Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Farkašovej otvorená reakcia po útoku na jej výchovu: Kto toto raz zažil, neuverí!

Kristína Farkašová Zobraziť galériu (7)
Kristína Farkašová

TRENČÍN/BRATISLAVA - Nie je v tom sama! Pred pár dňami sa herečka a spisovateľka Kristína Farkašová (35) podelila na sociálnej sieti s fotkami z trenčianskeho hudobného festivalu, kde tento rok zavítala opäť aj s deťmi. Nie všetky matky sa však stotožnili s názorom, aby sa deti zúčastňovali takýchto akcií, a tak zaútočili na Farkašovej výchovu. My sme zisťovali, ako to vníma herečka, čo hovorí psychológ i organizátor akcie. Je to pre deti nevhodné?

Pred pár dňami sa na sociálnej sieti spustila ostrá kritika zo strany dvoch fanúšičiek na Kristínu Farkašovú. Herečka totiž pridala dve fotografie z nedávneho festivalu v Trenčíne, na ktorom bola so svojimi štvorročnými dvojičkami Elou a Matildou. Dámy sa pustili do známej herečky kvôli tomu, že svoje dcéry zobrala na akciu, na ktorú vraj deti nepatria. Skritizovali jej rodičovskú výchovu. Nepomohlo ani to, že si ju zastalo množstvo ďalších ľudí, ktorí rovnako ako Kristína svoje deti na toto podujatie zobrali a necítia sa ako krkavčí rodičia.

Zaujímalo nás preto, čo na takúto kritiku hovorí samotná Kristína, ako sa jej na festivale páčilo a ako boli spokojné jej deti. „Áno, boli sme  aj tento rok na festivale a že budeme aj ten ďalší a ďalší. Už teraz sa dievky vypytujú, kedy ideme znova. Jediné, na čo nadávajú, je „pichľavá tráva“ (smiech). Vo svojej druhej knižke mám o tomto festivale asi dvadsať strán, lebo kto ho raz zažil, už nemôže chcieť neísť. Mne sa tam najviac páči práve s dievčatami, pretože toľko zážitkov na jednej  ploche sa nedá stretnúť asi nikde. Bez nich by ma to už ani nebavilo. Klobúk dolu pred organizátormi, že dokázali vytvoriť taký baby friendly festival, vďaka ktorému môžu mať rodičia a deti absolútne senzačné spoločné zážitky. Naše dievky tu strávili čas aj s tatom, takže si to užili na všetky smery. A atmosféra v detskom stanovom Family Parku je úplne parádna, až je to miestami dojímavé, koľko malých a veľkých detí sa vie spoločne  tešiť. Spali sme v stane a je to jednoznačne naša najväčšia „posteľ", akú máme. Som presvedčená o tom, že na tieto naše festivalové začiatky leta si budú dievky spomínať ešte ako dospeláčky. Musím povedať, že som zaskočená, ak niekto odsudzuje moju výchovu na základe toho, že idem s deťmi na festival. Je to až trochu srandovné, nakoľko tam bolo 1800 detí. Zrejme títo odporcovia festival nikdy nenavštívili, alebo len majú takú tú slovenskú vlastnosť hejtovať, keď vidia, že sa niekto teší. Zvláštne, že vláčiť deti napríklad po nákupných centrách nikomu divné nepríde,“ povedala nám Farkašová.

 

rano v stane ❤️ @pohodafestival

Príspevok, ktorý zdieľa kristina farkasova (@kristina.farkasova),

Ona však nie je jediná prominentná mamička, ktorá sa na festivale objavila. Stretnúť ste tam mohli tento rok aj herečku Luciu Hurajovú, ktorá bola na akcii s osemmesačnými dvojičkami a 4-ročným synom. Po minulé roky tam bol aj herec Juraj Kemka s manželkou a so synom Šimonom, ako aj herec Milan Ondrík s deťmi a ďalší.

Zisťovali sme, ako si oni s deťmi užili tento festival a či by odporučili aj iným. „Je to pre mňa jeden z malých zázrakov na Slovensku. Zorganizovať takýto pozitívny festival svetovej kvality je veľká vec,“ povedal nám nadšene Kemka. Rovnaký názor má aj Hurajová: „Pre nás je to vyslovene rodinný festival! Chodíme naň každý rok a zabavíme sa tam všetci. Po prvýkrát tento rok boli aj moje osemmesačné dvojičky, rovnako ako aj moja mamina. Viem, že pre niekoho, kto na tomto festivale nikdy nebol, je to asi nepredstaviteľné, ale organizátori naozaj myslia na všetko: od Family parku, kde nájdete zázemie pre deti (postieľky, chladničky, dokonca plienky, či príkrmy), až po veľké pódiá s tou najrozmanitejšou hudbou! Za seba môžem festival pre celú rodinu jedine odporučiť!“

Zaujímala nás aj reakcia odborníčky. Patria deti na takéto podujatie? „Letné prázdniny otvárajú úžasne ‚lenivý‘ čas na oddych, uvoľnenie a kopec zábavy. Môžeme byť viac ‚pod holým nebom‘ a spolu s blízkymi a priateľmi ‚dobíjať baterky‘ pri aktivitách od výmyslu sveta, ale hlavne tak, ako CHUTÍ práve nám. Festival v Trenčíne je jednou z fantastických možností, ako otvoriť leto spolu s celou rodinou a navyše s možnosťou, v priebehu pár dní stretnúť na jednom mieste naozaj veľa priateľov a známych s rodinami. Je to presne tých správnych pár dní plných hudby, divadla, umenia, tanca, veľký výber jedla a radosti. Najlepšie na ňom je, že po celý čas v bezpečí! Pre rodiny s deťmi je postavený špeciálny zábavný stan, ale aj vyhradené tichšie miesto na bývanie,“ myslí si psychologička Mgr. Sylvia Dančiaková.

Aj samotní organizátori priznávajú, že na ich festival chodí čoraz viac detí a snažia sa tomuto trendu prispôsobiť. „Family park nášho festivalu je to miesto určené rodinám s deťmi a iným účastníkom, ktorí majú chuť spoločne zažiť niečo ihravé, úsmevné, detské, kreatívne a naučiť sa niečo nové. Family park má 14-ročnú históriu. Z Jašoviska - detského kútika umiestneného na začiatku letiska, sa postupne stal dôležitý stage, ktorý je v centre diania celého hudobného festivalu. Family park je šitý na mieru pre klientov, ktorými sú rodiny s deťmi, reaguje na aktuálne potreby rodín s deťmi a prirodzene sa mení do dnešnej podoby, na ktorej stále pracujeme,“ hovorí PaedDr. Jana Skraková, špeciálna pedagogička, garantka Family parku na festivale.

No, je už na každom z nás utvoriť si názor na to, či je alebo nie je vhodné brať deti na takýto druh podujatia. Treba však uznať, že festival je rodinám s deťmi naozaj prispôsobený. 

Takto to funguje na známom hudobnom festivale vo Family parku:

Family park nájdete v centre festivalu, je odhlučnený od ostatných pódii, má dve recepcie, kde deti majú k dispozícii krémy proti slnku, špeciálne výplne do ušiek proti hluku, vozíky, program a ak dieťa nemá na ruke či nôžke identifikačnú pásku s menom a kontaktom, dostane ju. Ponúkame deťom pravidelný pitný režim a niečo zdravé pod zúbok. Nedostane sa sem nikto s alkoholom či cigaretou.

Druhá recepcia je určená rodinám, ktoré bývajú v stanovom mestečku s kapacitou do cca 450 stanov s vlastnými toaletami, sprchou, splachovacími záchodmi a miestom na umytie. V detskom parku nájdete ubytovanie aj v drevených chatkách a típy stanoch.

Detský Family park disponuje veľkým krytým pódiom, na ktorom sa odohrávajú hudobné, tanečné dramatické, pohybové a literárne predstavenia, ktoré priamo interagujú s detským a dospelým divákom a publikom. Ďalším dôležitým miestom sú workshopové stany, ktoré podporujú kreativitu a nenúteným spôsobom si môžu deti vyskúšať prácu s hlinou, atraktívne pohybové aktivity, výrobu maľovaných tričiek, hru s eko-hračkami, zaujímavé spoločenské hry, vyskúšať si hudobné nástroje a spoločne si zahrať. Deti sa môžu naučiť cirkusové kúsky pod vedením profesionálov, pastierske hry, alebo si pozrieť niečo nové. Známe nafukovadlá, ako sú skákací hrad, zatvárací krokodíl či lezecký vrch, sú od rána do večera obsypané deťmi. V detskom parku má stabilné miesto dojčiaci stan pre maminky a oteckov s bábätkami, kde sú postieľky, prebaľovacie stoly s podložkami, vlhčenými vreckovkami, plienkami a pitnou vodou z automatu. Ponúkajú tu odborné prednášky na aktuálne témy pre mamičky s deťmi.

Tímy Family parku sú skupina animátorov, ktorí sa starajú o deti a tím, ktorí má na starosti účinkujúcich. Oba tímy spolupracujú, sú stabilné a snažia sa podporiť na festivale atmosféru srdečnosti a porozumenia. Rodičia a deti sa na nás obracajú so všetkým, čo potrebujú. Poznáme, ako deti ošetriť, kde sa nachádzajú dôležité miesta na podujatí, kde sú zdravotníci, straty a nálezy, občerstvenie, vieme presne únikové cesty do bezpečia v prípade zlého počasia. Ide o výnimočný festival, kde je celá rodina považovaná za účastníka hudobného festivalu a každá veková hranica si nájde niečo, čo ju zaujme. Podpora rodiny je základ pre celú spoločnosť.

Viac o téme: Kristína FarkašováJuraj KemkaLucia Hurajová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu