (†65) , ktorého v jeho byte našli pracovníci rýchlej zdravotníckej služby v bezvedomí. Jeho stav bol od prvej chvíle veľmi vážny a o pár dní sa potvrdili obavy z toho najhoršieho. Kráľ divadla svoj boj o život prehral. Milovanému Béďovi sa však v týchto dňoch dostalo obrovskej pocty. Jeho spolupracovníci sa rozhodli vzdať mu hold prostredníctvom krásnej výstavy, ktorú môžete navštíviť aj vy.

Za večne usmiatym a pozitívne naladeným Béďom osobnosti smútia doteraz. Režisér bol totiž bez debaty legendou, ktorej talent a vášeň pre prácu obdivoval každý, kto mal možnosť túto ikonu spoznať. Niet sa preto čomu čudovať, že pár dní pred jeho nedožitými 70. narodeninami sa bývalí spolupracovníci na jeho počesť rozhodli uviesť jedinečnú výstavu s príznačným názvom Fenomén Bednárik.

Na vernisáži, ktorá zachytáva jeho umelecké pôsobenie, sa stretlo množstvo Jožkových kolegov a priateľov, ktorí mali počas príhovorov slzy na krajíčku. Zaujímalo nás, ako si na skvelého režiséra spomína Karol Čálik, umelecký šéf divadla Nová Scéna. Práve tá je totiž miestom, kde putovná výstava odštartovala a postupne sa presunie do Slovenského národného divadla či Divadla Andreja Bagara v Nitre. 

Bednárik - výstava (70. nedožité narodeniny)
„Jeho odchod bol predčasný. Jeho odchod od kumštu, keď si chcel dať od toho pokoj, bol krok, ktorý neviem, či ľutoval... Ale mal som stále taký pocit, že raz sa k tomu ešte vráti. Bohužiaľ, už sa to nestalo, pretože nám odišiel,“ povedal nám dojatý Čálik, ktorý je presvedčený o tom, že veľká osobnosť, akou Jozef jednoznačne bol, divadlám chýba. 

Krásne slová na Bednárikovu adresu si neodpustil ani Marián Slovák. „Ja ako jeho brat som rád, že som s ním mohol žiť dlhý čas v divadle a mohol s ním pracovať. Mal som šťastie na múdrych, vzdelaných a dobrých kamarátov. A taký bol aj Béďo. On bol jedinečný, úžasný človek,” zaspomínal si na Jožka sympatický herec. 

Aj Karol Čálik si s láskou zaspomínal na skvelého Jozefa Bednárika.
Zobraziť galériu (8)
Aj Karol Čálik si s láskou zaspomínal na skvelého Jozefa Bednárika.  (Zdroj: René Mika)

Ak vás zaujíma, ako to na výstave Fenomén Bednárik vyzerá, ako si na neho zaspomínali ďalší kolegovia či ako Béďo hercom naznačoval, že s ich prácou nie je spokojný, kliknite si na video v článku. 

Viac o téme: Jozef BednárikKarol ČálikEva Matejková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu