Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj vďaka Jiřímu Bartoškovi sa stal Raši lekárom

Richard Raši s Jiřím Bartoškom Zobraziť galériu (5)
Richard Raši s Jiřím Bartoškom

KOŠICE – Ďalší úspešný, už 25. ročník Art film festu máme za sebou a už po druhýkrát sa konal v Košiciach. Voľba organizačného tímu, presťahovať filmový festival z Trenčianskych Teplíc do Košíc, sa ukázala ako správna a slogan: Filmový festival na dobrom mieste – dokonale vystihuje atmosféru vo východoslovenskej metropole.

Primátor Košíc Richard Raši netají nadšenie, že Košice sa už po druhýkrát stali slovenským Cannes a po prvom Art film feste v Košiciach v roku 2016 veril, že tento rok bude ešte úspešnejší. A nemýlil sa.

„Tento ročník Art Film Festu bol jedným slovom super. Herci, diváci i hostia sa v Košiciach cítili počas celého festivalu vynikajúco, dostávali sme od nich iba pozitívne reakcie. Oceňovali nielen kvalitné filmy, ale aj perfektné sprievodné podujatia a jedinečnú atmosféru nášho mesta. Potvrdilo sa, že Art Film Fest je v Košiciach na dobrom mieste, presne v súlade so sloganom podujatia,“ hovorí R. Raši.

Primátor Košíc Richard Raši sa osobne zúčastnil aj oficiálneho otvorenia AFF, kde sa stretol aj so známym českým hercom Jiřím Bartoškom, ktorý ako prvý získal novú festivalovú cenu prezidenta AFF a prevzal si ju z rúk samotného prezidenta AFF Milana Lasicu. R. Raši priznal, že s Bartoškom sa nevidel prvýkrát a v Košiciach sa už bavili ako starí známi:

„Prvýkrát som stretol Jiřího Bartošku na filmovom festivale v Karlových Varoch minulého roku. V Košiciach som mu poďakoval za to, že prijal pozvanie na Art Film Fest ako prezident jedného z najvýznamnejších európskych filmových festivalov, ktorý je pre košický Art Film Fest mimoriadne inšpiratívny. Jiří Bartoška je jednou z najväčších osobností československého filmu. Mňa osobne ako úrazového chirurga ovplyvnil stvárnením lekára v legendárnom televíznom seriáli Sanitka, ktorý na mňa tak hlboko zapôsobil, že som sa aj preto rozhodol byť tiež lekárom.“ 

Samozrejme ako milovník filmového umenia si niektoré filmy z bohatej ponuky AFF (bolo ich vyše 170) pozrel ako divák. „Myslím, si, že každý film, prezentovaný na tohtoročnom Art Film Feste, sa oplatí vidieť. Festival otváral nový film slávneho režiséra Emila Kusturicu Na mliečnej ceste, ktorý som si so záujmom pozrel. Som veľmi rád, že táto veľká osobnosť svetovej kinematografie navštívila Košice už v roku 2012. S najmladšou dcérkou sme si pozreli dva detské filmy v Kulturparku – švajčiarsko-francúzsky film Ja ako tekvička a nórsky film Nezabudnuteľné Vianoce stolára Andersena. Do pozornosti divákov odporúčam víťaznú bulharsko-grécku snímku festivalu Glory, film Pavla Barabáša Vábenie výšok a český film Masaryk,“ dodáva košický primátor.

Viac o téme: Richard RašiArt Film FestJiří Bartoška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu