Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jaroš otvorene o hviezdnych manieroch, o tom, ako kradol, o zlom vzťahu s otcom i o nečakanom úspechu!

Miro Jaroš Zobraziť galériu (14)
Miro Jaroš

BRATISLAVA - Toto ste o ňom zrejme doteraz netušili! Miro Jaroš (39) momentálne hviezdi ako jeden z najobľúbenejších detských umelcov. Jeho žltú košeľu a červeného motýlika pozná snáď každé dieťa na Slovensku. No starší diváci ho poznajú už oveľa dlhšie. Zviditeľnil sa pred 13 rokmi v speváckej šou SuperStar, kde vynikal svojím extravagantným zjavom. Odvtedy sa veľa zmenilo a Miro patrí k tým finalistom, ktorým sa podarilo preraziť v hudobnom priemysle. Na konte má najpredávanejšie albumy. Charizmatického speváka sme vyspovedali počas veľmi príjemného rozhovoru, popri ktorom sa ochotne odfotil či porozprával s okoloidúcimi deťmi. Prezradil nám nielen, aký to bol ošiaľ v čase SuperStar, či mal hviezdne maniere, ale odtajnil aj čo-to zo súkromia. Veď čítajte!

Miro  ty si sa zviditeľnil v speváckej šou SuperStar, už je to 13 rokov... Ako si na to spomínaš? Neľutuješ to? Prihlásil by si sa ešte raz?

Určite to neľutujem a šiel by som do toho zas. Napriek tomu, že som sa prihlásil do niečoho, o čom som nemal ani páru. Najväčším lákadlom bolo dostať po rokoch skúšania a snahy možnosť nahrať svoj vlastný album. Dovtedy ma vydavateľstvá odmietali s tým, že buď nemám dobré demá, dostatočné sebavedomie alebo kvalitne vyprodukované pesničky. A keď som po SuperStar dostal ponuku nahrať svoj prvý album, skákal som tri metre od radosti. V tej dobre to bola prvá takáto televízna šou na Slovensku a mal som pocit, že to sledoval snáď každý. Práve to prinieslo tú negatívnu časť. Prišli sme o všetko súkromie. Niekedy sa mi zdalo, že sme verejný majetok. Fakt nepreháňam. Ťažko sa to teraz vysvetľuje, lebo taký veľký ošiaľ tu odvtedy nebol. Býval som z toho dosť nešťastný.

Ako si to zvládol ten ošiaľ okolo vás? Nehovorili ti ľudia, že si sa zmenil?

Hovorili. Aj mne z toho preplo. Pamätám si, ako ma zastavila v televízii Sonička Zemanová, ktorá tam vtedy pracovala, a kamarátsky mi radila, že sa mám vrátiť na zem, vraj jej je ľúto za tým Mirom, ktorého spoznala na kastingoch. Myslíte si, že som jej rozumel? Snažil som sa ju presvedčiť, že som taký ako predtým. Dnes to celé vidím inak. Mala pravdu. Viete, v tej dobe sme boli všetci finalisti takí populárni, že všetci vedeli naše mená. V reštaurácii sme nemuseli platiť za jedlo, oblečenie sme dostali zadarmo, keď som si chcel kúpiť počítač, tiež mi ho firma venovala. Každý sa chcel s nami spojiť. Znie to strašne keď to takto hovorím, ale je to tak. Vtedy som asi uveril, že ten život na nablýskanom javisku je „to“, čo budem odteraz žiť. Televízia a médiá vedia robiť zázraky a keď sa k tomu pridá masová eufória... Spomínam si, že som šiel po vypadnutí zo šou trolejbusom na Dlhé Diely, kde som si prenajal byt. Ľudia sa presunuli dozadu, kde som stál. Každý sa chcel rozprávať, fotiť sa, podať si ruku. Niektorí ma ťahali a skúšali, či je ten farebný účes ozajstný. Vtedy som sa zľakol a veru aj vystúpil o zastávku skôr. Dva roky som chodil taxíkom. Dokonca aj potom, čo ošiaľ pominul. Mal som fóbiu z ľudí. Alebo si predstavte, že sa nasťahujete do novej bytovky. Fanúšikovia vás objavia, kreslia vám odkazy do vchodu, vyzváňajú na zvončeky susedom, kričia pod oknami. Neboli sme vítaní nájomníci, susedia nás nemali veľmi v láske. Takto som sa sťahoval v Bratislave asi päťkrát. A do tretice máte samozrejme okrem fanúšikov aj neprajníkov a tí kričia oveľa viac. Som rád, že toto šialené obdobie je už za mnou. Paradoxom je, že som o tom vždy sníval. Človek niektoré veci pochopí, až keď ich zažije.

Miro Jaroš v SuperStar
Zobraziť galériu (14)
Miro Jaroš v SuperStar

Museli ste asi dosť zarábať v tom čase...

Za účinkovanie v SuperStar sme nedostávali honorár. Na svoj prvý veľký zárobok nikdy nezabudnem. Prišlo mi to ako sen. Na autogramiáde po jednom zo súťažných kôl ma oslovil chlapík s návrhom, že ak prídem pozdraviť jeho dcéru do školy ako prekvapenie v deň jej narodenín, dá mi 100 000 korún. Myslel som si, že žartuje, ale nebol to vtip. Išiel som z oslavy a v rukách stískal obálku natlačenú tisíckorunáčkami. Pamätám si, že som to vtedy na izbe povedal Katke Koščovej. Tie tisíckorunáčky som potom vybral z obálky a rozhadzoval som ich od šťastia po izbe. Katka začala plakať a pamätám si dodnes, ako povedala: „Vidíš, tí ľudia si z nás robia pajácov. Myslia si, že za peniaze si môžu kúpiť človeka!“ a bolo po radosti... Ostatné peniaze už sme si fakt odpracovali. Chodili sme hrávať na firemky, na mestské slávnosti aj diskotéky. Dušan Hladký z vydavateľstva, kde sme v tedy nahrávali, nám radil, aby sme zárobky investovali čo najrozumnejšie, ideálne do bývania. Ja som si však zaplatil izraelského producenta a za veľkú časť svojich peňazí som v Izraeli nahral svoj prvý album. Stál ma skoro milión a všetci nad týmto mojím rozhodnutím krútili hlavou. Ja som však vedel, že zvuk, ktorý hľadám, na Slovensku nenájdem a keďže vydavateľstvo nás podporilo každého spravodlivo, čiastkou 250 000 korún, ostatné som si doplatil sám. Album sa stal platinovým, no väčšia časť zisku išla vydavateľstvu. Takú zmluvu som vtedy podpísal. A zasa som sa niečo nové naučil.

Si ešte s niekým zo superstaristov kontakte?

Sme v kontakte na Facebooku, sledujem statusy väčšiny ľudí, s ktorými sme boli v SuperStar. Dávnejšie som sa stretol s Katkou Koščovou, ktorá mi referovala, že aj jej malý syn Adamko pozná môj projekt, že väčšina pesničiek je aj za ňu viac-menej v pohode, akurát ten Ham Ham style mi nevie odpustiť.

Nežiarli jej manžel na teba? Vy ste predsa len mali taký medializovaný vzťah po šou.

Určite nie, veď v konečnom dôsledku je to on, kto získal Katkino srdce.

Pred Superstar si žil v Tel Avive v Izraeli... Zaspomínaš si občas ešte na toto obdobie?

Áno, určite, aj teraz som tam bol s kamarátmi na dovolenke a bolo to úžasné. A vždy im s hrdosťou ukazujem moje miesta, tu som býval, tu som chodil do školy... V Izraeli ostalo moje srdce, napriek tomu, že už je to 13 rokov, čo som tam nebol. To mesto sa zmenilo, zmenili sa aj ľudia, čo tam žijú. Keď som tam išiel, postol som na Facebook nejakú fotku z mesta a hneď sa mi ozvali niektorí ľudia odtiaľ a boli to jedny z najpríjemnejších stretnutí, ktoré som za poslednú dobu absolvoval. Veľa pracujem a na súkromie nemám toľko času, ale keď som tam prišiel, tak tie spomienky, to je silná vec, opäť som sa cítil ako vtedajší upratovač bytov, študent hebrejčiny či chalan, ktorý hľadal cesty k svojmu snu – nahrať cédečko a spievať pre ľudí.

Ty si si tam vraj zarábal aj modelingom. Tomu si sa nechcel nikdy naplno venovať, alebo to bola len z núdze cnosť?

Nie, nikdy som nerozmýšľal živiť sa modelingom, pretože pre mňa je fotenie utrpenie a nemám na to ani postavu. Skôr si myslím, že som bol pre izraelskú agentúru  zaujímavý typ, keďže tam letia iné typy chalanov. Nafotil som tam nejaké katalógy s oblečením, nejakú módu, ale nevyhľadávam to. Ja mám naozaj problém s fotením, aj keď sa ide fotiť obal CD-čka mám s tým problém. Nakrúcanie je iné, to mám rád.

Miro Jaroš bol chvíľu aj model.
Zobraziť galériu (14)
Miro Jaroš bol chvíľu aj model.

Dokonca si stvárnil malú úlohu v izraelskom filme What a wonderful place. Čo si vlastne hral? Pamätáš si na to?

Áno, určite si na to pamätám. Bol to film, ktorý získal dokonca aj Oscara. Hral som v ňom síce len 5 sekúnd cudzinca, ktorý telefonoval  domov vo svojej rodnej reči, čiže v slovenčine. Môžem si však povedať, že som sa mihol v oscarovom filme, čo je úplne úžasné (smiech). Ani by som inak o tom nevedel, keby mi to nepovedali nejakí fanúšikovia. Bolo to krátko po SuperStar a v Prahe sa na nejakom festivale tento film premietal. Zrazu mi chodili sms-ky: „Miro bol si vo filme, videli sme to a dostal Oscara“, tak ma to potešilo, a potom som si ho vyhľadal na internete.

SuperStar ti otvorila dvere do šoubiznisu, začal si nahrávať, mal si niekoľko úspešných albumov, Exoterika, Tlaková níž či Tráva musí rásť, no dnes sa tomu až tak nevenuješ, nechýba ti to?

Chýba mi to určite, ale nemám v pláne zanevrieť na publikum, ktoré baží po mojej dospeláckej tvorbe, dokonca  mám niekoľko pesničiek pripravených v šuplíku, ktoré chcem nahrať. Len stala sa mi taká vec, že  spolupracujem s veľmi vyťaženým producentom, u ktorého si termíny v štúdiu treba bookovať aj pol roka dopredu a vždy, keď už mám nejaký termín a idem nahrávať dospelácku tvorbu, tak si zrazu uvedomím, že: aha, treba ešte nahrať nové pesničky do relácie Pesničkový Neposlušník, ktorú vysiela detská televízia Ťuki TV, tak chtiac-nechtiac si tento čas v štúdiu zas prevezme detská tvorba, a to je dôvod, prečo som už dlhšiu dobu dospelácku pesničku nenahral. Ale budúci týždeň sa všetko zmení a idem nahrať 2 dospelácke pesničky.

Ale posledné roky sa venuješ viac tej detskej tvorbe. Od roku 2013... Nemyslíš si, že budeš zaškatuľkovaný už tak, že si detsky spevák?

Tohto som sa veľmi obával na začiatku, preto som veľmi váhal, či ísť do tej detskej tvorby alebo nie. Celé tie roky som robil hudbu pre dospelých a zrazu prišiel projekt Veselé zúbky. A tam to celé začalo. Z pesničky sa stal hit a ľudia chceli viac. Oni chceli a ja nie. Môj manažér Michal Šefčík a Gabika Belopotocká – riaditeľka knižného vydavateľstva ma zlomili a ja som napísal ďalšie dve pesničky, ktoré vyšli aj v knižnej podobe a ten úspech sa opakoval. Pozeral som na to ako puk. Toto si ma fakt našlo samé a ešte nedávno som predtým utekal. Dnes, keď vidím, ako si tie pesničky idú na koncertoch deti aj s rodičmi, som šťastný. Mám pocit, že robíme užitočné veci a navyše sme dobrý tím a máme sa všetci radi. Je mi jasné, že si ma ľudia zaškatuľkujú, veď ten projekt nabral také rozmery, v aké nikto z nás neveril. Dá sa to prirovnať k druhej SuperStar, ale tentoraz je to iné... Po koncertoch sa mi stáva, že si prídu deti alebo ich rodičia dať podpísať dospelácky album. Je to skvelé. Niektorí rodičia vďaka deťom objavili aj moju dospelácku tvorbu, čo ma veľmi teší.

Teraz ti vyšiel ďalší klip k novej pesničke, koľko ich máš vlastne na svojom konte?

Detských pesničiek môžem mať tak cez 40, lebo som písal aj pre iné projekty, a klipov cez 20. Snažím sa, aby každý z nich bol iný, aby mal náučnú hodnotu a aby ma bavilo nakrúcanie. Dávam si pre seba stále väčšie nároky, napr. pri poslednom klipe Moje telo som sa učil asi mesiac tancovať.

Ktorá skladba je tvoja obľúbená a  prečo?

To sa mení. Pamätám si, že keď som napísal Vločku, tak som mal slzy v očiach, lebo som sa cítil ako ten malý naivný chlapec, ktorému na nose pristála vločka, roztopila sa a on zostal smutný. Pesnička Cesta do rozprávky dlho vo mne rezonovala, lebo sa nám k nej podarilo spraviť krásny animovaný videoklip, ktorý vtiahne aj dospelého do sveta rozprávok a dlho bola moja obľúbená aj Poď cvičiť, lebo na koncertoch na ňu dobre reagujú aj dospelí aj deti. No a teraz ma baví pesnička, ktorú som pred chvíľou spomínal Moje telo, na nakrúcaní klipu sme mali obrovský filmový štáb, takmer 100 ľudí, ktorí pracovali na tom, aby sme fanúšikom ponúkli ďalší „veľký“ klip.

Ty sa mal veľký projekt aj o zúbkoch, kde boli aj iné osobnosti zo šoubiznisu, bol to tvoj nápad? Ako sa ti s nimi pracovalo?

Nebol toto môj projekt, toto vymyslela moja kamarátka Ivetka Haulíková, ja som bol iba jeho súčasťou. Prišla s nápadom, že chce deti naučiť umývať si zúbky, či by som jej k tomu nenapísal pesničky a ja som nemohol v noci spať a za 10 minút som napísal Veselé zúbky. Ešte som si z toho robil srandu ráno, keď som jej telefonoval. Na nahrávanie sa prizval Bystrík a Robo Papp a stal sa z toho detský hit s miliónovými pozretiami na Youtube. Keby nebolo tejto náhody, zrejme nikdy neobjavím svoje druhé ja, ktoré vie písať pesničky pre deti. Dnes už máme dve CD-čka a v auguste už bude druhé DVD. Je to vôbec možné?!

Miro Jaroš si získal detské srdcia.
Zobraziť galériu (14)
Miro Jaroš si získal detské srdcia.

Deti ťa môžu vidieť aj v televízii Ťuki Tv, kde máš vlastnú reláciu... Je toto tvoj splnený sen?

Toto nie je môj splnený sen, opäť si ma to našlo v živote samo. Ja som nikdy nechcel byť moderátor. Keď prišla takáto ponuka, tak som povedal dobre, aspoň dostaneme náš projekt pre (Ne)poslušné deti k deťom bližšie. Keď  som pozeral prvú sériu (Ne)poslušníka, tak som mal pocit, že tým deťom dokážeme ponúknuť viacej, a pri druhej sérií som preto vyhľadal pomoc odborníčky Martiny Vagačovej, ktorá sa zameriava na vzťahy v rodinách a výchovu detí.  Začal som chodiť na takýto kurz, kde mi vysvetlila, ako to funguje a ako môžem veci zlepšiť. Začal som lepšie reagovať na detské zvedavé otázky, lepšie s nimi komunikovať. Martina bola dokonca na nakrúcaní niektorých dielov druhej série a to mi pomohlo. Verím, že tretí (Ne)poslušník, ktorý sa bude nakrúcať budúci rok, bude ešte lepší.

Pred tými 13 rokmi by zrejme nikto netipoval, že z extravagantného Jaroša s kohútom na hlave bude raz detsky idol. Kde nastal ten tvoj prerod?

To som nechcel ani ja. Ja som sa na detskú tvorbu pozeral tak trošku cez prsty a nemala pre mňa až takú hodnotu. Na druhej strane som sa bál, ako budú reagovať kolegovia z brandže, že ako to celé prijmú, čo bude... Ten prerod išiel pomaly, ale dnes si už neviem predstaviť život bez detskej tvorby. Toľko radosti mi prináša do života! Veľa detí na mňa pozerá ako na svoj idol a ja cítim veľkú zodpovednosť. Niekdy stačí, že si spolu spravíme fotku, stisneme si ruky, zamávame si na ceste a deti sa tešia. Ja stále neviem, čím som si toto všetko zaslúžil. Zrazu sa cítim užitočný, môj život má zmysel.

Miro Jaroš bol pred rokmi extravagantný chalanisko.
Zobraziť galériu (14)
Miro Jaroš bol pred rokmi extravagantný chalanisko.

Dokedy plánuješ sa tomu venovať? Bude z teba druhý Majster N?

Viete, ja a hudba budeme spolu do konca života. Bez nej by som nežil. Keď sa začnem v projekte nudiť, spravím si nový a začnem od začiatku. Momentálne ma to veľmi baví a teším sa na každý koncert, ktorý budeme mať.

Sám deti nemáš a si nimi obklopený. Netúžiš po vlastnom potomkovi?

Túžim. Čím som starší, tým viac túžim po vlastnom dieťati, ale momentálne na to nie sú možnosti.

Miro túži aj po vlastnom dieťati.
Zobraziť galériu (14)
Miro túži aj po vlastnom dieťati.

Ty si aj roky koučoval Dominiku Mirgovú... Nedávno Dominika priznala, že ste sa rozišli, lebo máš dosť práce a ona si chcela ísť svojou cestou. Ako to ty vnímaš? Nie je ti to ľúto?

Dominike som ponúkol spoluprácu pred asi 4 rokmi s tým, že jej napíšem pesničku, ktorá ju opäť vráti na výslnie. Vedel som, že na to má, lebo sme spolu nahrali duet Na pokraji síl“a očaril ma jej hlas. To, čo som jej sľúbil, sa nám aj podarilo. Pesnička Nová sa dostala medzi 10 najhranejších pesničiek, potom sa nám podarili aj ďalšie hity ako L.A.S.K.A, Kto je on, Je koniec. Všetko sú to pesničky, ktoré pretrvajú a dodnes sa hrajú v rádiách, čo je úžasné. Už navždy budú s ňou. A ja si vždy, keď ich budem počuť, spomeniem na to, čím sme si spolu prešli. Každý interpret však rastie a Dominike sa čím ďalej tým menej páčili moje nápady a chcela sa autorsky viac prejaviť. Lákalo ju robiť veci inak, viac po svojom. Ja som zasa cítil, že hudba, ktorú chce robiť ona, mne nie je blízka a nerozumiem jej, a tak sme sa dohodli, že to zabalíme. Napriek tomu, že Dominika mala s mojím vydavateľstvom podpísanú zmluvu na ďalšie 3 albumy, sme sa dohodli, že ja ju z tej zmluvy uvoľním, a tým pádom získa vlastnú slobodu a bude môcť robiť pesničky presne tak, ako ich cíti. A ja sa budem viac venovať svojmu detskému projektu, ktorý sa mi za posledné roky rozbehol. Som zvedavý, kam ju to zavedie, ja verím, že za tie 4 roky sa toho veľa naučila a držím jej palce.

Keďže si taký zaneprázdnený, ostáva ti čas na súkromie? Na nejaký vzťah? Koníčky...

Veľmi málo a dokonca aj málo času na spánok, čo mi niekedy vadí, lebo vtedy viem byť protivný. Všetko chcem mať rýchlo, nemám trpezlivosť pri projektoch. Môj celý život je o hudbe, to nie je, že 8 hodín si v robote, prídeš domov a riešiš niečo iné. Ja sa v noci o 3 zobudím a riešim hudbu, lebo mám v hlave melódiu a idem si to zapísať. Táto moja robota je už môj celoživotný partner. Oddychovanie si už musím plánovať a väčšinou je to tak, že vycestujem do zahraničia, kde vypnem úplne. Alebo trávim čas na internete, keď mi ostane, väčšinou po nociach, keď už všetci spia, tak si nakupujem diskografie interpretov, ktorých mám rád. Robím si zbierky, staré platne digitalizujem a to ma baví.

Na čo ty míňaš najviac peňazí?

Na robotu. Napríklad videoklip Moje telo som si z 3/4 financoval sám a je to najdrahší videoklip, aký sme kedy natočili. Ja som taký, že ja si vytýčim cieľ a našťastie som v situácii, že nemusím pozerať na to, koľko ma to bude stáť úsilia alebo peňazí, tak keď chcem, tak to do toho vložím. Získal som si dôveru ľudí, kupujú si naše cédečka, DVDčka, knihy a ja zarábam. Nevadí mi vrátiť tie peniaze späť do nejakého ďalšieho projektu. Chcem, aby ľudia dostali kvalitu.

Mira Jaroša hudba baví.
Zobraziť galériu (14)
Mira Jaroša hudba baví.

Žiješ zrejme sám... Vieš si aj uvariť, oprať alebo na domáce práce niekoho máš?

Dlho som už nežehlil, aj oblečenie si už vyberám podľa toho, či ho treba žehliť. A čo sa týka domácnosti, chodí mi raz za týždeň pomáhať jedna slečna, ktorá celý byt uprace a ja sa vytešujem, že tam mám čisto a môžem niekoho pozvať na návštevu.

O rok máš 40, to už je taký medzník v živote... Tvoji rovesníci už majú rodiny. Ako ty bilancuješ doterajší svoj život? Si spokojný?

Som spokojný. Niekedy síce zapochybujem, že by som chcel niečo viacej a vtedy sa pýtam sám seba: Čo je viacej? Som  zdravý, môžem robiť veci, ktoré ma bavia, robia radosť aj iným - čo je príjemný bonus navyše. Môj život má zmysel. Netreba mi byť chamtivým. Vtedy si uvedomujem, že nemám dôvod chcieť viac

Kto je tvoj vzor, čo sa týka spevákov... Koho si možno obdivoval alebo obdivuješ v slovenskom či svetovom šoubiznise?

Ja som veľmi obdivoval Janet Jackson, ktorá bola moja platonická láska a dokonca aj teraz, keď mala mať turné, tak som si kúpil lístky na 4 koncerty. Ale bohužiaľ ho zrušila, lebo sa rozhodla mať bábätko v 50-tke, takže Janet bola pre mňa takým vzorom. Ešte aj videoklip Moje telo bol inšpirovaný jej videoklipom.

Mal si s niekým  počas tvojej kariéry aj nejakú negatívnu skúsenosť? Skočil si si s niekým do vlasov, či už s fanúšikmi alebo s nejakou známou osobnosťou...

S fanúšikmi asi nie, však tí mi fandia... Ale stane sa niekedy napríklad na Facebooku, keď som nedávno zverejnil fotku z nakrúcania klipu Máme bábätko a v ňom boli dieťatká, ktoré spinkajú na obláčikoch. Jedno z nich bolo tmavšej pleti. A na to sa niekto ozval, či nemáme na Slovensku dostatok pekných bábätok bielych. Tak tam som prišiel do konfliktu s človekom, ktorému som sa snažil vysvetliť, že jeho poznámka je hlúpa, že každý máme na tejto zemi miesto a rovnosť mu nič nehovorí. Viete, ja dospelákov nezmením, ale deti môžem učiť správne veci. Viem, že niektorí kolegovia z brandže pozerali cez prsty na tento môj projekt, mysleli si, že to robím pre peniaze. Nepoznali príbeh za tým, že to nebol nejaký kalkul z mojej strany. Musel som ich presvedčiť. Dnes ich deti chodia na moje koncerty a je to úžasné. Niektorí stále krútia hlavami a nemajú na náš projekt pekné slovo. S tým sa treba zmieriť, aj to patrí k mojej robote.  

Myslíš si, že v šoubiznise existujú úprimné priateľstvá? Kamarátiš sa s niekým?

Myslím si, že existujú, to je tak ako v každej robote. Veľmi dobre vychádzam so Zuzkou Haasovou alebo Kristínou Farkašovou. Tina je veľmi milá, chodí s deťmi na koncerty. Z mužov si rozumiem s Jurkom Bačom, Robom Pappom, Richardom Vrablecom... Čiže áno, mám kamarátov aj v šoubiznise.

Ty pochádzaš z okolia Žiliny, no teraz  už roky žiješ v Bratislave, cítiš sa už ako Bratislavčan, alebo si stále srdcom Žilinčan?

Práveže ja sa cítim ako Bratislavčan, domov chodím málo, väčšinou pozrieť mamu, ale už sa tu cítim viac doma. Tu som si zvykol, tu mám kamarátov, tu mám zázemie, tu mám byt ...

Čo hovoria rodičia na tvoj úspech?

Môj otec zomrel pred niekoľkými rokmi, bohužiaľ sme k sebe nikdy nenašli cestu. A moja mama je asi najväčšia fanúšička. Tá je ochotná sadnúť na autobus a vycestovať mimo Žiliny aj niekoľko kilometrov, len aby mohla dvíhať ruky na koncerte. Nakrúca si ho na mobil, fotí. Je to taká typická mamina, ktorá mi na každú návštevu nosí korbáčiky. Ona najlepšie vie, ako veľmi som chcel spievať. Hanbila sa za moju štvorku zo správania, pretože som všetky vreckové peniaze minul na nahrávacie štúdio a nemal som si za čo na praxi kúpiť jedlo. Prichytili ma, ako kradnem pečivo a potrestali ma zhoršenou známkou. Moja láska k hudbe mi komplikovala život. Keď som bol ôsmak a vyberali sme si školy, trucoval som v izbe, že nemôžem ísť na konzervatórium do Bratislavy, lebo je to drahé. Bol som naštvaný na celý svet a ona za mnou prišla a vysmiata povedala: Už som to vymyslela! Keď máš tú hudbu tak rád, vyučíš sa za predavača a budeš predávať cédečka v hypermarkete! Tak som sa vyučil za predavača a chvíľu som predával v žilinských hudobninách cédečka. A teraz ich predávam tiež, len v inom význame.

Miro Jaroš s otcom nemal veľmi dobrý vzťah.
Zobraziť galériu (14)
Miro Jaroš s otcom nemal veľmi dobrý vzťah.

Čo tvoja ostatná rodina, máš súrodencov? Navštevujete sa?

Mám sestru, ktorá žije v Skalici a má dve deti, mám ešte aj dvoch bratov. Ten starší má tiež už synčeka a mladší brat je ešte slobodný a býva s mamou. Navštevujeme sa, keď je príležitosť, ale je to čím ďalej, tým menej. Kedysi, keď som začínal projekt pre (Ne)poslušné deti, tak som so sestrou všetko konzultoval, keďže je rodič. Pustila pesničku mojim neterkám a tie boli moje prvé kritičky. Myslím, že s tým navštevovaním jeden druhého by sme sa mali všetci polepšiť.

Chodí Jaroš aj žúrovať?

Veľmi málo. U mňa je žúr, keď si pozvem domov kamarátov a dám si jeden aperol spritz, hummus a nakrájam zeleninu. Vyjedáme chladničku a rozprávame sa, alebo pozeráme film. Ja som ani nikdy nebol párty človek. Nikdy ma to nebavilo.

Ide leto, plánuješ nejakú dovolenku? Kam chodíš najradšej? K moru alebo si skôr horský typ?

Nie som horský typ, aj keď máme krásne hory. Rád chodím do Izraela, do Chorvátska na ostrov Mliet, Zanzibar mi učaroval, tam sa určite raz vrátim a chcel by som tam s miestnymi deťmi natočiť videoklip. Čo nemám rád, je lietanie, riešim to tabletkou na spanie. Potom sa zobudím v cudzej krajine a stávajú sa vtipné zážitky.

Keďže radšej k moru chodíš, vyložene ležíš na pláži a oddychuješ, alebo navštevuješ aj nejaké pamiatky?

Doma veľa cestujeme, križujeme Slovensko, stále sa niečo rieši, a preto na dovolenke oddychujem. Pre mňa je relax, že si môžem ľahnúť, že tam nemám notebook, nemám telefón. Stačí mi moja obľúbená hudba, niekedy aj ticho alebo jablková vodná fajka.

Cestuješ sám alebo s priateľmi? Zažil si na cestách aj nejaký nepríjemný zážitok?

Najradšej mám, keď sa pozbierame partička a ideme spolu. Aj teraz do Izraela sme tak išli a odporučil by som túto destináciu každému. Je to úžasná krajina a vôbec nie je nebezpečná, práve naopak. Nepríjemný zážitok? Ani nie, ale v Zanzibare som sa odvážil ochutnať durian. Je to najsmradľavejšie ovocie na svete. Dokonca je zákaz ho otvárať na verejných priestranstvách. Smrdí aj cez kôru. Na farme s koreninami nám jeden otvorili a taký smrad som nikdy nezažil. Je to, ako keď zmiešate pokazené vajcia so starými ponožkami. Ale dal som to. Kúsok som mal na chvíľu v ústach, ale prehltnúť som to nedokázal. Povedal som o tom kamarátovi, ktorý cestoval domov z Thajska a ten mi priviezol kúsok duriana v kufri. Mal som vtedy nejakú akciu v istom nákupnom centre a priniesol mi ho do nákupného centra. Ten malý kúsok narobil taký smrad, že hneď bolo po akcii. A kufor v ktorom ho prevážal, musel vyhodiť tiež.

Posledná otázka. Čo plánuješ najbližšie, kde môžu tvoji fanúšikovia vidieť Mira Jaroša?

Bude nový dospelácky singel s videoklipom, budú nové klipy, DVD aj vianočná knižka. Do konca roka sa so svojimi fanúšikmi stretnem na Ťuki tour pre deti a potom na rodinnom vianočnom turné. Ďalšie vystúpenia sa dajú vyhľadať na www.mirojaros.sk. Verím, že si každý vyberie.

Ďakujem za rozhovor.

Koncerty Mira Jaroša.
Zobraziť galériu (14)
Koncerty Mira Jaroša.

Viac o téme: Miro Jaroš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu